Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rodina postižené dívky (11) živoří

Neslyšící Denisa s maminkou Kateřinou. Vinou sporného rozhodnutí úředníků se rodina ocitla v existenční krizi
30. října 2009 | 22:40

V naprosté existenční krizi přežívá rodina Kateřiny Trmalové (33) z Tanvaldu. Žena sama vychovává dvě děti, Matěje (14) a Denisu (11). Dívka je tělesně postižená, od dvou let neslyší a potřebuje denní péči matky.

Rodina ale kvůli tomu už od března trpí nouzi. A to za velkého přispění úřadů! Posudky lékaře a psychologa se shodují, že je Denisa těžce postižené dítě, které vyžaduje péči dalšího člověka. Přesto v dubnu přišlo z odboru sociálních věcí v Praze 11, kde má Trmalová trvalé bydliště, překvapivé vyrozumění: Na dceru už nedostanete ani korunu!

„Náš sociální odbor za nic nemůže. Nerozhodujeme o své vůli, ale pouze podle podkladů od posudkového lékaře. Zákon je nekompromisní,“ sdělila Blesku mluvčí Prahy 11 Andrea Wolfová.

Způsobila tedy rodině potíže posudková lékařka? Při rozhodování vycházela ze zmíněných posudků, které údajně uznala, ale matce přesto nepřiznala nárok na příspěvek. „Nikdy Denisu neviděla, rozhodla od stolu! Nedokážu to pochopit,“ rozzlobila se Trmalová. Vyjádření posudkové lékařky se Blesku nepodařilo získat.

„Nejvíc mě štve ta nespravedlnost. Když jsem to říkala ostatním rodičům ve škole, kroutili hlavou. Každý z nich pobírá příspěvky, a to mnozí mají méně postižené děti,“ podotkla Trmalová. Ta se chce proti rozhodnutí sociálky odvolat. Přezkoumání záležitosti může ale trvat celé měsíce.

428332:gallery:true:true

 


Likvidační rozhodnutí

Denisa navštěvuje školu pro sluchově postižené v Liberci. Dojíždění z 45 kilometrů vzdáleného Tanvaldu je složité. Vlakem a dvěma autobusy trvá přes dvě hodiny. „Malá holka, která neslyší, nemůže každý den tak daleko dojíždět,“ tvrdí Denisina matka. Do školy ji tak denně vozí autem, několik hodin pak na ní čeká před školou nebo si shání příležitostnou práci. Cestování se prodraží.

Rozhodnutí sociálky je takřka likvidační. Po odečtení nejnutnějších výdajů zbývá rodině měsíčně necelá tisícovka, nejsou peníze na potraviny, oblečení a další nezbytnosti. Naštěstí občas finančně vypomůžou přátelé.

Autor: Ondřej Čermák
Diskuse ke článku
.
Související články