Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Toulky po Čechách

14. srpna 2008 | 09:16

V České televizi Iveta Toušlová nejen moderuje hlavní zpravodajskou relaci, ale také má pod palcem pořad Toulavá kamera. Tady jsou její tipy na zajímavá místa.

Vymyslet si pořad o neokoukaných, a přesto přitažlivých koutech naší vlasti nebo zajímavých řemeslech a lidech předpokládá, že Iveta Toušlová je zdatná cestovatelka. "Ráda si rozšiřuji obzory a navíc si na cestách vyčistím hlavu. Mám pocit, že čím dál jsem od domova, tím menší váhu svým starostem přikládám. Člověk získá odstup a pak snáz nachází řešení problému."

Ruch střídá klid
Loni před Vánoci se zatoulala do Paříže, letos byla v Egyptě, v červnu na pár dnů v Římě. Ale se stejnou chutí se vydává na cesty doma. "Neřeším, jestli budu spát v hotelu, na chalupě nebo pod širákem, důležití jsou lidé, se kterými nebo za nimiž cestuju. A pak samozřejmě i místa. Například do Mariánských Lázní jezdím k přátelům. Miluju to město, má zvláštní atmosféru. Ne nadarmo přirostlo k srdci třeba Goethemu, Chopinovi... A anglický král Edvard VII. se tu dokonce zamiloval do jisté kloboučnice. Zbožňuju také přírodu kolem: Slavkovský les nebo přírodní rezervace Kladská, SOOS… Jakmile ale potřebuju doopravdy vypnout, odjíždím na Šumavu. Naši mají chalupu na samotě pod Boubínem, a když chci, nepotkám tu ani živáčka," říká.

Kde si ještě provětrat hlavu
Jak vypadají její cestovatelské plány konkrétně? "Chtěla bych se podívat do Čejkovic, kde kdysi stávala templářská komenda (klášter rytířského řádu). O templářích jsme už točili reportáž do Toulavé kamery, ale já bych ráda nakoukla do nádherných vinných sklepů, které ve 13. století skutečněvybudoval Řád templářských rytířů." Pak to bude chtít trochu provětrat hlavu, co třeba v Krumlovském lese nedaleko Moravského Krumlova? "Můžete tam vidět pozůstatky po těžbě rohovce. Ale pozor, po pravěké těžbě. Rohovec totiž naši prapředci používali k výrobě nástrojů stejně jako pazourek," vysvětluje. Moderátorka vás bude lákat i do milovaných jižních Čech. Třeba do vesničky Včelná pod Boubínem, kde manželé Nuskovi vybudovali malé muzeum žehliček. "Před pětačtyřiceti lety si koupili hájenku s ohromným krbem, na který neměli co postavit. Maminka Jany Nuskové byla švadlena, a tak mladému páru darovala dvě americké krejčovské žehličky. Postupně jim kamarádi přinášeli další kousky, až z toho vznikla požehnaná sbírka. Ale malých soukromých muzeí je spousta, třeba v Čachrově najdete muzeum železničních drezín."

Další tipy na výlety
Máte rádi historii? Pak si nenechte ujít výlet do Slavonic. V centru si prohlédnete domy v gotickém, renesančním i barokním stylu a pak můžete vyrazit na Pfaffenschlag, kde se vás středověk dotkne z jiné strany. „Je to jedno z našich nejznámějších archeologických nalezišť. V 50. a 60. letech 20. století tady vykopali zbytky středověké vesnice, která v 15. století lehla popelem. Chcete zajímavost? Většinu práce tehdy odvedly děti ze Slavonické školy, včetně mého strýce…“ A když se vrátíte do Slavonic, možná nejen kvůli teplému počasí zamíříte pod zem. "Řada měst začíná objevovat a zpřístupňovat své podzemí, třeba ve Slavonicích na něj přišli náhodou, když se začalo propadat náměstí. Upravené podzemní chodby mají také v Plzni a v Praze se nedávno pro veřejnost otevřel labyrint kolektorů. Vidět a cítit tep města zdola je pro řadu lidí docela přitažlivé."

Tulák z radosti, řidič z musu
Jak často má Iveta chuť jet na výlet, když se dozví o zajímavém místě? "Pokaždé. Já jsem založením tulák a k tomu mě vedli také rodiče, vždyť jsme autem a pod stanem zvandrovali kus Evropy." A kam se nedostane po svých, tam dojede autem? "Jsem řidička z musu. V osmnácti jsem ještě s mokrým řidičákem v kapse měla nepříjemnou nehodu, auto jsem obrátila na střechu. Nenahlásila jsem to, vzali mi papíry, a i když mi je časem vrátili, nejezdila jsem. V rodině mi nikdo nechtěl půjčovat auto, protože mě považovali za karambolistu. Znovu za volant jsem sedla po třicítce, a doteď k tomu přistupuju s velkou pokorou." Iveta jezdí, když musí, ale role spolujezdce jí sedí víc. Přesto na výhody auta nedá dopustit. "Bez něj je člověk nesvobodný – odkázaný na hromadnou dopravu nebo pomoc druhých. S ním jste přece jen nezávislejší."

NÁŠ TIP

Toulavka na papíře
Promeškali jste některé reportáže z pořadu Toulavá kamera a rádi byste měli po ruce více informací? Nevadí, toulavka má svou knižní podobu – nakladatelství Freytag & Berndt vydalo už šest dílů. Cena jedné knihy je od 233 Kč (prodej přes internet) nebo od 259 Kč (v kamenných obchodech). A co se dozvíte? Spoustu zajímavostí, třeba i to, že v muzeu hracích strojků v Lišově u Českých Budějovic je k vidění také orchestrion – právě jeho válec si zahrál v seriálu Chalupáři.

Toulavá kamera má již i svou knižní podobu.
Autor: archiv Ivety Toušlové, nakladatelství Freyta & Berndt

Autor: Marcela Škardová
Související články