Neděle 22. prosince 2024
Svátek slaví Šimon, zítra Vlasta
Oblačno 4°C

Plněné těstoviny: Uvařte si je doma a nikdy nebudete chtít jiné!

  • Když ochutnáte vlastnoručně vyrobené ravioly, už nikdy vás nenapadne si je kupovat.
    5. ledna 2014 | 11:00

    Milujete plněné těstoviny jako ravioly nebo anolini? Připavte si je doma! Není na tom vůbec nic těžkého a chuť čerstvých domácích těstovin se s těmi kupovanými vůbec nedá porovnávat. A pokud se vám náhodou podaří udělat moc velkou várku, jednoduše je strčte do mrazáku.

  • Těsto na čerstvé těstoviny

    těstoviny
    Autor: Shutterstock.com
    Pro 4 osoby budete potřebovat:

    • 400g hladké mouky
    • 4 čerstvá velká vejce

    Postup:

    Mouku prosejejte na vál na hromádku a uprostřed udělejte důlek, do kterého vlijte rozšlehaná vejce a opatrně zapracujte vidličkou do těsta. Jakmile je mouka téměř všechna vypracovaná, začněte ji hníst rukama. Po zhruba 15 minutách důkladného hnětení získáte  hladké a jemné těsto s malými vzduchovými bublinami na povrchu.

    Z takto připraveného těsta můžete vyrobit jakékoliv těstoviny - ať už nudle do polévky, nebo třeba právě plněné ravioly. Než začnete těsto válet a krájet, nechte ho v lednici 30 minut odpočinout.

    Tip: Pokud to s přípravou domácích těstovin myslíte opravdu vážně, pořiďte si těstovinovač, který vám znatelně usnadní plátování i krájení těsta na požadovanou tloušťku, šířku i délku těstovin.

  • Ravioly s ricottou a pecorinem

    Pro 4 osoby budete potřebovat:

    těstoviny
    Autor: Shutterstock.com
    Na ravioly:

    • 1 dávku těsta na čerstvé těstoviny
    • 350g čerstvé ricotty
    • 60g rozpuštěného másla
    • 3 lžíce nastrouhaného parmazánu
    • 3 lžíce hovězího vývaru
    • 1 malé vejce
    • špetka muškátového oříšku
    • sůl a pepř

    Na omáčku:

    • 60g másla
    • 3 lžíce hovězího vývaru
    • 200ml smetany ke šlehání
    • 60g pecorina

    Postup:

    V míse smíchejte ricottu, rozpuštěné máslo, parmazán, hovězí vývar, vejce, muškátový oříšek, sůl a pepř. Odpočaté těsto rozdělte na čtyři části, vyválejte na tenké pláty a na polovinu každého plátu položte kuličky náplně asi v 5cm odstupech. Poté přes ně přeložte druhou polovinu plátu, místa mezi náplněmi důkladně přimáčkněte a obyčejným nebo vroubkovaným vykrajovátkem vykrajujte z těsta čtverečkové ravioly. Zbytek těsta opět zmačkejte, vyválejte a naplňte, dokud ho úplně nespotřebujete.

    V malém hrnci rozpusťte máslo s hovězím vývarem na omáčku a při nízké teplotě vařte asi 2 minuty. Nyní vlijte smetanu a na mírném ohni vařte ještě 10 minut. Těstoviny vložte do vroucí vody a vařte zhruba 2-3 minuty, aby byly al dente. Pokud připravujete porci pro více než 2 osoby, je dobré je vařit ve dvou a více várkách. Ravioly vytáhněte, nechte okapat a rozdělte na talíře. Přelijte smetanovou omáčkou, posypte hoblinkami pecorina a ihned podávejte.

