Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pravda o mateřství: Na tyto věci se připravte, rozhodně vás neminou

Pravda o mateřství
8. srpna 2022 | 06:00

Hodně matek nechává na svůj život nahlížet jen přes filtr dokonalosti. Proč si to jako ženy děláme a nepřiznáme realitu?

Jak šíleně bude probíhat porod, že se máte vyspat do zásoby a abyste se kompletně rozloučila se svým dosavadním životem, na to vás připraví všechny kamarádky, známé i naprosto cizí kolemjdoucí. Na co vás ale nepřipraví, je přetvářka, kterou mnohdy neodhalíte a která vás bude zbytečně stresovat a bolet, když si budete myslet, jak jsou ostatní v pohodě, zatímco vy se z mateřství hroutíte.

Video se připravuje ...
Martina Pártlová pro časopis Maminka - Nejsem režimová máma • VIDEO: Videohub

Nevyžádané rady

Připravte se na to, že s nevyžádanými doporučeními se roztrhne pytel, jakmile svému okolí oznámíte těhotenství. Vlastně to přichází automaticky hned s gratulacemi, nejpozději v druhé větě. Až vás začne prozrazovat i klenoucí se bříško, začnou se přidávat i lidé, jejichž názor vás v tomto ohledu vůbec nezajímá, a dokonce i ti, které třeba ani neznáte.

Dozvíte se, že už se nikdy nevyspíte, jak hrozné bude šestinedělí, že prdíky jsou prevíti a o zubech ani nemluvě. Nejenže na vás pohrnou všechny katastrofy, které vás zaručeně neminou, ale začnou přidávat i své zkušenosti, na které se ale nikdo neptal. 

Předmateřská příprava

S úsměvem na tváři jsem vždy děkovala za všechny tipy a triky od maminek, aniž bych už poznala svoje miminko a tušila, jaké vlastně bude a znala jeho neduhy a potřeby. Jo cvičení? Tak na to rovnou zapomeň, kočičko, s dítětem už si nikdy nezacvičíš. Vyspi se do zásoby, protože se už nikdy nevyspíš. Dítě tvůj život převrátí naruby a nenechá kámen na kameni a s partnerstvím taky pěkně zamává. No děkuju pěkně, honilo se mi v hlavou. Od třetího trimestru už jsem byla na všechny tyto věty alergická. Začala jsem být pasivně agresivní, a pak už i aktivně. Víš, ty jsi necvičila nikdy, tak chápu, že s tím teď s miminkem nezačneš, slyšela jsem tu větu, jak vychází z mých úst, ale už to nešlo zastavit. Naštěstí to bylo tak pravdivé, že jsme to raději obě přešly. Naučila jsem se poté všem opakovat, že to je jejich zkušenost a že ta má možná bude ještě horší, nebo lepší, ale každopádně jiná, protože jsem to prostě já a moje dítě. Nejhorší na těch radách bylo, že si mnohdy dost zásadně odporovaly. Těžko jsem se v nich jako prvorodička orientovala a pak jsem to už i vzdala. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: kar