Sobota 28. září 2024
Oblačno, déšť 17°C

Rakovina děložního čípku

Ilustrační foto
4. června 2007 | 10:00

O rakovině děložního čípku se teď hodně mluví. 'Jaký je její výskyt u nás? Co ještě se dá proti ní dělat?', na to jsme se zeptaly odborníka na slovo vzatého.

O rakovině děložního čípku se teď mluví hlavně v souvislosti s očkovací látkou, která snižuje riziko této choroby. Na naše otázky nám odpověděl doc. MUDr. Lukáš Rob, CSc. z Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Motol.

Kolik procent ženské populace onemocní rakovinou děložního čípku?
Ročně onemocní více než tisíc žen, nejvyšší výskyt je mezi 35. a 55. rokem věku, tedy u velice mladých žen. Za jeden rok u nás diagnostikujeme na 100 000 žen zhruba 20 pacientek, v Anglii to je 6,5, Finsko má nyní 4,5. Průměr zemí EU je v současnosti zhruba 12.

Které ženy jsou nejvíce ohrožené rakovinou děložního čípku?
Ohrožena je každá žena, která měla pohlavní styk. Bohužel stačí i jeden partner a špatná obranyschopnost ženy a je z toho prekanceróza a poté karcinom. Nelze tedy dělat rovnítko mnoho partnerů = vysoké riziko. Ale je třeba vědět, že čtyři z pěti žen, které mají do svých 30 let více než jednoho partnera, se setkají s infekcí HPV. Více než 90 % takových žen se této infekce "samo" zbaví a ani nemusí o ničem vědět.

Jak se preventivně bránit rakovině děložního čípku?
1. Být jeptiškou (tedy nemít nikdy pohlavní styk). 2. Nechat se očkovat před zahájením pohlavního života.

Pro koho je toto očkování nejvhodnější?
Očkování je nejefektivnější u dívek mezi 11. a 13. rokem, a to před zahájením pohlavního života. Má význam i u starších žen, ale tato vakcína neumí infekci zničit. Pokud žena v sobě virus nemá, tak ji protilátky ochrání před dvěma nejčastějšími typy, které tvoří zhruba 75 % všech nebezpečných infekcí.

Kolik stojí očkování a jak dlouho účinkuje?
Tři potřebné dávky dostupné vakcíny stojí celkem zbruba 10 500 Kč. Cena se může mírně lišit podle lékáren. U 11letých až 13letých dívek jsou hladiny protilátek i po šesti letech vysoké a je možné, že nebudou muset být přeočkovány jednou dávkou. U starších žen jsou titry protilátek prozatím dostatečnou ochranou, ale je možné, že se budou muset nechat přeočkovat po deseti či více letech. To ukáže až čas.

Klíčová slova: poradna;gynekolog;rakovina;
Související články