  • Anolini s masovou omáčkou

    Pro 4 osoby budete potřebovat:

    těstoviny
    Autor: Shutterstock.com
    Na anolini:

    • 1 dávku těsta na čerstvé těstoviny
    • 150g libového vepřového masa
    • 120g mortadelly
    • 120g prosciutta
    • 1 vejce
    • 4 lžíce strouhaného parmazánu
    • mletý muškátový oříšek
    • pepř, sůl

    Na omáčku:

    • 2 lžíce másla
    • 1 cibule
    • 1 mrkev
    • 1 řapík celeru
    • 500g míchaného mletého masa
    • 250g kuřecích jater
    • 250ml suchého červeného vína
    • 400g krájených rajčat z plechovky (i se šťávou)
    • pepř, sůl

    Postup:

    Na nepřilnavé pánvi orestujte vepřové maso, dokud není propečené. Poté jej sundejte z plotny a společně s mortadellou a prosciuttem rozmixujte na jemnou masovou směs. Přidejte vejce, parmezán a špetku muškátového oříšku. Dochuťte solí a pepřem a dejte na hodinu odpočívat do chladničky.

    Ve velké pánvi na másle orestujte na jemno nasekanou cibuli, mrkev a celer, dokud zelenina zcela nezměkne. Přidejte mleté maso a nadrobno nakrájená kuřecí játra. Přilijte víno a vařte, dokud se do masa nevstřebá. Vmíchejte rajčata, sůl a pepř a pozvolna vařte zhruba hodinu.

    Odpočaté těsto rozdělte na čtyři části, vyválejte na tenké pláty a na polovinu každého plátu položte kuličky odpočaté náplně asi v 5cm odstupech. Poté přes ně přeložte druhou polovinu plátu, místa mezi náplněmi důkladně přimáčkněte a obyčejným nebo vroubkovaným vykrajovátkem vykrajujte z těsta kulaté anolini. Zbytek těsta opět zmačkejte, vyválejte a naplňte, dokud ho úplně nespotřebujete.

    Těstoviny vložte do vroucí vody a vařte zhruba 2-3 minuty, aby byly al dente. Pokud připravujete porci pro více než 2 osoby, je dobré je vařit ve dvou a více várkách. Anolini opatrně slijte a ještě s troškou vody z těstovin vsypte do horké omáčky. Opatrně promíchejte a ihned servírujte.

  • Ravioly s cibulovým konfitem

    Pro 4 osoby budete potřebovat:

    těstoviny
    Autor: Shutterstock.com
    Na ravioly:

    • 1 dávku těsta na čerstvé těstoviny
    • 150g libového vepřového masa
    • 125g mortadelly
    • 125 prosciutta crudo
    • 1 vejce
    • 3 lžíce parmazánu
    • sůl, pepř

    Na cibulový konfit:

    • 2 lžíce másla
    • 2 velké červené cibule
    • 2 lžíce cukru
    • lístky čerstvého tymiánu ze 4 snítek, nebo sušený tymián
    • 250ml suchého červeného vína
    • 150g mraženého hrášku
    • 2 lžíce nasekané petrželky

    Postup:

    Na nepřilnavé pánvi orestujte vepřové maso, dokud není propečené. Poté jej sundejte z plotny a společně s mortadellou a prosciuttem rozmixujte na jemnou masovou směs. Přidejte vejce, parmezán a špetku muškátového oříšku. Dochuťte solí a pepřem a dejte na hodinu odpočívat do chladničky.

    Ve střední pánvi rozehřejte máslo, přidejte cibuli a zvolna restujte, dokud nezměkne a nezačne karamelizovat. Pozor, aby se cibulka nezačala smažit! Poté vmíchejte cukr a zahřívejte zhruba 2 minuty. Přidejte tymián a víno a za stálého míchání vařte asi 45 minut, dokud se část směsi neodpaří a nezhoustne. Vmíchejte hrášek a vařte dalších 5 minut, dokud nezměkne.

    Odpočaté těsto rozdělte na čtyři části, vyválejte na tenké pláty a na polovinu každého plátu položte kuličky odpočaté náplně asi v 5cm odstupech. Poté přes ně přeložte druhou polovinu plátu, místa mezi náplněmi důkladně přimáčkněte a obyčejným nebo vroubkovaným vykrajovátkem vykrajujte z těsta čtvercové ravioly. Zbytek těsta opět zmačkejte, vyválejte a naplňte, dokud ho úplně nespotřebujete.

