Nepřekonatelně dobré špekáčky: Vynikající jsou na pivu, v těstíčku, i se zeleninou
Očouzené, voňavé, křupavé... Opečené na ohni je milujeme asi všichni. Ale z téhle uzeniny jdou připravit skvělá a chutná jídla i doma v kuchyni. Vyzkoušejte naše osvědčené recepty, které si oblíbí celá vaše rodina.
Zapečené špekáčky na černém pivu
Zapečené špekáčky na černém pivuAutor: Pivovar Ferdinand- 1 kg špekáčků
- 3 velké cibule nakrájené na kolečka
- 2 bílé papriky nakrájené na kolečka
- 2 kapie nakrájené na kolečka
- čerstvé nebo nakládané feferonky podle chuti
- 6 stroužků česneku
- 4 lžíce sójové omáčky
- 200 ml kečupu
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 4 lžíce oleje
- pepř
- chilli
- špetka soli
- 300 ml černého piva
Postup:
Pivo smíchejte se sójovou omáčkou, kečupem, worcesterskou omáčkou, olejem a kořením. Špekáčky na obou koncích nakrojte takzvaně na "ježka" a pak nařežte do mřížky, naskládejte je do pekáčku, obložte kolečky papriky, cibule, přidejte česnek nakrájený na kolečka a zalijte připravenou "pivní omáčkou". Vše promíchejte a hodinu pečte v troubě při 180°C. Občas promíchejte. Pokud bude potřeba, podlijte ještě černým pivem. Podávejte horké nejlépe s čerstvým chlebem nebo bílým pečivem.Špekáčky v pivním těstíčku
Buřty v těstíčkuAutor: Shutterstock.com- 12 špekáčků
- 0,5 l piva
- 4 vejce
- sůl
- hladká mouka
- olej
Postup:
Vejce dobře rozšlehejte, osolte, přilijte pivo a postupně za stálého šlehání přidávejte mouku, dokud nevznikne lehké řídké těstíčko. Špekáčky oloupejte a podélně je rozkrojte. Půlky špekáčků pak ze všech stran důkladně namočte do těstíčka a zprudka smažte ve vyšší vrstvě oleje.- Budete potřebovat:
Grilované špekáčky plněné šalotkou a dijonskou hořčicí
- 8 špekáčků
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 šalotky
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce kečupu
- 8 snítek tymiánu
Postup:
Špekáčky podélně nařízneme, část vnitřku vykrojíme a prohlubeň vymažeme hořčicí. Šalotku rozkrojíme na 8 dílků, zpěníme na másle a vyjmeme. Na tuku podusíme vykrojenou uzeninu s kečupem a společně s cibulí vložíme do špekáčku. Přiložíme snítku tymiánu a naplněný špekáček uzavřeme páratkem. Grilujeme asi 3 až 5 minut. Pikantní utopenci
Pikantní utopenciAutor: profimedia.cz- 8 špekáčků
- 2 velké cibule
- 5 stroužků česneku
- čerstvé nebo naložené feferonky - množství podle chuti
- 100 g nakládané kapie
Na nálev:
- 200 ml vody
- 200 ml octa
- 3 bobkové listy
- 10 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- sůl
Postup:
Nejdříve si uvařte nálev. Do kastrůlku dejte vodu, ocet a přiveďte k varu. Přidejte pepř, nové koření, bobkový list a osolte. Krátce povařte. Špekáčky dvakrát podélně nařízněte. Do prvního zářezu dejte proužky cibule, do druhého proužky kapie. Naplněné špekáčky skládejte do sklenice co nejtěsněji k sobě. Každou vrstvu proložte čerstvou cibulí nakrájenou na proužky, feferonkami, plátky česneku a kapií. Vše nakonec zalijte vychladlým nálevem i s kořením. Sklenici dobře uzavřete a dejte do chladu uležet.V alobalu zapečené špekáčky se zeleninou a bramborami
Vuřtíky v kabátkuAutor: 'Vaříme s Bleskem 2' vydavatelství Ringier, Recepty ze života (15), Ringier Slovakia- špekáčky
- cibule
- olej
- rajčata
- žampiony
- cibule
- paprika
- brambory
- sůl
- pepř
- česnek
- grilovací koření
Postup:
Špekáčky na obou koncích nakrojte takzvaně na "ježka" a následně podélně prořízněte. Naplňte je proužky cibule, plátky žampionu a česnekem. Z alobalu si vytvořte kapsu, kterou lehce potřete rostliným olejem. Vložte naplněný špekáček, nakrájenou zeleninu a brambory. Oboje lehce osolte, opepřete a posypejte grilovacím kořením. Pečte v troubě na 160 stupňů asi 30 až 40 minut.Vynikající buřtguláš
Chalupářský buřtgulášAutor: profimedia.cz- 600 g buřtů
- 600 g brambor
- 4 cibule
- 2 lžíce sladké papriky
- 6 stroužků česneku
- 2 lžíce sádla
- 1 l vody
- drcený kmín
- majoránka
- sůl
- pepř
Postup:
Cibuli nakrájejte najemno, buřty oloupejte a nakrájejte na kolečka. Do rozpáleného kastrolu dejte rozehřát sádlo, přidejte nakrájené buřty, cibuli a drcený kmín. Restujete dozlatova, poté zaprášte paprikou a znovu krátce zarestujte. Vše zalijte vodou, přidejte na kostky nakrájené oškrábané brambory, osolte a přiveďte k varu. Pak stáhněte teplotu a vařte, dokud nejsou brambory měkké. Nakonec dochuťee pepřem, majoránkou a česnekem. Podávejte s chlebem.