Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zabijácký gen: Připravil tři sestry o prsa i dělohy

1. února 2012 | 07:54

Děsivé rodinné prokletí! Pod nikdy nekončící hrozbou smrtelného ortelu musí žít tři sestry (30, 33 a 38), jejichž maminka na agresivní druh rakoviny prsu zemřela v pouhých 32 letech. Bohužel jde o dědičný druh zákeřné nemoci. Mladé ženy z Velké Británie se tak dobrovolně vzdaly svých ňader i děloh.

Agresivní druh rakoviny prsu připravil tři sestry Luan Moreton (38), Kim Jones (33) a Jemmu Dennis (30) o prsa. Stejně jako kdysi jejich matku Ritu, která nemoci podlehla.

Dvě starší sestry navíc prodělaly i hysterectomii, protože hrozila vysoká pravděpodobnost, že nemoc napadne i vaječníky.

Nejmladší Jemmu tato operace také čeká, ale napřed se chce s manželem Markem pokusit o dítě. Luan je už matkou čtyřletého syna Natea, Kim má stejně starého syny Dylana a osmiletou dceru Elle-Mae.

Nemoc sestry semkla

Když jim zákeřná rakovina v roce 1986 vzala matku, Luan bylo teprve 12 let, Kim sedm a Rita byla jen čtyřletá. 

“Protože jsme vyrůstaly bez mámy, jsme si velmi blízké, ale společná nemoc nás ještě víc semkla,” říká nejstarší Luan.

“Vlastně máme štěstí, protože testy rakovinu odhalily včas, než se stihla rozbujet. Mámě žádné testy nedělali, dokud neonemocněla, a to už bylo pozdě, proto zemřela.”

Sestry Kim, Jemma a Luan v době, kdy je rakovina připravila o matku.
Autor: profimedia.cz

Dědičný gen zabiják

Když si Luan před šesti lety nahmatala v prsu bulku, vrátila se jí ta nejhorší noční můra z dětských let.

Jemma Dennis, Kim Jones a Luan Moreton si kvůli rakovině nechaly odstranit prsa.
Autor: profimedia.cz
Napřed prodělala operaci, kdy jí vyňali nádor, následovala půlroční chemoterapie a čtyři týdny radioterapie.

Léčba byla úspěšná, ale další vyšetření ukázalo, že Luan má v těle BRCA1, dědičný gen, který podněcuje rakovinové bujení ženských orgánů. To znamenalo, že je na 50 procent pravděpodobné, že její sestry onemocní také.

V lednu 2007 se tato hrozba naplnila, když krevní test Jemmy prokázal také přítomnost tohoto genu. Že u ní propukne rakovina, bylo jasné na 85 procent. Za pár měsíců to samé test prokázal i prostřední setře Kim.

Rozhodly se zbavit prsou

Všechny tři se proto dohodly na radikálním, ale jediném možném řešení, nemoc ze svého organismu vypudit a tak postupně podstoupily masektomii. Odstranění obou prsů a následná remodelace trvala u každé deset hodin.

Matka Rita zemřela na rakovinu prsu v 32 letech.
Autor: profimedia.cz
“Bylo to skličující rozhodnutí, ale raději jsme se prsou vzdaly, než riskovat, že tu za několik let nebudeme,” přiznává Luan.

První šla na operaci  Jemma: “Brala jsem to, jak to je. Nebylo jiné řešení, protože hrozba nezněla, jestli nemoc dostanu, ale kdy to přijde.”

“Nechtěla jsem jen a sedět čekat. Chtěla jsem odstranit obě prsa a chtěla jsem to hned, abych měla jistotu, že přežiji,” říká.

Rakovina hrozí i jejich dětem

Ale když se všechny tři z operace zotavily, přišla další rána. Mají totiž vysokou pravděpodobnost, že gen BRCA1 s věkem a s ním spojenými hormonálními změnami napadne i vaječníky.

Proto se také rozhodly pro jejich odstranění, aby s hrozbou rakoviny definitivně skoncovaly. Dvě sestry už tedy operaci podstoupily.

„Ještě nás ale čeká říct o této nemoci svým dětem. Vzhledem k tomu, že je dědičná, je velká šance, že se projeví i u nich, proto bude třeba, aby včas podstoupily testy a podchytily ji, jako my," doplňuje Luan Moreton.

Autor: INT, bak