7 fantastických zimních čajů, které zahřejou tělo i duši
Chutné a neodolatelné čaje připravíte z čerstvého zázvoru, sušených třešní a spousty dalších vynikajících ingrediencí. Díky nim se u vás doma dveře s návštěvami netrhnou a rodina už nebude chtít nic jiného pít.
Babiččin jablkovo-mandlový čaj
Babiččin jablkovo-mandlový čajAutor: Michal Protivanský- 40 g sušených jablek
- 2 lžíce opražených mandlových hoblinek
- čtvrt vanilkového lusku
- 1 lžíci hřebíčku
- půl tyčinky skořice
- 2 lžíce hrozinek sultánek
Postup:
Kousek skořice rozdrťte v hmoždíři stejně tak hřebíček. Všechny ingredience smíchejte. Směs zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut luhovat. Tento čaj vám bude nejvíc chutnat v šálku po babičce.Gruzínský zimní
Gruzínský zimní čajAutor: Michal Protivanský- 100 g gruzínského černého čaje
- čtvrt kousku zázvoru (asi 40 g)
- pomerančovou marmeládu
Postup:
Čerstvý zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Dejte ho do konvice a přes sítko naplněné černým čajem zalijte horkou vodou. Nejpozději do pěti minut sítko s čajem vyjměte. Zázvor nechte v konvici dalších 10 minut. Do šálku dejte trochu marmelády a zalijte. Získáte silný černý čaj s ostrou sladkou chutí.Zelený vánoční
Zelený vánoční čajAutor: Michal Protivanský- 100 g čínského zeleného čaje
- 1 lžičku mleté lékořice
- vanilkový lusk
- lžičku nahrubo drceného hřebíčku
Postup:
Vanilkový lusk nakrájejte na malé kousky, hřebíček rozdrťte najemno. Všechny ingredience smíchejte. Směs zalijte horkou vodou (80 °C) a nechte 2 až 3 minuty luhovat.Královská čajová směs
Královská čajová směsAutor: Michal Protivanský- 100 g černého čaje Assam
- 2 lžičky mletého kardamomu
- 1 lžičku anýzu
- 2 lžičky hřebíčku
- půl rozdrcené tyčinky skořice
- sušenou slupku ze dvou pomerančů
- 1 lžičku koriandru
- půl vanilkového lusku
Postup:
Slupky z pomerančů nakrájejte na tenké spirálky. Připravte směs z čaje a dalších koření. Směs zalijte vroucí vodou a nechte 5 minut luhovat. Nápoj má
tmavě červenou barvu a silnou příchuť černého čaje. Je srovnatelný s Yogi tea.Horký třešňový nápoj
Horký třešňový nápojAutor: Michal Protivanský- 100 gramů sušených třešní
- 1 lžičku hřebíčku
- půl tyčinky skořice
Postup:
Velkým pomocníkem při přípravě čajů je hmoždíř. Tentokrát v něm nahrubo
roztlučte hřebíček a skořici. Koření pak přisypejte k sušeným třešním, zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut luhovat. Barva tohoto čaje je světle oranžová, chutná po ovoci a po koření.Tropický vánoční
Tropický vánoční čajAutor: Michal Protivanský- 3 lžíce sušených kokosových hoblinek
- 3 sušené datle (nebo fíky)
- 4 sušené ananasové kroužky
- 1 lžičku nahrubo drcené skořice
Postup:
Sušené fíky a ananas nakrájejte na malé kousky. Všechny ingredience dejte do konvičky, zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut luhovat. Při luhování se z nich uvolní jejich ovocné aroma. Výsledná chuť je velmi exotická.Horký zázvorový
Horký zázvorový čajAutor: Shutterstock.com- 1 kousek čerstvého zázvoru
- čerstvou limetku
- lžičku medu
Postup:
Z limetky vymačkejte šťávu. Zázvor nakrájejte na tenké plátky, dejte je do konvice a zalijte vroucí vodou. Nechte do 10 minut luhovat. Nebo i déle, pokud chcete ostřejší čaj. Teprve potom přidejte do čaje limetkovou šťávu a med. Chutná po ovoci, je ostřejší a kyselý. Je skvělý po svátečním hodování.