Plněné těstoviny: Uvařte si je doma a nikdy nebudete chtít jiné!
Milujete plněné těstoviny jako ravioly nebo anolini? Připavte si je doma! Není na tom vůbec nic těžkého a chuť čerstvých domácích těstovin se s těmi kupovanými vůbec nedá porovnávat. A pokud se vám náhodou podaří udělat moc velkou várku, jednoduše je strčte do mrazáku.
Těsto na čerstvé těstoviny
těstovinyAutor: Shutterstock.com- 400g hladké mouky
- 4 čerstvá velká vejce
Postup:
Mouku prosejejte na vál na hromádku a uprostřed udělejte důlek, do kterého vlijte rozšlehaná vejce a opatrně zapracujte vidličkou do těsta. Jakmile je mouka téměř všechna vypracovaná, začněte ji hníst rukama. Po zhruba 15 minutách důkladného hnětení získáte hladké a jemné těsto s malými vzduchovými bublinami na povrchu.
Z takto připraveného těsta můžete vyrobit jakékoliv těstoviny - ať už nudle do polévky, nebo třeba právě plněné ravioly. Než začnete těsto válet a krájet, nechte ho v lednici 30 minut odpočinout.
Tip: Pokud to s přípravou domácích těstovin myslíte opravdu vážně, pořiďte si těstovinovač, který vám znatelně usnadní plátování i krájení těsta na požadovanou tloušťku, šířku i délku těstovin.
- Pro 4 osoby budete potřebovat:
Ravioly s ricottou a pecorinem
těstovinyAutor: Shutterstock.com- 1 dávku těsta na čerstvé těstoviny
- 350g čerstvé ricotty
- 60g rozpuštěného másla
- 3 lžíce nastrouhaného parmazánu
- 3 lžíce hovězího vývaru
- 1 malé vejce
- špetka muškátového oříšku
- sůl a pepř
Na omáčku:
- 60g másla
- 3 lžíce hovězího vývaru
- 200ml smetany ke šlehání
- 60g pecorina
Postup:
V míse smíchejte ricottu, rozpuštěné máslo, parmazán, hovězí vývar, vejce, muškátový oříšek, sůl a pepř. Odpočaté těsto rozdělte na čtyři části, vyválejte na tenké pláty a na polovinu každého plátu položte kuličky náplně asi v 5cm odstupech. Poté přes ně přeložte druhou polovinu plátu, místa mezi náplněmi důkladně přimáčkněte a obyčejným nebo vroubkovaným vykrajovátkem vykrajujte z těsta čtverečkové ravioly. Zbytek těsta opět zmačkejte, vyválejte a naplňte, dokud ho úplně nespotřebujete.
V malém hrnci rozpusťte máslo s hovězím vývarem na omáčku a při nízké teplotě vařte asi 2 minuty. Nyní vlijte smetanu a na mírném ohni vařte ještě 10 minut. Těstoviny vložte do vroucí vody a vařte zhruba 2-3 minuty, aby byly al dente. Pokud připravujete porci pro více než 2 osoby, je dobré je vařit ve dvou a více várkách. Ravioly vytáhněte, nechte okapat a rozdělte na talíře. Přelijte smetanovou omáčkou, posypte hoblinkami pecorina a ihned podávejte.
- Pro 4 osoby budete potřebovat:
Anolini s masovou omáčkou
těstovinyAutor: Shutterstock.com- 1 dávku těsta na čerstvé těstoviny
- 150g libového vepřového masa
- 120g mortadelly
- 120g prosciutta
- 1 vejce
- 4 lžíce strouhaného parmazánu
- mletý muškátový oříšek
- pepř, sůl
Na omáčku:
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 řapík celeru
- 500g míchaného mletého masa
- 250g kuřecích jater
- 250ml suchého červeného vína
- 400g krájených rajčat z plechovky (i se šťávou)
- pepř, sůl
Postup:
Na nepřilnavé pánvi orestujte vepřové maso, dokud není propečené. Poté jej sundejte z plotny a společně s mortadellou a prosciuttem rozmixujte na jemnou masovou směs. Přidejte vejce, parmezán a špetku muškátového oříšku. Dochuťte solí a pepřem a dejte na hodinu odpočívat do chladničky.
Ve velké pánvi na másle orestujte na jemno nasekanou cibuli, mrkev a celer, dokud zelenina zcela nezměkne. Přidejte mleté maso a nadrobno nakrájená kuřecí játra. Přilijte víno a vařte, dokud se do masa nevstřebá. Vmíchejte rajčata, sůl a pepř a pozvolna vařte zhruba hodinu.
Odpočaté těsto rozdělte na čtyři části, vyválejte na tenké pláty a na polovinu každého plátu položte kuličky odpočaté náplně asi v 5cm odstupech. Poté přes ně přeložte druhou polovinu plátu, místa mezi náplněmi důkladně přimáčkněte a obyčejným nebo vroubkovaným vykrajovátkem vykrajujte z těsta kulaté anolini. Zbytek těsta opět zmačkejte, vyválejte a naplňte, dokud ho úplně nespotřebujete.
Těstoviny vložte do vroucí vody a vařte zhruba 2-3 minuty, aby byly al dente. Pokud připravujete porci pro více než 2 osoby, je dobré je vařit ve dvou a více várkách. Anolini opatrně slijte a ještě s troškou vody z těstovin vsypte do horké omáčky. Opatrně promíchejte a ihned servírujte.
