Pondělí 23. prosince 2024
Svátek slaví Vlasta, zítra je Štědrý den / Adam a Eva
Oblačno, déšť se sněhem 2°C

Upečte si ten nejlepší domácí chleba: Zvládnete to i bez pekárny!

  • Domácí chleba vám krásně provoní celý byt a bude vám chutnat.
    3. listopadu 2013 | 08:00

    Neodolatelná vůně a křupavá kůrka, to jsou hlavní důvody proč se doma opakovaně pouštím do něčeho, co mi zabere relativně dost času, i když bych mohla třeba ležet na gauči s knížkou a pečivo nakoupit v supermarketu. Základem je být zapálená a mít kvalitní mouku, která je pro dobrý výsledek zcela zásadní.

  • Bylinkový chléb

    Domácí chleba
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat:

    1 kg hladké mouky
    60 g droždí
    1 lžičku cukru
    3 lžíce mléka
    3 lžičky soli
    2 lžíce nasekaného tymiánu nebo rozmarýnu
    2 lžičky kmínu
    500 ml vody
    1 lžíci octa

    Na potření: vodu a lžíci octa

    Postup:

    Z cukru, mléka a droždí nechte vzejít kvásek. Do velké mísy dejte mouku smíchanou se solí, kmínem a nasekanými bylinkami. Přidejte kvásek, postupně přilévejte vodu a ocet. Vypracujte hladké těsto, které nechte hodinku kynout na teplém místě. Pak těsto rozdělte na dvě poloviny a vytvarujte bochníky. Na povrchu těsta udělejte řez. Dejte bochníky na plech vysypaný moukou a nechte je kynout další půl hodinu. Pak je potřete octovou vodou a dejte do trouby rozpálené na 230 °C. Pečte 5 minut a pak teplotu stáhněte na 170 °C a dál pečte přibližně 50 minut. V průběhu pečení potírejte bochníky octovou vodou.

  • Chléb s dýňovými semínky

    Domácí chleba
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat:

    200 g hladké pšeniční mouky
    200 g pšeničné chlebové mouky
    100 g hladké žitné mouky
    1 sáček sušeného droždí
    100 g dýňových semínek
    300 ml vody
    2 lžičky soli
    1 lžíci medu
    1 lžičku octa
    3 lžíce olivového oleje

    Postup:

    Droždí promíchejte v malém množství vody. Ve velké míse smíchejte všechny mouky, přidejte semínka, sůl, ocet, med, olej,droždí, vodu a vypracujte těsto. Pak ho nechte hodinu kynout. Nakynuté těsto dejte na vál vysypaný moukou a těsto ještě jednou propracujte. Vytvarujte bochník a nechte ho kynout dalších 40 minut. Na povrchu udělejte několik zářezů. Chléb pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 40 minut.

  • Pivní chléb

    Domácí chleba
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat:

    350 g hladké mouky
    150 g žitné chlebové mouky
    250 ml černého piva
    20 g droždí
    špetku cukru
    2 lžičky soli
    2 lžičky drceného kmínu
    100 g slunečnicových semínek
    70 ml vody

    Postup:

    Z droždí, cukru, trochy mouky a vody nechte vzejít kvásek. Do mísy dejte ostatní suroviny, přidejte kvásek a vypracujte těsto. Pak nechtě těsto hodinu kynout. Po vykynutí opět těsto prohněťte a dejte ho do pečicím papírem vyložené chlebíčkové formy. Nechte ho ještě chvíli kynout a pak ho 50 minut pečte v troubě předehřáté na 200 °C.

Autor: Erika Pilátová
Klíčová slova:  chleba, domácí chleba, recepty, jídlo, vaření
Diskuse ke článku
.