Upečte si ten nejlepší domácí chleba: Zvládnete to i bez pekárny!
Neodolatelná vůně a křupavá kůrka, to jsou hlavní důvody proč se doma opakovaně pouštím do něčeho, co mi zabere relativně dost času, i když bych mohla třeba ležet na gauči s knížkou a pečivo nakoupit v supermarketu. Základem je být zapálená a mít kvalitní mouku, která je pro dobrý výsledek zcela zásadní.
Bylinkový chléb
Domácí chlebaAutor: Shutterstock.com1 kg hladké mouky
60 g droždí
1 lžičku cukru
3 lžíce mléka
3 lžičky soli
2 lžíce nasekaného tymiánu nebo rozmarýnu
2 lžičky kmínu
500 ml vody
1 lžíci octaNa potření: vodu a lžíci octa
Postup:
Z cukru, mléka a droždí nechte vzejít kvásek. Do velké mísy dejte mouku smíchanou se solí, kmínem a nasekanými bylinkami. Přidejte kvásek, postupně přilévejte vodu a ocet. Vypracujte hladké těsto, které nechte hodinku kynout na teplém místě. Pak těsto rozdělte na dvě poloviny a vytvarujte bochníky. Na povrchu těsta udělejte řez. Dejte bochníky na plech vysypaný moukou a nechte je kynout další půl hodinu. Pak je potřete octovou vodou a dejte do trouby rozpálené na 230 °C. Pečte 5 minut a pak teplotu stáhněte na 170 °C a dál pečte přibližně 50 minut. V průběhu pečení potírejte bochníky octovou vodou.
Chléb s dýňovými semínky
Domácí chlebaAutor: Shutterstock.com200 g hladké pšeniční mouky
200 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké žitné mouky
1 sáček sušeného droždí
100 g dýňových semínek
300 ml vody
2 lžičky soli
1 lžíci medu
1 lžičku octa
3 lžíce olivového olejePostup:
Droždí promíchejte v malém množství vody. Ve velké míse smíchejte všechny mouky, přidejte semínka, sůl, ocet, med, olej,droždí, vodu a vypracujte těsto. Pak ho nechte hodinu kynout. Nakynuté těsto dejte na vál vysypaný moukou a těsto ještě jednou propracujte. Vytvarujte bochník a nechte ho kynout dalších 40 minut. Na povrchu udělejte několik zářezů. Chléb pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 40 minut.
Pivní chléb
Domácí chlebaAutor: Shutterstock.com350 g hladké mouky
150 g žitné chlebové mouky
250 ml černého piva
20 g droždí
špetku cukru
2 lžičky soli
2 lžičky drceného kmínu
100 g slunečnicových semínek
70 ml vodyPostup:
Z droždí, cukru, trochy mouky a vody nechte vzejít kvásek. Do mísy dejte ostatní suroviny, přidejte kvásek a vypracujte těsto. Pak nechtě těsto hodinu kynout. Po vykynutí opět těsto prohněťte a dejte ho do pečicím papírem vyložené chlebíčkové formy. Nechte ho ještě chvíli kynout a pak ho 50 minut pečte v troubě předehřáté na 200 °C.