    Těstoviny vložte do vroucí vody a vařte zhruba 2-3 minuty, aby byly al dente. Pokud připravujete porci pro více než 2 osoby, je dobré je vařit ve dvou a více várkách. Ravioly opatrně slijte a ještě s troškou vody z těstovin vsypte do horkého cibulového konfitu. Opatrně promíchejte a ihned servírujte.

  • Anolini s tuňákem a fazolemi

    Pro 4 osoby budete potřebovat:

    těstoviny
    Autor: Shutterstock.com
    Na anolini:

    • 1 dávku těsta na čerstvé těstoviny
    • 200ml konzervovaných bílých fazolí
    • 350g šťouchaných brambor
    • 1 lžíce olivového oleje
    • sůl a pepř

    Na omáčku:

    • 3 lžíce olivového oleje
    • 1 rozetřený stroužek česneku
    • 250g slitého tuňáka ve vlastní šťávě
    • svazek jarní cibulky

    Postup:

    Fazole rozmixujte na pyré a v míse smíchejte s bramborami, olejem, solí a pepřem. Odpočaté těsto rozdělte na čtyři části, vyválejte na tenké pláty a na polovinu každého plátu položte kuličky odpočaté náplně asi v 5cm odstupech. Poté přes ně přeložte druhou polovinu plátu, místa mezi náplněmi důkladně přimáčkněte a obyčejným nebo vroubkovaným vykrajovátkem vykrajujte z těsta kulaté anolini. Zbytek těsta opět zmačkejte, vyválejte a naplňte, dokud ho úplně nespotřebujete.

    V malé pánvi zahřejte olej s česnekem, přidejte tuňáka rozmačkaného vidličkou a zahřívejte asi 5 minut, dokud se neprohřeje. Těstoviny vložte do vroucí vody a vařte zhruba 2-3 minuty, aby byly al dente. Pokud připravujete porci pro více než 2 osoby, je dobré je vařit ve dvou a více várkách. Anolini vytáhněte, nechte okapat a rozdělte na talíře. Na těstoviny klaďte tuňáka posypaného jarní cibulkou a ihned podávejte.

  • Sladké ravioly s uzeným sýrem

    těstoviny
    Autor: Shutterstock.com
    Pro 4 osoby budete potřebovat:

    • 1 dávku těsta na čerstvé těstoviny
    • 4 lžíce rozinek
    • 60g másla
    • 1 cibule
    • 400g šťouchaných brambor
    • 1 lžíce mleté skořice
    • 6 lžic mletých vlašských ořechů
    • kůra z půlky bio citrónu
    • 1 lžíce třtinového cukru
    • 90 jemného uzeného sýra (např. uzená ricotta)
    • rozpuštěné máslo
    • sůl, pepř

    Postup:

    Rozinky naložte na 30 minut do studené vody. Ve středním hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibuli, špetku soli a za nízké teploty nechte 10 minut vypotit. Šťouchané brambory promíchejte se skořicí, cibulí, osušenými rozinkami, ořechy, citrónovou kůrou a cukrem. Dochuťte solí a pepřem a nechte na chvíli odpočinout v chladničce.

    Odpočaté těsto rozdělte na čtyři části, vyválejte na tenké pláty a na polovinu každého plátu položte kuličky odpočaté náplně asi v 5cm odstupech. Poté přes ně přeložte druhou polovinu plátu, místa mezi náplněmi důkladně přimáčkněte a obyčejným nebo vroubkovaným vykrajovátkem vykrajujte z těsta čtvercové ravioly. Zbytek těsta opět zmačkejte, vyválejte a naplňte, dokud ho úplně nespotřebujete.

    Těstoviny vložte do vroucí vody a vařte zhruba 2-3 minuty, aby byly al dente. Pokud připravujete porci pro více než 2 osoby, je dobré je vařit ve dvou a více várkách. Ravioly vytáhněte, nechte okapat, rozdělte na talíře, posypte uzeným srem, přelijte rozpuštěným máslem a ihned podávejte.

Diskuse ke článku
.