Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Štědrý večer při svíčkách byl nezapomenutelný

Můj nekrásnější vánoční dárek.
30. prosince 2008 | 08:18

Na slavnostní večeři si většinou připravuji vše dopředu, abych měla den trochu volnější. Každý rok nevařím pouze pro naši rodinu, ale protože bydlí v sousedství, schází se u nás i babičky a dědečkové.

Připravuji večeři pro osm lidí, a to už je pořádná porce salátu a řízků.

Abych si práci ulehčila, dávám řízky do fritovacího hrnce. Nikomu to nevadí a nejméně mně. Před pár lety to bylo stejné. Maso jsem už měla obalené, a tak jsem po čtvrté hodině chtěla začít smažit. Když jsem však zapnula fritovací hrnec, udělalo to "cvak" a nic se nedělo. Rozbil se v tu nejhorší možnou chvíli. Okamžitě jsem vyndala pánvičky a začala smažit na několika na jednou.

Nejde jen o vzhled – deska musí odolávat po řadu let náročnému provozu.
Autor: Nobilia, Nolte, DuPont, Gorenje

"Friťákem" to však neskončilo. Během mého zběsilého pobíhání kolem plotny najednou zhaslo světlo. Co teď? Poslala jsem děti pro svíčky a manžel šel zkontrolovat pojistky. "Chceš dobrou, nebo špatnou zprávu?" řekl mi, když se vrátil. Nechápavě jsem se na něj podívala. "Ta dobrá je, že pojistky jsou v pořádku. Ta špatná, že to nesvítí nikde, v žádném baráku a ani pouliční osvětlení."

Perfektní, říkala jsem si, snad to za chvíli zapnou… Dědečkové a babičky odešli s baterkami domů a za chvíli přišli i se svíčkami. Bylo to nádherné, ale mně se chtělo brečet. Nic jsem nestíhala a ještě na práci skoro neviděla.

Můj nekrásnější vánoční dárek.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Nakonec jsme povečeřeli s hodinovým zpožděním. Za svitu plápolajících plamínků jsme se najedli a všem moc chutnalo. Po večeři jsme se vydali ke stromku. Bylo mi líto, že až děti otevřou dveře do pokoje, nespatří nádherně osvětlený stromek s dárky, ale jen tmu. Když však otevřely dveře, byla jsem překvapená snad více než ony. Celý pokoj byl prozářen svíčkami a prskavkami. Podívala jsem se na manžela a ten se jen potutelně usmál a řekl: "To asi udělal Ježíšek."

Světla začala svítit asi až za dvě hodiny, ale to už mi to bylo jedno. Vánoce při svíčkách byly skutečně kouzelné a nezapomenutelné.

Čtenářka Lenka

Autor: zpracovala: mif
Diskuse ke článku
.
Související články