Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Muž má srdce veprostřed hrudníku! Operovat ho ale nemohou

6. června 2013 | 15:35

Hazard se životem! Tak by se dal nazvat stav pacienta Huanga Rongminga (24) z Číny. Od narození má totiž vrozenou vadu poněkud ojedinělého charakteru. A co je horší, operace není možná.

S doopravdy neuvěřitelných případem se potýkají lékaři v Číně. Mladému muži se díky jeho vrozené vadě srdce umístilo veprostřed hrudníku. Na první pohled to vypadá děsivě, ovšem realita je ještě horší.

Mladíkovi za čtyřiadvacet let života nebyl schopný nikdo pomoct. Celý život se takřka pohybuje po tenkém ledě, protože při sebemenší zátěži má tep 120 pulsů za minutu.

Tep jako kojenec

Zatímco normální srdeční frekvence dospělého člověka se pohybuje mezi 60 až 100 tepy za minutu, Huangova srdeční frekvence je podobná jako u kojence. Navíc není jeho srdce chráněno hrudním košem a je tedy velmi náchylné k jakémukoliv poškození.

Je to zázrak

"Je to zázrak, že žije už 24 let," říká Dong Nianguo, primář kardiochirurgie v Wuhan Union Hospital. Neboť každá, ať už více, či méně náročná fyzická aktivita je pro něj absolutní tabu a může ho přímo ohrozit na životě.

Jediná šance

Prognózy jsou špatné. Doktoři jeho srdce nemohou operovat. Jediná věc, která mladíkovi může prodloužit život, je speciálně vyrobený "krunýř", který bude chránit jeho obnažený životně důležitý orgán.

Autor: ema