Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Romanův (11) vánoční dárek: Poprvé v životě stojí!

Roman se poprvé postavil do chodítka, které mu daroval Nový Čas.
29. prosince 2009 | 05:22

Osudem těžce zkoušený Roman Nosek (11) ze slovenské vsi Obyce, který se kvůli své nemoci pohybuje jen s pomocí rukou, dostal pod stromeček ten nejúžasnější dar, jaký si jen mohl vysnít.

Slovenský deník Nový Čas mu k Vánocům věnoval speciální chodítko, které mu jednou snad umožní udělat první krůčky.

Romana od narození trápí vážné zdravotní problémy. Tři měsíce po porodu našli lékaři v jeho mozku cystu. „V papírech má uvedený hydrocefalus (nahromadění mozkomíšního moku v mozkových komorách),“ říká jeho babička Valéria Hasprová (69). „Poprvé se posadil až ve čtyřech letech, do té doby jen ležel,“ dodává Valéria. Během následujících let Románek sice dělal pokroky, ale projít se na vlastních nohou mu dosud nebylo souzeno.

„Několikrát se sice postavil, ale chodit sám nedokáže. Z jednoho místa na druhé se přesouvá jen pomocí rukou,“ vysvětluje babička. Proto mu vysnila dárek, který může změnit život celé rodiny. A hlavně Románkovi. Velmi toužila, aby vnuk dostal pod stromeček speciální chodítko pro ulehčení pohybu. Klučina tak už nebude odkázaný jen na své ruce. A navíc konečně bude sám stát.

Roman se poprvé postavil do chodítka, které mu daroval Nový Čas.
Autor: anc

Chodítko stálo přes 30 tisíc Kč, ale pro něho samotného má nevyčíslitelnou hodnotu. Věnoval mu ho v rámci své charitativní akce deník Nový Čas. „Věříme, že s jeho pomocí se mu zpevní nožičky a později by možná mohl jít na operaci, která mu umožní alespoň trochu chodit,“ se slzami v očích přebírala dárek Valéria. „Je to ten nejúžasnější dáreček, jaký mohl dostat,“ dojatě poznamenala babička.

Autor: Jozef Uhlarik
Klíčová slova: roman nosek, chodítko
Diskuse ke článku
.
Související články