Neděle 23. června 2024
Svátek slaví Zdeňka, zítra Jan
Polojasno, déšť 23°C

Dobrou chuť

Také už se vám v restauraci stalo, že objednané jídlo vypadalo nevábně a jeho chuť měla na míle daleko k dobrotě? Nebo vám číšník nutil něco, co jste si neobjednala? Reklamujte to hned po zjištění nedostatků! REKLAMACE JÍDLA A SLUŽEB V RESTAURACI Jestliže v restauraci zjistíte nějaké nedostatky, ihned to u obsluhujícího personálu reklamujte. Může jít nejen o kvalitu jídla nebo nápoje, případně na stole chybějící dochucovadla, ale také třeba o to, že ubrus neviděl pračku už celou věčnost, případně popelník přetéká nedopalky cigaret. A když se s vámi číšník nebo servírka odmítnou na podobné téma bavit, trvejte na tom, aby přivolali vedoucího restaurace nebo jejího majitele. Důležité je, abyste nedostatky reklamovala ihned, ne až po vypití nápoje nebo konzumaci jídla. V takovém případě byste sotva prokázala jeho nedostatky. Ty musí osoba pověřená reklamacemi – v případě, že nedostatky uzná – bez odkladu odstranit, což v případě jídla znamená, že hostovi poskytne jiné, kvalitní. Stěžujte si majiteli Můžete však mít smůlu a zjistit, že vedoucí restaurace nebo její majitel jsou stejně arogantní jako personál, a odmítají prokazatelný nedostatek uznat. V takovém případě nechte jídlo jídlem a jděte ke konkurenci. Samozřejmě bez placení. Majiteli stravovacího zařízení pak můžete poslat reklamaci doporučeně poštou, podle zákona o ochraně spotřebitele se jí musí zabývat a vyřídit ji do 30 dní. Nedodrží-li tuto lhůtu, obraťte se se stížností na Českou obchodní inspekci. Ta může po kontrole všech písemností spojených s reklamací (včetně podacího lístku) provozovatele restaurace pokutovat. Hygiena Ale pokud se vaše výhrady k poskytovaným službám týkají hygieny, musíte se obrátit na nejbližší hygienickou službu nebo na Českou zemědělskou a potravinářskou inspekci. Odborníci na kvalitu jídla budou bezpochyby potřebovat vzorek sporného pokrmu, a to v co nejčerstvějším stavu. Když vám personál zabrání takový vzorek odebrat, můžete se mu pomstít tím, že dáte podnět hygienikovi, aby provozovnu důkladně zkontroloval, neboť máte konkrétní poznatky o jejích nedostatcích. VÝHRADY K nejčastějším stížnostem hostů v restauracích i zákazníků provozoven rychlého občerstvení patří kromě hygienických nedostatků i špatná osobní hygiena obsluhujícího personálu. Mnoho výhrad spotřebitelů směřuje také k tomu, že podávané jídlo není teplé, změnilo chuť nebo páchne, případně v provozovně nefunguje sociální zařízení nebo je kvůli nedostatečné hygieně nepoužitelné. SANKCE Kontroloři musí nejprve posoudit, zda je stížnost zákazníka oprávněná. Uznají-li výhrady jako oprávněné, mají několik možností, jak provinilce potrestat: buď nařídí provozovateli, aby nedostatky neprodleně odstranil, nebo mu dají pokutu, v případě hrubých nedostatků (nebo opakovaných) mohou dokonce nařídit uzavření provozovny. Foto popis| Reklamaci uplatněte ihned po zjištění nedostatku. foto: AP

Související články