Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

495 dní od hranice mezi životem a smrtí

Michal na svém lůžku v Nemocnici Na Homolce strávil dlouhé měsíce
27. prosince 2009 | 05:00

Je to přesně 495 dní od okamžiku, kdy Michal Höschl (26) utrpěl v Berouně téměř smrtelné zranění. Měsíc bojoval v Nemocnici Na Homolce v umělém spánku a čekal na zázrak. Měl zlomený vaz a zhmoždění srdce a plic.

Lékaři tehdy nedávali zdrcené rodině žádnou šanci. Michalova obrovská vůle žít ale zvrátila smutný osud. Dnes je zpátky. Žije, pracuje a dokonce jezdí autem.

Když Michal i přes hluboký spánek pohnul nohou, rozhodl se neurochirurg Jiří Chrobok k unikátní operaci. „On sám říká, že mi přišrouboval hlavu zpátky k tělu,“ říká Michal. Dokáže se už o chvílích, kdy byl na prahu smrti, normálně bavit. Nehodu, kdy jel po hlavní silnici na motorce domů z Berouna a z vedlejší mu do cesty vjel neopatrný řidič, v paměti nemá. Organismus ji vytěsnil. Díky tomu se taky Michal dokáže znovu posadit za volant. Strach necítí. „Myslím, že řídím dobře. V tom problém není. Nejhorší bylo vrátit se po dlouhé době znovu do práce,“ přiznává Michal.


Michalovi vjel řidič do cesty 14.srpna 2008 po 19. hodině . Až do 11. září byl pacient udržován v umělém spánku. Pak nastala ideální doba pro zákrok. MUDr. Jiří Chrobok provedl unikátní více než dvouhodinovou operaci, při níž Michalovi pomocí šroubů připevnil hlavu zpět k tělu. Konstrukci v hlavě bude mít už napořád. Učí se s ní žít.


 

Zvolnil tempo

Pracuje jako finanční manažer. Byl zvyklý dělat sedm dní v týdnu, více než deset hodin denně. V rozletu ho zastavila nešťastná bouračka. „Dřív jsem o víkendech školil, to už prostě nezvládám,“ říká. Rok rozhýbával levou ruku, o níž lékaři neměli žádné iluze. Dnes ji už může docela slušně používat. Není to ideální, ale mělo být mnohem hůř. „Bohužel pro mě skončily všechny sporty, které jsem měl rád, jako fotbal a volejbal. Jsem v invalidním důchodu, musím se šetřit, nevydržím to tempo co dřív,“ postěžoval si trochu. Jinak ale nese následky jím nezaviněné nehody statečně.

Je doktorova trofej

Se svým spasitelem doktorem Chrobokem se Michal znovu sešel po roce na křtu knihy Na prahu života a smrti, kterou napsala jeho matka, redaktorka Hana Höschlová. Deníkovou formou v ní líčí hrůzné chvíle strachu o synův život. „Povídali jsme si s panem doktorem o autech a o ženských,“ usmívá se Michal. „Máme podobné koníčky,“ dodává pobaveně. Takové má ostatně celá silnější polovina lidstva.

Jiří Chrobok svému pacientovi kladl na srdce, aby byl na sebe opatrný. „Jseš moje trofej, nesmí se ti už nic stát,“ řekl Míšovi neurochirurg na křtu. Stejně jako zachránil život mladému fi nančníkovi, pomohl ještě další řadě neznámých lidí, ale i slavných. Zamezil mimo jiné ochrnutí u olympionika Aleše Valenty, operoval nehybnou ruku Vlastimila Harapese, zachránil muzikanta Františka Nedvěda, podnikatele Petra Kratochvíla, kostýmního výtvarníka Theodora Pištěka a fotbalového trenéra Karla Brücknera. „Nesnesu pocit prohry,“ objasnil Chrobok, co ho vždycky znovu žene na operační sál.

Autor: höh
Klíčová slova: Michal Höschl, nehoda, operace
Diskuse ke článku
.
Související články