Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nevyřešená smrt

1. srpna 2008 | 10:22

Naše "Poradna pro duši" vám nabízí prostor k řešení problémů z trochu jiného pohledu. Tentokrát odpovídá Ivana Stonjeková, tvůrkyně léčivých obrazů - mandal.

Brzy uplyne rok od smrti našeho syna Martina. Byl ukopán dvěma kluky. Násilníci dostali malé tresty. Já si jako maminka popláču, ale jde mi o nejmladšího syna Davida. Moc trpí a nevím, jak mu mám pomoci. Žije totiž pomstou. Začal posilovat, ve škole neprospívá. Byl vždy drobné postavy, teď se náhle začíná podobat zemřelému Martinovi, má stejný hlas, stejně se směje, je agresivní, chová se hrozně problematicky. Nevím, proč musel Martin zemřít a proč se musel David tak změnit a tolik nás trápit. Mám o něj velký strach. Svatka (52)

Odpovídá:

Ivana Stonjeková, tvůrkyně léčivých obrazů - mandal

Ivana Stonjeková
Autor: archiv

Provozuje poradenskou činnost v různých oborech duchovního vývoje člověka. V 2006 založila školu "Křišťálová univerzita", kde se vyučuje astrologie, numerologie, tarot, feng-šuej, rodinné konstelace a další. (www.volny.cz/sollanoe)

Milá Svatko,

se soucitem jsem si přečetla vaše řádky a plně s vámi cítím. Situace, které zažíváte, jsou hodně silné a určitě si z nich i vy máte co na duchovní úrovni odnést.

Smrt čili transformace je v dnešní době jak v ezoterickém, tak materiálním světě často opakované téma. V posledních letech nám dává Země silně najevo, že se transformuje a bohužel, či bohudík, abychom zvládli tyto silné vibrace, musíme se transformovat i my. A často, podobně jako ve vašem případě, je to hodně bolestivé.

V sedmdesátých letech mystik B. K. Bradley přirovnal naši životní pouť k cestování v rychlíku, kdy někteří musí odejít dříve, aby stihli třeba přípoj k pomalejšímu osobnímu vlaku v příštím životě. Pokud bychom třeba včas neodešli, promeškali bychom tento výhodný přípoj na onen nový život, ve kterém máme dosáhnout možná i vyššího věku a vyšších cílů. Váš syn měl silnou karmickou zátěž, a proto musel odejít dříve.

Jiná věc je ale ta, že Martin neodešel do jiných dimenzí, jak by to mělo přirozeně být, ale zůstal s vámi. Jeho duše se usadila na vašem synovi Davidovi, a proto podobné chování, proto ta podoba s Martinem. Určitě bych vám doporučila osobní terapii, které byste se měla zúčastnit vy i váš mladší syn David.

Přikládám mandalku, která pomáhá těmto zbloudilým duším odejít, ale člověk by se to měl nejdříve naučit.


Mandalu můžete nosit u sebe, dát ji pod polštář, pod sklenici vody nebo někam, kde ji máte často na očích.

Mandala pro Davida. Opakujte: Dodávám sílu přivtěleným bytostem odejít do světla.
Autor: archiv

Na slovíčko s Ivanou na téma karma

Odkud pochází slovo karma?
Slovo karma pochází ze sanskrtu, což je staroindický jazyk. Znamená 'čin' a označuje důvody, proč jsme se ocitli právě v takových životních podmínkách, proč se nám přihodí to či ono.
Označuje zákon příčiny a následku. Čin vykonaný se záměrem nebo vědomým motivem a odpovídající následek tohoto činu postihuje zpětně aktéra samého. Zjednodušeně řečeno, egoistické jednání působí utrpení, zatímco nesobecké jednání přináší štěstí.
Když pochopíme, že naše myšlenky, slova a činy zasévají semínka našich budoucích zážitků, budeme mít ve vlastních rukou moc změnit náš život. Já tomu říkám ekologie myšlení.

Následky se nemusí objevit v tomto životě.
Protože v dnešní době je vše zrychlené, zákon karmy je urychlen, a co se dříve mohlo vrátit třeba až v příštím životě, může přijít daleko rychleji – například za týden. Karmu má jak jednotlivec, tak rodina, pracovní kolektiv, celý národ, celá Země. Některé karmické záležitosti přebírají také děti od svých rodičů.

Jak karma ovlivňuje náš život?
Divíme-li se, proč se nám nepodaří něco, v čem jiní uspívají mnohem snáz, proč jsme náchylní k určitým problémům, proč máme sklon opakovaně se dostávat k životnímu partnerovi stejného typu, jako byl ten předchozí, s nímž jsme úplně ztroskotali, pak se musíme ptát sami sebe, co nás táhne do stejných kolejí, i když nás již dávno omrzely a přejeme si pokračovat v jiné rovině a jiným směrem.

Autor: zpracovala: Olga Poucheová
Související články