Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Nepřekonatelně dobré špekáčky: Vynikající jsou na pivu, v těstíčku, i se zeleninou

  • Zapečené špekáčky na černém pivu
    10. května 2014 | 06:00

    Očouzené, voňavé, křupavé... Opečené na ohni je milujeme asi všichni. Ale z téhle uzeniny jdou připravit skvělá a chutná jídla i doma v kuchyni. Vyzkoušejte naše osvědčené recepty, které si oblíbí celá vaše rodina.

  • Zapečené špekáčky na černém pivu

    Zapečené špekáčky na černém pivu
    Autor: Pivovar Ferdinand
    Budete potřebovat:

    • 1 kg špekáčků
    • 3 velké cibule nakrájené na kolečka
    • 2 bílé papriky nakrájené na kolečka
    • 2 kapie nakrájené na kolečka
    • čerstvé nebo nakládané feferonky podle chuti
    • 6 stroužků česneku
    • 4 lžíce sójové omáčky
    • 200 ml kečupu
    • 1 lžíce worcesterské omáčky
    • 4 lžíce oleje
    • pepř
    • chilli
    • špetka soli
    • 300 ml černého piva

    Postup:
    Pivo smíchejte se sójovou omáčkou, kečupem, worcesterskou omáčkou, olejem a kořením. Špekáčky na obou koncích nakrojte takzvaně na "ježka" a pak nařežte do mřížky, naskládejte je do pekáčku, obložte kolečky papriky, cibule, přidejte česnek nakrájený na kolečka  a zalijte připravenou "pivní omáčkou". Vše promíchejte a hodinu pečte v troubě při 180°C. Občas promíchejte. Pokud bude potřeba, podlijte ještě černým pivem. Podávejte horké nejlépe s čerstvým chlebem nebo bílým pečivem.

  • Špekáčky v pivním těstíčku

    Buřty v těstíčku
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat:

    • 12 špekáčků 
    • 0,5 l piva
    • 4 vejce
    • sůl
    • hladká mouka
    • olej

    Postup:
    Vejce dobře rozšlehejte, osolte, přilijte pivo a postupně za stálého šlehání přidávejte mouku, dokud nevznikne lehké řídké těstíčko. Špekáčky oloupejte a podélně je rozkrojte. Půlky špekáčků pak ze všech stran důkladně namočte do těstíčka a zprudka smažte ve vyšší vrstvě oleje.

  • Grilované špekáčky plněné šalotkou a dijonskou hořčicí

    Budete potřebovat:

    • 8 špekáčků
    • 2 lžíce dijonské hořčice
    • 2 šalotky
    • 1 lžíce másla
    • 2 lžíce kečupu
    • 8 snítek tymiánu

    Postup:
    Špekáčky podélně nařízneme, část vnitřku vykrojíme a prohlubeň vymažeme hořčicí. Šalotku rozkrojíme na 8 dílků, zpěníme na másle a vyjmeme. Na tuku podusíme vykrojenou uzeninu s kečupem a společně s cibulí vložíme do špekáčku. Přiložíme snítku tymiánu a naplněný špekáček uzavřeme páratkem. Grilujeme asi 3 až 5 minut.

  • Pikantní utopenci

    Pikantní utopenci
    Autor: profimedia.cz
    Budete potřebovat:

    • 8 špekáčků
    • 2 velké cibule
    • 5 stroužků česneku
    • čerstvé nebo naložené feferonky - množství podle chuti
    • 100 g nakládané kapie

    Na nálev:

    • 200 ml vody
    • 200 ml octa
    • 3 bobkové listy
    • 10 kuliček černého pepře
    • 5 kuliček nového koření
    • sůl

    Postup:
    Nejdříve si uvařte nálev. Do kastrůlku dejte vodu, ocet a přiveďte k varu. Přidejte pepř, nové koření, bobkový list a osolte. Krátce povařte. Špekáčky dvakrát podélně nařízněte. Do prvního zářezu dejte proužky cibule, do druhého proužky kapie. Naplněné špekáčky skládejte do sklenice co nejtěsněji k sobě. Každou vrstvu proložte čerstvou cibulí nakrájenou na proužky, feferonkami, plátky česneku a kapií. Vše nakonec zalijte vychladlým nálevem i s kořením. Sklenici dobře uzavřete a dejte do chladu uležet.

  • V alobalu zapečené špekáčky se zeleninou a bramborami

    Vuřtíky v kabátku
    Autor: 'Vaříme s Bleskem 2' vydavatelství Ringier, Recepty ze života (15), Ringier Slovakia
    Budete potřebovat:

    • špekáčky
    • cibule
    • olej
    • rajčata
    • žampiony
    • cibule
    • paprika
    • brambory
    • sůl
    • pepř
    • česnek
    • grilovací koření

    Postup:
    Špekáčky na obou koncích nakrojte takzvaně na "ježka" a následně podélně prořízněte. Naplňte je proužky cibule, plátky žampionu a česnekem. Z alobalu si vytvořte kapsu, kterou lehce potřete rostliným olejem. Vložte naplněný špekáček, nakrájenou zeleninu a brambory. Oboje lehce osolte, opepřete a posypejte grilovacím kořením. Pečte v troubě na 160 stupňů asi 30 až 40 minut.

  • Vynikající buřtguláš

    Chalupářský buřtguláš
    Autor: profimedia.cz
    Budete potřebovat:

    • 600 g buřtů
    • 600 g brambor
    • 4 cibule
    • 2 lžíce sladké papriky
    • 6 stroužků česneku
    • 2 lžíce sádla
    • 1 l vody
    • drcený kmín
    • majoránka
    • sůl
    • pepř

    Postup:
    Cibuli nakrájejte najemno, buřty oloupejte a nakrájejte na kolečka. Do rozpáleného kastrolu dejte rozehřát sádlo, přidejte nakrájené buřty, cibuli a drcený kmín. Restujete dozlatova, poté zaprášte paprikou a znovu krátce zarestujte. Vše zalijte vodou, přidejte na kostky nakrájené oškrábané brambory, osolte a přiveďte k varu. Pak stáhněte teplotu a vařte, dokud nejsou brambory měkké. Nakonec dochuťee pepřem, majoránkou a česnekem. Podávejte s chlebem.

Klíčová slova:  recepty, špekáčky, buřty, vaření
Diskuse ke článku
.