Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Přišla o nohu, ale pořád léčí! Už 70 let

Irma Němečková (96) je zřejmě nejstarší lékařkou v zemi. Ordinuje už 70 let.
21. ledna 2010 | 19:42

Nestorka českých praktických lékařů, paní Irma Němečková (96) ze Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku, se nevzdává! Je životní optimistkou.

Přestože v posledních měsících přišla o levou nohu pod kolenem, nejstarší česká lékařka ordinuje dál.

Na počátku bylo drobné poranění. „Pes mě kopl do nohy. Nejdříve tam byla drobná modřina, pak se objevil bércový vřed,“ vypráví Blesku vlídná stará dáma vsedě na kolečkovém křesle. „Protézu už nechci, nemám sílu učit se chodit o berlích,“ tvrdí lékařka.

Přesto k ní do ordinace čtyři dny v týdnu stále dochází asi stovka pacientů. Stará dáma má sedmdesátiletou praxi a nyní léčí už pravnuky původních pacientů. „Mám teď čas o každém přemýšlet. Jeho návštěva pro mě nekončí odchodem z mé ordinace,“ vysvětluje.

Ze svého hendikepu si lékařka mnoho nedělá. Může dál léčit i z kolečkového křesla.
Autor: Jiří Čada

Léčit a pomáhat je pro ni to nejvyšší poslání. „Těší mě, že mi pacienti stále důvěřují. Nemohu už jezdit na návštěvy ani po seminářích a přednáškách, a tak se dál vzdělávám prostřednictvím lékařských časopisů,“ svěřila se stará dáma Blesku.

Ještě před čtyřmi roky sama řídila auto. Teď je zčásti odkázána na pomoc okolí. „Musím pořád něco dělat. Nejraději si čtu,“ říká. To stále dobře zvládá i ve francouzštině a němčině.

Autor: Jiří Čada
Klíčová slova: lékařka, bez nohy, léčí
Diskuse ke článku
.
Související články