- Pro 4 osoby budete potřebovat:
Ravioly s cibulovým konfitem
těstovinyAutor: Shutterstock.com- 1 dávku těsta na čerstvé těstoviny
- 150g libového vepřového masa
- 125g mortadelly
- 125 prosciutta crudo
- 1 vejce
- 3 lžíce parmazánu
- sůl, pepř
Na cibulový konfit:
- 2 lžíce másla
- 2 velké červené cibule
- 2 lžíce cukru
- lístky čerstvého tymiánu ze 4 snítek, nebo sušený tymián
- 250ml suchého červeného vína
- 150g mraženého hrášku
- 2 lžíce nasekané petrželky
Postup:
Na nepřilnavé pánvi orestujte vepřové maso, dokud není propečené. Poté jej sundejte z plotny a společně s mortadellou a prosciuttem rozmixujte na jemnou masovou směs. Přidejte vejce, parmezán a špetku muškátového oříšku. Dochuťte solí a pepřem a dejte na hodinu odpočívat do chladničky.
Ve střední pánvi rozehřejte máslo, přidejte cibuli a zvolna restujte, dokud nezměkne a nezačne karamelizovat. Pozor, aby se cibulka nezačala smažit! Poté vmíchejte cukr a zahřívejte zhruba 2 minuty. Přidejte tymián a víno a za stálého míchání vařte asi 45 minut, dokud se část směsi neodpaří a nezhoustne. Vmíchejte hrášek a vařte dalších 5 minut, dokud nezměkne.
Odpočaté těsto rozdělte na čtyři části, vyválejte na tenké pláty a na polovinu každého plátu položte kuličky odpočaté náplně asi v 5cm odstupech. Poté přes ně přeložte druhou polovinu plátu, místa mezi náplněmi důkladně přimáčkněte a obyčejným nebo vroubkovaným vykrajovátkem vykrajujte z těsta čtvercové ravioly. Zbytek těsta opět zmačkejte, vyválejte a naplňte, dokud ho úplně nespotřebujete.
Těstoviny vložte do vroucí vody a vařte zhruba 2-3 minuty, aby byly al dente. Pokud připravujete porci pro více než 2 osoby, je dobré je vařit ve dvou a více várkách. Ravioly opatrně slijte a ještě s troškou vody z těstovin vsypte do horkého cibulového konfitu. Opatrně promíchejte a ihned servírujte.
- Pro 4 osoby budete potřebovat:
Anolini s tuňákem a fazolemi
těstovinyAutor: Shutterstock.com- 1 dávku těsta na čerstvé těstoviny
- 200ml konzervovaných bílých fazolí
- 350g šťouchaných brambor
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
Na omáčku:
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 rozetřený stroužek česneku
- 250g slitého tuňáka ve vlastní šťávě
- svazek jarní cibulky
Postup:
Fazole rozmixujte na pyré a v míse smíchejte s bramborami, olejem, solí a pepřem. Odpočaté těsto rozdělte na čtyři části, vyválejte na tenké pláty a na polovinu každého plátu položte kuličky odpočaté náplně asi v 5cm odstupech. Poté přes ně přeložte druhou polovinu plátu, místa mezi náplněmi důkladně přimáčkněte a obyčejným nebo vroubkovaným vykrajovátkem vykrajujte z těsta kulaté anolini. Zbytek těsta opět zmačkejte, vyválejte a naplňte, dokud ho úplně nespotřebujete.
V malé pánvi zahřejte olej s česnekem, přidejte tuňáka rozmačkaného vidličkou a zahřívejte asi 5 minut, dokud se neprohřeje. Těstoviny vložte do vroucí vody a vařte zhruba 2-3 minuty, aby byly al dente. Pokud připravujete porci pro více než 2 osoby, je dobré je vařit ve dvou a více várkách. Anolini vytáhněte, nechte okapat a rozdělte na talíře. Na těstoviny klaďte tuňáka posypaného jarní cibulkou a ihned podávejte.
Sladké ravioly s uzeným sýrem
těstovinyAutor: Shutterstock.com- 1 dávku těsta na čerstvé těstoviny
- 4 lžíce rozinek
- 60g másla
- 1 cibule
- 400g šťouchaných brambor
- 1 lžíce mleté skořice
- 6 lžic mletých vlašských ořechů
- kůra z půlky bio citrónu
- 1 lžíce třtinového cukru
- 90 jemného uzeného sýra (např. uzená ricotta)
- rozpuštěné máslo
- sůl, pepř
Postup:
Rozinky naložte na 30 minut do studené vody. Ve středním hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibuli, špetku soli a za nízké teploty nechte 10 minut vypotit. Šťouchané brambory promíchejte se skořicí, cibulí, osušenými rozinkami, ořechy, citrónovou kůrou a cukrem. Dochuťte solí a pepřem a nechte na chvíli odpočinout v chladničce.
Odpočaté těsto rozdělte na čtyři části, vyválejte na tenké pláty a na polovinu každého plátu položte kuličky odpočaté náplně asi v 5cm odstupech. Poté přes ně přeložte druhou polovinu plátu, místa mezi náplněmi důkladně přimáčkněte a obyčejným nebo vroubkovaným vykrajovátkem vykrajujte z těsta čtvercové ravioly. Zbytek těsta opět zmačkejte, vyválejte a naplňte, dokud ho úplně nespotřebujete.
Těstoviny vložte do vroucí vody a vařte zhruba 2-3 minuty, aby byly al dente. Pokud připravujete porci pro více než 2 osoby, je dobré je vařit ve dvou a více várkách. Ravioly vytáhněte, nechte okapat, rozdělte na talíře, posypte uzeným srem, přelijte rozpuštěným máslem a ihned podávejte.