Neděle 19. května 2024
Svátek slaví Ivo, zítra Zbyšek
Oblačno, déšť 19°C

Nenáviděná i milovaná Dagmar Havlová: Podívejte se, jak šel čas s herečkou a později první dámou

3. května 2024 | 05:00

Do povědomí diváků se Dagmar Havlová (70) zapsala rolemi obyčejné „holky od vedle“. V divadle však ztvárnila řadu velkých rolí. Potkala manžela, prezidenta Václava Havla, a stala se z ní první dáma. I v této vážené funkci si ale zachovala svou nespoutanost a jistou dávku rebelství, čímž byla některým lidem trnem v oku, u jiných za to sklidila zase velký obdiv. Pojďme zavzpomínat na její životní i herecké milníky!

První manželství a narození dcery Niny

Dagmar Havlová, za svobodna Veškrnová, pochází z Brna, kde se narodila v rodině hudebního skladatele Karla Veškrny. Zatímco její starší sestra Eva Veškrnová šla tak nějak v otcových šlépějích a stala se z ní operní pěvkyně, Dagmar to táhlo spíš k  herecké profesi a ve třinácti letech si poprvé stoupla na jeviště.

Vystudovala státní konzervatoř v Brně, poté i Janáčkovu akademii múzických umění a začala působit v Divadle Husa na provázku. V rodném městě se také provdala za prvního manžela – herce Radvíta Nováka, s kterým má dceru Ninu. Ta se uměleckým směrem po vzoru rodičů nevydala a místo toho se stala úspěšnou právničkou. V roce 2015 byla dokonce jmenována soudkyní Obvodního soudu pro Prahu.

Autor: Profimedia

Holka z porcelánu a brzký rozvod s manželem

Už během studií nastartovala hereckou kariéru. První filmovou roli získala v komedii Holky z porcelánu (1974), kterou režíroval Juraj Herz. V době, kdy se už hřála na vrcholu slávy, v soukromí neprožívala zrovna nejrůžovější období. V roce 1980 se totiž rozvedla s prvním manželem. Nicméně po pracovní stránce se jí velmi dařilo. Získala angažmá v Divadle na Vinohradech a měla před sebou spoustu krásných filmových i seriálových rolí.

Autor: csfd.cz/ Filmové studio Barrandov

Nenáviděná i milovaná první dáma

Druhého manžela potkala v září 1989 na večírku v Divadle Semafor. Svůj vztah Dagmar Veškrnová a Václav Havel nicméně za života jeho první ženy Olgy před veřejností skrývali. Rok po její smrti, v roce 1997, se vzali a působení v divadle herečka poté přerušila.

Jako první dáma svého manžela doprovázela při jeho prezidentských povinnostech a věnovala se charitě. Společně založili Nadaci Dagmar a Václava Havlových VIZE 97, která funguje dodnes. Věrně stála po boku svého muže i tehdy, když vážně onemocněl, a zůstala při něm až do konce.

Autor: Profimedia.cz

Návrat k herectví

Na divadelní scénu se vrátila po jedenáctileté pauze a postupně se začala objevovat zase i před kamerou. Zahrála si například v komedii Vlastníci nebo ve filmové verzi manželovy hry Odcházení, za svou roli byla dokonce nominována na Českého lva. V roce 2013 se pak objevila i v seriálu Nevinné lži nebo v pokračování Sanitky.

Celou GALERII si prohlédněte v úvodu článku.

Autor: Štěpánka Bínová, Prostě fenomén