Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Chtěl se upálit, teď je z něj vzorný táta

2. dubna 2010 | 05:07

Obrat k lepšímu nastává po roce u Miroslava Krafta (51) z Mostu, který se dostal na samé dno. O tátovi čtyř dětí Blesk napsal loni 2. dubna, když zoufalý před radnicí hrozil upálením sebe a syna Jakuba (6) v autě.

Sociální dávky na děti dostávala matka, která ale s rodinou nežila. A v ten den úředníci odvezli do ústavu i milované dcery Žanetu (12) a Kačku (11). Tehdy mu zůstala jen nejstarší Tereza (16). Boj o děti nevzdal, i když žije opravdu v nuzných podmínkách. A zatím se mu to daří.

Získal nájemní byt 2+1 a má u sebe zase všechny čtyři děti. Peněz mají pořád málo. „Zbývá mi dva a půl tisíce na měsíc. Od května už budeme dostávat i příspěvek na bydlení a nebudeme muset tolik šetřit,“ těší se Kraft.

Najít zaměstnání jde těžko

Do práce nechodí. „Lidé psali v internetové diskuzi, že určitě piju, a proto nechodím do práce. Vůbec, spoustu času mi ale zabere starost o čtyři děti a mám zdravotní problémy,“ hájil se Kraft s tím, že se zapojil i do projektu úřadu práce, aby zaměstnání našel. „Jde to ale těžko,“ dodal.

Jakub půjde v září do školy a táta ho vodí do přípravné třídy přes půl města. Školačky Žaneta a Kačka potřebují také dohled. Obě se učí na výbornou. Nejstarší Tereza (16) se učí dobře na střední škole a pomáhá tátovi i v domácnosti.

Událost před rokem by muž nejradši vymazal. Ví, že demonstrativní sebevraždou ublížil nejvíc dětem, na nichž lpí, a podobné excesy opakovat nechce.

Co zažili za poslední rok

2. dubna 2009 – hrozil upálením sebe a syna Jakuba (tehdy 5) v autě před mosteckou radnicí. Důvod? Magistrát vyplácel sociální dávky a přídavky biologické matce dětí, u níž nežily.
2. dubna 2009 – Jakuba (5), Žanetu (11) a Kateřinu (10) odvážejí úředníci do dětského domova.
29. dubna 2009 – děti se vracejí k tátovi, do bytu, kde žije s družkou a jejími dětmi.
Srpen 2009 – nastávají první konflikty s družkou. V jejím bytě žijí odděleně, ale úřad je posuzuje společně, tudíž zůstal téměř bez příjmu.
Prosinec 2009 – velmi skromné Vánoce. Děti si navzájem nadělily tužky zabalené do novinového papíru.
Leden 2010 – policie Krafta vykázala z bytu družky. Dva dni spal na ulici. Mladší děti v tu dobu byly u biologické matky v azylovém domě.
Leden/únor 2010 – s pomocí úřadu Kraft získal nájemní byt a děti se k němu vrátily. O matce dětí nikdo neví. „Pije a zase se toulá,“ řekl o ní Kraft. Blesku se ji najít nepodařilo.

Den u Kraftů

5:50 vstává nejstarší Tereza a táta. Budí ostatní. Kraft všem dělá svačiny.
7:00 – 7:15 všichni odcházejí. Dcery jezdí do škol MHD, on Jakuba vede pěšky.
8:00 – 11:40 Kraft obchází úřady a podniky, zda ho nevezmou do práce.
11:40 – vyzvedává Kubu, pak připravuje jídlo dcerám až se vrátí ze školy. Do budoucna by jim rád zaplatil obědy.
14:30 – vrací se školačky. Po obědě se učí na další den, Kuba si hraje. Kraft na ně dohlíží a dělá domácí práce.
15 – 16 h se vrací Tereza. Dohlédne na úkoly, dělá si svoje atd.

Autor: Helena Lacinová