Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nevidomí rodiče: Když Kačka mlčí (1), bojíme se!

22. prosince 2008 | 05:00

Petr (34) a Monika (36) Maškovi zvládají výchovu své dcerky Kačenky (1), ačkoliv ji vůbec nevidí. Jsou totiž slepí. Jejich holčičce je zítra rok a již se snaží chodit.

Nastává tak pro její výchovu patrně nejkritičtější období. Batole se vratce pohybuje po bytě. Rodiče jsou klidní, jen když ji slyší. Jak zmlkne, hned ji začnou hledat. Dělá totiž určitě nějakou lumpárnu.

"Kačenka se snaží stavět u nábytku. Zatím však ještě nechodí. Dovede však pořádně rychle lézt," vypráví maminka Monika, která má zbytky zraku. Její manžel nevidí od narození ani trochu, ale Kačenka je jeho zlatíčko. Však také, když na ni táta promluví, hned se kření. "Takhle to má nejradši a já ji mám nejlépe pod kontrolou," ukazoval nám Petr Mašek, když si ji posadil za krk. Kačenka hned začala lumpačit a tahat ho za vlasy.



Chystají se, že jí přidělají rolničky, aby ji slyšeli. Zatím to není třeba. "Ona je upovídaná, tak o ní pořád víme. Když utichne, tak ji hned začneme hledat. To většinou dělá nějaké lumpárny, které nesmí. Například vyndává věci ze skřínky," popisoval Petr Mašek. Moc jim pomáhají i jeho rodiče. Sehnali si společně domek v Předhradí nedaleko Skutče a rodiče bydlí v patře. S malou jim tak mohou děda s babičkou kdykoliv pomoci.

Lékaři mají na možnost, aby dítě vychovávali dva nevidomí dítě, rozdílné názory. "Neshodnu se v tom se všemi kolegy, ale podle mne pokud to dokáží, tak proč by dítě nemohli vychovat. Jen si musí stále uvědomovat nebezpečí, jaké hrozí jejich dceři. Bude vždy rychlejší než oni," řekla lékařka Hana Adámková z očního oddělení pardubické nemocnice.

Čtěte další příběhy:
Nejhorší zážitek: Táta mě unesl ze školy!

Andělín Hanzlík: Z vozíku rozsvítil celý dům

Samko bojuje s rakovinou: Ježíšku, chci policajta!

Nevidomá Míša: Blesk je můj Ježíšek

Matka prodává srdce a játra, aby zachránila syna

Autor: Jaroslav Krčál