Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jituška (5) z brlohu: Bude na Vánoce s mámou?

Hana S. (44) před pár dnů o Jitušku přišla. Teď je šance, že obě stráví Vánoce spolu.
18. prosince 2009 | 14:27

Pětiletá Jituška z brlohu v Brně-Maloměřicích by mohla prožít Vánoce se svou mámou (44)! Záleží na státním zástupci.

V pátek dopoledne to potvrdil náměstek primátora Daniel Rychnovský, který ve čtvrtek zajistil setkání mámy a dítěte v dětském domově na Hlinkách. Více čtěte ZDE.

Po pěti měsících v příšerných podmínkách v nuzném příbytku z cihel, tyčí, plachty a desek má tedy vdova Hana S. naději, že si nejhezčí svátky roku užije u stromečku s dcerkou a dárky. Zatímco její dítě je po rozhodnutí soudu ve zmíněném dětském zařízení, ona bydlí u své rodiny.

„Obě se potkaly, obě jsou v pořádku. A město se teď snaží rodině pomoci,“ uvedl náměstek. Úřady podle něj případ registrují a sledují delší čas. „Už několik let je s matkou ve styku odbor sociálně právní ochrany dítěte v Brně-Židenicích. Sociální pracovnice s maminkou dlouhodobě spolupracuje, takže nyní mají na co navázat,“ vysvětlil radní.

Podle Rychnovského mají sociální pracovníci za úkol pokračovat ve zlepšení životní situace Hany S. a její dcerky.

Teď je ale důležité, co na to řeknou policisté a státní zástupce. Matka, která strávila dva dny v policejní cele, je totiž podezřelá z ohrožování mravní výchovy mládeže. Kriminalisté ale proti ní neměli dost důkazů, takže ji ve středu odpoledne po 48 hodinách zadržení propustili na svobodu.

„Musí se rozhodnout, zda je matka způsobilá Jitku vychovávat. Věřím ale, že všechno dobře dopadne. Vztah matce k dceři je patrný, obě chtějí být spolu. Snažíme se proto zajistit, aby si ji mohla na nějakou dobu vypůjčit i na Vánoce, pokud bude mít vhodné ubytovací podmínky,“ upřesnil Rychnovský.

Ten chce pro dvě bezdomovkyně sehnat bydlení v jednom ze zařízení pro matky s dětmi v Brně.

Máma se může s Jitkou setkávat a podle náměstka si může vzít dcerku z ústavu na vycházku. Psychologové by také podle náměstka měli ženě vysvětlit, že se už nesmí s děvčátkem vrátit do brlohu za svým druhem Františkem N. (45), odkud je v podstatě vysvobodili v pondělí odpoledne strážníci.

Autor: Ondřej Požár