Nestíháte uvařit? Vyzkoušejte jídla, která jsou do 10 minut hotová!
Také vás nebaví trávit volné víkendy vyvařováním? Buďte v klidu, oběd nebo teplá večeře, kterou máte za 10 minut naservírovanou na stole není žádné sci-fi. Vybrali jsme pro vás lahodné recepty, které si určitě zamilujete. A to nejen pro jejich bleskurychlou přípravu.
- Na 4 porce budete potřebovat:
Rychlá pizza
Rychlé receptyAutor: shutterstock.com- velkou ciabattu nakrájenou na plátky
- 300g drcených rajčat
- 6 lžic rajčatového protlaku
- 2 rozetřené stroužky česneku
- špetka cukru
- sůl, pepř
Na obložení:
- cherry rajčata
- olivy
- 250g nakrájené mozzarelly
- 100g nastrouhaného parmazánu
- 250g šunky nakrájené na proužky
- hrst bazalkových lístků
Postup:
Troubu předehřejeme na 200°C.
V míse smícháme v míse prolisovaná rajčata, protlak, česnek, cukr, sůl a pepř. Rajčatovou směs natřeme na plátky ciabatty a ozdobíme půlenými cherry rajčaty, plátky šunky, nakrájenými olivami a oběma druhy sýra.
Pečeme v předehřáté troubě 8-10 minut dokřupava. Ozdobíme nahrubo nasekanými lístky bazalky a podáváme horké.
- Na 4 porce budete potřebovat:
Kuře s kokosovým mlékem
Rychlé receptyAutor: shutterstock.com- 2 lžíce oleje
- 4 kuřecí prsa nakrájená na nudličky
- 1 stéblo citronové trávy nakrájené na kolečka
- 100g mandlových lupínků
- 400ml neslazeného kokosového mléka
- 3 lžíce světlé sójové omáčky
- 2-3 lžíce kokosových lupínků
Postup:
Ve woku nebo hluboké pánvi rozehřejeme olej . Přidáme kuřecí maso, mícháme a zprudka opékáme asi 5 minut dozlatova.
Přimícháme citronovou trávu a mandlové lupínky. Snížíme teplotu, přidáme sójovou omáčku a kokosové mléko. Mícháme 1-2 minuty, až se tekutina skoro odpaří.
Podáváme s jasmínovou rýží, posypané kokosovými lupínky.
- Na 4 porce budete potřebovat:
Bramborové noky s mozzarellou
Rychlé receptyAutor: shutterstock.com- 450g čerstvých bramborových gnocchi
- 200g zakysané smetany
- 250g nakrájené mozzarelly
- máslo
- sůl, pepř
- 800g čerstvé zeleniny podle chuti
Postup:
Rozehřejte gril, nebo dejte předehřívat troubu na 230°C.
Gnocchi nasypte do vroucí osolené vody a vařte asi 3 minuty, až vyplavou na povrch. Zceďte je, nechte okapat a nasypte do velké, máslem vymazané pečící mísy.
Rozšlehejte zakysanou smetanu, osolte, opepřete a rozdělte na gnocchi. Na povrch rozprostřete mozzarellu a zapečte dozlatova. Ihned podávejte se zeleninovým salátem.
- Na 4 porce budete potřebovat:
Hovězí nudličky s kešú oříšky
Rychlé receptyAutor: shutterstock.com- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 600g libového hovězího masa nakrájeného na nudličky
- 1 lžíci drceného pepře
- 2 čerstvé, najemno nasekané chilli papričky
- svazek jarní cibulky nakrájený na kolečka
- 200g přírodních kešú oříšků
- 500g růžiček brokolice vařené v páše
- 6 lžic sladké sójové omáčky
- lžička čínské směsi pěti koření
Postup:
Ve woku nebo hluboké pánvi rozehřejte olej. Přidejte maso, drcený pepř, chilli papričky a jarní cibulku a vše zprudka restujte asi 3 minuty.
Stáhněte plamen, do pánve přidejte koření, promíchejte a přilijte sójovou omáčku. Vše promíchejte a vařte další 3 minuty. Přisypte kešú oříšky a brokolici, vypněte plotýnku, promíchejte a ihned podávejte s jasmínovou rýží nebo pšeničnými nudlemi.
- Na 4 porce budete potřebovat:
Hráškový krém
Rychlé receptyAutor: shutterstock.com- 600ml zeleninového vývaru
- 500g čerstvého nebo mraženého hrášku
- 2 bílé cibule
- 125ml smetany na vaření
- 4 lžíce zakysané smetany
- 200g šunky od kosti
- 10g másla
- 4 krajíce bílého chleba
- sůl, pepř
Postup:
Na másle nechte zvolna zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Poté přidejte hrášek, přelijte vývarem, zvyšte plamen a vařte asi 5 minut doměkka.
Mezi tím si nakrájejte chleba a šunku na kostičky. Chléb opečte nasucho na pánvi a šunku orestujte.
Za pomalého přilívání smetany mixujte polévku, dokud není dokonale hladká. Podle chuti osolte a opepřete. servírujte ozdobené lžící zakysané smetany, chlebovými krutony a opečenou šunkou.
- Na 4 porce budete potřebovat:
Provensálská vaječná omeleta
Rychlé receptyAutor: shutterstock.com- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 1 drcený stroužek česneku
- 250g čerstvého baby špenátu
- 200g napůlených cherry rajčat
- 8 rozšlehaných vajec
- sůl, pepř
Postup:
V pánvi rozpalte olej a zpěňte na něm česnek až se rozvoní (asi 20 vteřin). Vložte špenát a nechte ho změknout. Osolte, opepřete a přidejte napůlená cherry rajčata. Míchejte a opékejte asi 1 minutu.
Do pánve přilijte rozšlehaná vejce a zvolna smažte asi 4 minuty. Omeletu otočte a opékejte zhruba další 1-2 minuty. Omeletu rozkrojte na 4 části, a podávejte s plátkem žitného chleba.
Více super rychlých receptů naleznete v knize Jen 10 minut, kterou vydalo nakladatelství SLOVART.