Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Záměna miminek: Lidé nám závidí peníze!

29. ledna 2010 | 15:29

Dědeček, už dva roky upoutaný na lůžko, matka v péči psychiatra a manželství na pokraji rozvodu. To jsou bolestné následky nešťastné záměny holčiček Verunky a Nikolky v třebíčské nemocnici v rodině Čermákových. Do toho všeho se přidala závist sousedů kvůli milionovému odškodnému z třebíčské nemocnice.

Stejný osud, stejná bolest! Blesk.cz byl na návštěvě u rodičů Verunky Nikolky, Jaroslavy Trojanové a Libora Brože, kteří se ani po třech letech nevzpamatovali z nešťastné záměny dětí. Oba přiznali, že jejich vztah se rozpadá a mučí je stesk po druhé holčičce. Podobné trauma prožívají i rodiče Nikolky Veroniky, manželé Čermákovi, které jsme navštívili v jejich panelákovém bytě v Přibyslavicích.

"Můj táta dostal tři měsíce po tom, co se na záměnu přišlo, mozkovou příhodu. Od té doby je upoutaný na lůžko," vypráví paní Čermáková. "Doktoři řekli, že to bylo z přílišného psychického vypětí a stresu. Moje máma, která se o něj stará, skončila na psychiatrii," pokračuje.

S rodiči Nikolky záměna jejich dcery pořádně zamávala. "Skoro jsme se rozvedli. Vůbec jsme nebyli schopní se spolu bavit. Po narození naší druhé dcery Terezky (v březnu 2 roky) u mne došlo k posttraumatu a hrozně jsem se bála, že se zase stane něco hrozného. Manžel na mne třeba úplně normálně promluvil a já jsem na něj okamžitě vyjela. To asi dlouho nevydrží žádný chlap," popisuje Jaroslava Čermáková. Jejího manžela Jana jsme při své návštěvě nezastihli, byl právě v práci.

Čermákovi se přes to všechno rozhodli s nepřízní osudu bojovat. "Abychom zachránili naši rodinu, rozhodli jsme se k radikálnímu kroku. Začala jsem chodit k psychiatričce, která mi předepsala léky proti stresu, a i manžel mi moc pomáhá. Vůbec to není jednoduché, ale snažíme se," říká paní Čermáková. "Ty vzpomínky nijak nevyvoláváme, spíš se na to všechno snažíme zapomenout. Postupem času se to sice lepší, ale dodnes třeba nejsem schopná se podívat do fotoalba z toho prvního roku, kdy jsme měli Verunku," dodává.

V tom, jak naloží s odškodným (2 000 000 Kč) od třebíčské nemocnice, mají Čermákovi jasno. "Chceme pořídit nějaké lepší bydlení. Teď jsme v 2+1 a to je pro čtyřčlennou rodinu opravdu málo. Co zbyde, dáme Nikolce na účet. Až vyroste, určitě se jí to bude hodit."

Na vesnici, kde Čermákovi bydlí, se s nimi část lidí přestala kvůli odškodnému bavit. "Závidí nám ty peníze, které máme dostat. Ale to, čím jsme si prošli, už nevidí," říká Jaroslava Čermáková.

"Hodně pomáhá, že máme Terezku, holky jsou pořád spolu a Nikolka si zřejmě i kvůli tomu mnohem lépe zvykla. To, co se stalo, už nezměníme. Teď jde ze všeho nejvíc o to, abychom neztratili, co je pro nás ze všeho nejdůležitější - naši rodinu," uzavírá Jaroslava Čermáková.

PŘÍBĚH DRUHÉ RODINY, KTEROU POSTIHLA CELÁ KAUZA, ČTĚTE ZDE!

Autor: Richard Veselý