Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kastrace kocourka z útulku

Spací pytel pro zvířata se vyrábí ve třech velikostech.
12. září 2008 | 07:11

Před prázdninami jsme si pořídili asi dvouletého kocourka z útulku, kde byl jen krátce, takže ho nestihli nechat vykastrovat.

Jak dny běží, manžel změnil názor a tvrdí, že kastrace není potřeba, kdežto já si myslím opak. Katka Doležalová, Ostrava

Odpovídá:

MVDr. Jan VAJC

Veterinární klinika pro malá zvířata, Kamenná u Příbrami

Kastrace (sterilizace) zvířat, ať samců, nebo samic, se provádí z několika důvodů. Pokud nejde o terapeutický zákrok (zánět dělohy, novotvary vaječníků, varlat, agresivní chování…), u samic jde hlavně o prevenci – zabránění nechtěnému nakrytí a eliminaci projevů říje u koček, které nejsou využívané k chovu. U kocourů se tento chirurgický zákrok provádí z důvodů možného značkování teritoria, snížení zápachu moče a u někdy i k omezení toulavých nálad v období mrouskání koček.
U některých koček po kastraci může docházet k přibývání na váze. Z mé zkušenosti jde pouze o výjimky, kdy u koček nebo kocourů po kastraci dojde ke vzniku obezity. Vhodnou volbou krmiva pro kastrovaná zvířata lze tento jev dobře potlačit. Operační zákrok se doporučuje provádět po 8. měsíci stáří zvířete v celkové anestezii, bez nutnosti hospitalizace zvířete a speciální pooperační péče. Po 7 až 10 dnech od zákroku se u koček vyndávají stehy, u kocourů se používá samovstřebatelný materiál. Cena zákroků se liší mezi jednotlivými veterinárními pracovišti v závislosti na použité technice operace a používaném operačním materiálu a pohybuje se mezi 500 až 1500 Kč.

Spací pytel pro zvířata se vyrábí ve třech velikostech.
Autor: archiv Campingaz-Coleman

Autor: Ivana Matyášová
Související články