Neděle 22. prosince 2024
Svátek slaví Šimon, zítra Vlasta
Oblačno 4°C

Nestíháte uvařit? Vyzkoušejte jídla, která jsou do 10 minut hotová!

  • Rychlé a přitom chutné jídlo není žádný problém. Jen musíte znát ten správný recept.
    27. dubna 2014 | 06:00

    Také vás nebaví trávit volné víkendy vyvařováním? Buďte v klidu, oběd nebo teplá večeře, kterou máte za 10 minut naservírovanou na stole není žádné sci-fi. Vybrali jsme pro vás lahodné recepty, které si určitě zamilujete. A to nejen pro jejich bleskurychlou přípravu.

  • Rychlá pizza

    Na 4 porce budete potřebovat:
    Rychlé recepty
    Autor: shutterstock.com

    • velkou ciabattu nakrájenou na plátky
    • 300g drcených rajčat
    • 6 lžic rajčatového protlaku
    • 2 rozetřené stroužky česneku
    • špetka cukru
    • sůl, pepř

    Na obložení:

    • cherry rajčata
    • olivy
    • 250g nakrájené mozzarelly
    • 100g nastrouhaného parmazánu
    • 250g šunky nakrájené na proužky
    • hrst bazalkových lístků

    Postup:

    Troubu předehřejeme na 200°C.

    V míse smícháme v míse prolisovaná rajčata, protlak, česnek, cukr, sůl a pepř. Rajčatovou směs natřeme na plátky ciabatty a ozdobíme půlenými cherry rajčaty, plátky šunky, nakrájenými olivami a oběma druhy sýra.

    Pečeme v předehřáté troubě 8-10 minut dokřupava. Ozdobíme nahrubo nasekanými lístky bazalky a podáváme horké.

  • Kuře s kokosovým mlékem

    Na 4 porce budete potřebovat:
    Rychlé recepty
    Autor: shutterstock.com

    • 2 lžíce oleje
    • 4 kuřecí prsa nakrájená na nudličky
    • 1 stéblo citronové trávy nakrájené na kolečka
    • 100g mandlových lupínků
    • 400ml neslazeného kokosového mléka
    • 3 lžíce světlé sójové omáčky
    • 2-3 lžíce kokosových lupínků

    Postup:

    Ve woku nebo hluboké pánvi rozehřejeme olej . Přidáme kuřecí maso, mícháme a zprudka opékáme asi 5 minut dozlatova.

    Přimícháme citronovou trávu a mandlové lupínky. Snížíme teplotu, přidáme sójovou omáčku a kokosové mléko. Mícháme 1-2 minuty, až se tekutina skoro odpaří.

    Podáváme s jasmínovou rýží, posypané kokosovými lupínky.

  • Bramborové noky s mozzarellou

    Na 4 porce budete potřebovat:
    Rychlé recepty
    Autor: shutterstock.com

    Postup:

    Rozehřejte gril, nebo dejte předehřívat troubu na 230°C.

    Gnocchi nasypte do vroucí osolené vody a vařte asi 3 minuty, až vyplavou na povrch. Zceďte je, nechte okapat a nasypte do velké, máslem vymazané pečící mísy.

    Rozšlehejte zakysanou smetanu, osolte, opepřete a rozdělte na gnocchi. Na povrch rozprostřete mozzarellu a zapečte dozlatova. Ihned podávejte se zeleninovým salátem.

  • Hovězí nudličky s kešú oříšky

    Na 4 porce budete potřebovat:
    Rychlé recepty
    Autor: shutterstock.com

    • 2 lžíce slunečnicového oleje
    • 600g libového hovězího masa nakrájeného na nudličky
    • 1 lžíci drceného pepře
    • 2 čerstvé, najemno nasekané chilli papričky
    • svazek jarní cibulky nakrájený na kolečka
    • 200g přírodních kešú oříšků
    • 500g růžiček brokolice vařené v páše
    • 6 lžic sladké sójové omáčky
    • lžička čínské směsi pěti koření

    Postup:

    Ve woku nebo hluboké pánvi rozehřejte olej. Přidejte maso, drcený pepř, chilli papričky a jarní cibulku a vše zprudka restujte asi 3 minuty.

    Stáhněte plamen, do pánve přidejte koření, promíchejte a přilijte sójovou omáčku. Vše promíchejte a vařte další 3 minuty. Přisypte kešú oříšky a brokolici, vypněte plotýnku, promíchejte a ihned podávejte s jasmínovou rýží nebo pšeničnými nudlemi.

  • Hráškový krém

    Na 4 porce budete potřebovat:
    Rychlé recepty
    Autor: shutterstock.com

    • 600ml zeleninového vývaru
    • 500g čerstvého nebo mraženého hrášku
    • 2 bílé cibule
    • 125ml smetany na vaření
    • 4 lžíce zakysané smetany
    • 200g šunky od kosti
    • 10g másla
    • 4 krajíce bílého chleba
    • sůl, pepř

    Postup:

    Na másle nechte zvolna zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Poté přidejte hrášek, přelijte vývarem, zvyšte plamen a vařte asi 5 minut doměkka.

    Mezi tím si nakrájejte chleba a šunku na kostičky. Chléb opečte nasucho na pánvi a šunku orestujte.

    Za pomalého přilívání smetany mixujte polévku, dokud není dokonale hladká. Podle chuti osolte a opepřete. servírujte ozdobené lžící zakysané smetany, chlebovými krutony a opečenou šunkou.

  • Provensálská vaječná omeleta

    Na 4 porce budete potřebovat:
    Rychlé recepty
    Autor: shutterstock.com

    • 4 lžíce slunečnicového oleje
    • 1 drcený stroužek česneku
    • 250g čerstvého baby špenátu
    • 200g  napůlených cherry rajčat
    • 8 rozšlehaných vajec
    • sůl, pepř

    Postup:

    V pánvi rozpalte olej a zpěňte na něm česnek až se rozvoní (asi 20 vteřin). Vložte špenát a nechte ho změknout. Osolte, opepřete a přidejte napůlená cherry rajčata. Míchejte a opékejte asi 1 minutu.

    Do pánve přilijte rozšlehaná vejce a zvolna smažte asi 4 minuty. Omeletu otočte a opékejte zhruba další 1-2 minuty. Omeletu rozkrojte na 4 části, a podávejte s plátkem žitného chleba.

    Více super rychlých receptů naleznete v knize Jen 10 minut, kterou vydalo nakladatelství SLOVART.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.