Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Historie stromů na Staroměstském náměstí: Jak vypadaly za protektorátu i za normalizace?

22. prosince 2017 | 06:00

Každý rok všichni nedočkavě čekáme, jak bude vypadat vánoční strom na Staroměstském náměstí. Letos je laděn do motivů Krkonošských pohádek a doplňuje ho živý betlém se zářícím vyhlídkovým mostem. Vzpomínáte si, jak vypadaly vánoční stromy v minulých letech? Podívejte se, jak se výzdoba vánočního stromu během uplynulých let změnila.

První vánoční strom se na Staroměstském náměstí objevil v roce 1936, i když v ulicích Prahy byl nazdoben první strom už v roce 1812.

V roce 1941 rozsvítil náměstí jednoduše zdobený strom, na který se chodila dívat spousta lidí. Zdaleka ale nedosahoval takových rozměrů, jako dosahují nastrojené stromy dnes. Od té doby se ale stal tradicí, která na Vánoce nemohla v Praze chybět.

V roce 1968 byl vánoční strom stylizovaný do klasické červené barvy. Byl ozdobený pouze jednoduchým řetězem žárovek. Tehdy nebyly výraznější a originálnější ozdoby k dispozici, ale k potěšení z příchodu Vánoc takový strom určitě stačil.

Podívejte se do fotogalerie na fotky stromů na Staroměstském náměstí:

Pád vánočního stromu

82 let starý smrk z Velkých Karlovic krášlil Staroměstské náměstí v roce 2000. Měl netradičně zdobené větve a po rozsvícení připomínal kužel. Na jeho ozdobení se použily tisíce svíček, které rozsvítily celé náměstí. 

V roce 2003 zažilo Staroměstské náměstí opravdový šok. 30 metrů vysoký vánoční strom se zřítil a zranil dohromady pět lidí. Strom museli hasiči likvidovat motorovými pilami a k jeho likvidaci byl potřeba i jeřáb. Návštěvníci si vánočního stromu tento rok moc neužili. Zato o rok později si mohli povšimnout zvláštní výzdoby smrku z Krkonoš. Měl světelné řetězy pověšené svisle, nebyl přezdobený a na vrcholu stromu svítila decentní zlatá hvězda.

Éra stromů vysokých až do nebe

Po roce 2003 se vánoční stromy na Staroměstském náměstí mnohem lépe upevňovaly, a proto se v roce 2008 Praha odvážila nastrojit strom vysoký 28 metrů. Zářil bílo-stříbrnými světélky a na špičce mu seděla robustní bílá hvězda.

O rok později byly Vánoce královské! Královské jablko zdobilo strom na vrcholu a dokonale ladilo s ostatními ozdobami. Na stromu visely dukáty či zlaté trumpety a uličkami mezi stánky se linula vůně čerstvě upečených kaštanů.

Když strom rozsvěcela Popelka

Dynamická hudba na Staroměstském náměstí zahájila vánoční pohodu pro rok 2012. Na téma staročeských Vánoc se rozsvítil strom z Kutnohorska, který byl laděn do medové, červené a zlaté barvy. Posázen byl obrovskými červenými mašlemi a měl  třpytivou špičku na vrcholu.

Huňatý strom nastrojený ozubenými kolečky ozářilo 70 tisíc zlatých žárovek. Slavnostního zahájení se ujala Libuše Šafránková. Následovala světelná podívaná, která na Staroměstské náměstí lákala nespočet turistů a českých rodin. Fešák z Benešovska se blízko pražského orloje skvěle vyjímal. Na sobě nesl velké a těžké ozdoby ve tvaru perníku, barevných koulí a červených mašlí. Kolem sebe měl obmotané decentní řetězy a třešničkou na dortu byla jiskřivá kometa posazená na vrcholu stromu.

Letos s Krakonošem a Trautenberkem

Perníčky, mašličky, 2000 vánočních koulí a skoro 5 km LED řetězů. Tím vším se v roce 2016 nazdobil vánoční strom z Pecky na Jičínsku. Slavnostní show blikajícího stromu rozsvítila hvězdičky v očích mnoha dětí. To podpořil i živý betlém pod stromem, kde návštěvníci mohli najít ovce, kůzlata a osly.

Letošní rok oživil vánoční atmosféru díky audiovizuální show. Při prvním rozsvícení hrála Má vlast od Bedřicha Smetany a druhé rozsvícení bylo na námět Krkonošských pohádek. Originální strom doplňují živý betlém a vyhlídkový most ve středu náměstí.

Autor: Adéla Ondroušková