Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nevidomá Monika: Dceru nám po porodu nechtěli vydat

15. října 2009 | 05:00

Protože v něm nevidomý Petr Mašek (34) popisuje, jak se zamiloval do své ženy Moniky (37). Ta při jeho vyprávění jen s úsměvem přikyvovala.

Z vesničky u Pardubic dorazili na schůzku do Prahy bez problémů. Slepý Petr s roční dcerou Kateřinou v nosítku a částečně vidící Monika v osmém měsíci těhotenství plus jedna bílá hůl a dva vodicí psi. Pohyb v pražské MHD jim nedělal problém, zvládli už tisíckrát horší věci. Třeba to, že se společně rozhodli mít dvě děti.

Spojila nás krize
Monika s Petrem se potkali na konci roku 2007. „Máme společnou kamarádku, se kterou jsme ve stejné chvíli oba řešili rozchod s bývalými partnery,“ říká Monika.
Pro Petra skončil desetiletý vztah vidomou ženou a její dcerou, kterou od miminka vychovával. Monika o bývalém partnerovi mluvit nechce. „Kamarádka se rozhodla, že dál nebude naše stesky poslouchat a seznámí nás. Nejdřív jsme si vyměnili pár e-mailů, volali si. Pak jednou Petr prohlásil, že takhle to dál nejde, sbalil se a přijel za mnou. Plánovali jsme, že bude spát v hotelu a druhý den odjede, místo toho spal u mě a odjížděl s tím, že se vezmeme,“ vypráví Monika.

S tátou ...
Autor: archiv Blesku - Jaroslav Krčál, archiv manželů Maškových

Dítě?
Když spolu začali chodit, bylo Monice 35 let. „Věděla jsem, že je čas rozhodnout se, zda chci mít děti. Vlastně jsem je chtěla, ale bála jsem se. Taky jsem věděla, že ztratím kontakt s prací. Všichni kolem mě varovali, že s dítětem mi končí život.“
Monika vystudovala operní zpěv, zpívá a pořádá koncerty. „Je příliš skromná, ale já vím, že zpívá skvěle,“ prohlašuje Petr. „Nedávno jsem stříhal její zpěv pro Český rozhlas Pardubice. A ten hlas mě zase dostal. Jo, a žádný život s dítětem nekončí, Monika se po mateřské vrátí do práce a budu ji podporovat, jak nejlépe dovedu,“ slibuje Petr.

Zvládneme to!
Petr ze živí jako masér, manželé bydlí v domku s jeho rodiči. Když je potřeba, pomůžou, ale Petr s Monikou jsou schopní Káťu obstarat zcela sami.
„Je to náročné, pořádně jsem se nevyspala, ani nepamatuji. Samozřejmě že i vzhledem k našemu handicapu to není procházka růžovou zahradou, všechno déle trvá,“ říká Monika. „Katka je ale nesmírně hodná. Říkám si, že snad ani není moje,“ směje se Petr.
Doktoři manžele během obou těhotenství posílali na desítky vyšetření a nakonec jim řekli, že stejně nezaručí, zda bude dítě zdravé. „Takže absolvujeme jen důležité testy a všechny psychology necháváme v klidu,“ říká Petr. „To víte, že se bojím, jak to zvládneme, až se narodí druhé miminko Ale to se bojí přece každá maminka,“ říká Monika.

Monika (37)

Lidi mají ve zvyku zrazovat nás od všeho. Myslí si, že slepci mají chodit jen se slepci, neměli by mít děti. Káťu nám nechtěli po porodu vydat, že prý nejsme schopní se o ni postarat. Bylo to strašné. Naštěstí jsem pak měla možnost odejít do jiné nemocnice, kde nebyly problémy. Sestřičky mě tam učily, jak se o malou starat, to ale učí i vidomé maminky.

'Káťa je tak hodná, že snad ani není naše,' vtipkují manželé.
Autor: archiv Blesku - Jaroslav Krčál, archiv manželů Maškových


Autor: připravila: oli