Horká čokoláda s chilli
Suroviny:
250 ml vody
50 g tmavé čokolády (čokoládových pecek nebo tabulkové s 55–80 % kakaa), případně 60 g bílé čokolády
lžička kakaového másla
čerstvá chilli paprička nebo mletý prášek
Postup:
Za stálého míchání postupně nasypeme do horké vody čokoládové pecky (můžeme případně použít i pěnič), teplota by neměla přesáhnout 60 °C, pak se má čokoláda tendenci přichytávat. Nápoj vaříme na mírném ohni až do požadované hustoty, správnou hutnost vyzkoušíme malou lžičkou. Pak přidáme kakaové máslo, které dodá nápoji plnou chuť. Na závěr dochutíme čokoládu nasekanou chilli papričkou nebo špetkou mletého chilli.
Doba přípravy: 15 minut
Suroviny:
250 ml vody
60 g bílé čokolády
lžička kakaového másla
špetka mleté skořice
svitek skořice
Postup:
Do vroucí vody vmícháme postupně kousky bílé čokolády a vaříme, až nápoj zhoustne, nakonec vmícháme špetku mleté skořice. Čokoládu přelijeme do hrnku a ozdobíme celou skořicí, kterou můžeme použít místo lžičky na míchání, zároveň nápoj provoní.
Doba přípravy: 15 minut
Suroviny:
250 ml vody
50 g tmavé čokolády
lžička kakaového másla
kousek čerstvého zázvoru
zázvorová šťáva
Postup:
Připravíme horkou čokoládu, nakonec do ní přidáme jemně nastrouhaný zázvor nebo trochu zázvorové šťávy. Nápoj ozdobíme v šálku lžičkou sladké smetany a kousky kandovaného zázvoru.
Doba přípravy: 15 minut
• Nakupujte vždy kvalitní čokoládu, na přípravu horkých nápojů se více hodí čokoládové pecky, protože umožňují postupné dávkování podle vaší chuti. Pecky se lépe rozpouštějí, než velké kusy nalámané tabulkové čokolády.
• Čokoládové pecky koupíte ve specializovaných kamenných obchodech nebo na internetu
• Na přípravu nápojů je ideální používat tmavou čokoládu s podílem kakaa 55 až 70 %. Z tmavé čokolády si navíc kdykoliv můžete přidáním mléka udělat mléčnou čokoládu.
• Při rozpuštění čokolády v mléce získáte tučnou chuť, nápoj je hutnější, sladší a víc kalorický.