Pondělí 20. května 2024
Svátek slaví Zbyšek, zítra Monika
Oblačno, bouřka 20°C

Zásady zdravé výživy

Ilustrační foto
5. března 2007 | 10:00

Snažím se zdravě stravovat a vedu k tomu i své děti. Jaký by měl být správný poměr cukrů, tuků a bílkovin v každodenní potravě?

Snažím se zdravě stravovat a vedu k tomu i své děti. Jaký by měl být správný poměr cukrů, tuků a bílkovin v každodenní potravě - pro děti a dospělé? KAROLINA, Zruč nad Sázavou Dobrý den, Karolíno, základem zdravého stravování je nejen výběr vhodných potravin, které splňují požadavky na vyvážený příjem tuku, cukru a bílkovin. Obecně platí, že tuky by měly představovat 20-25 %, sacharidy 55-60% a bílkoviny 15-20 % celodenního energetického příjmu. U malých dětí se doporučuje 30 % pro tuky, 50 % pro sacharidy a 20 % pro bílkoviny. Tento poměr je podle současných doporučení považován za adekvátní. Příjem bílkovin se může v průběhu života měnit, a to v závislosti na pohybové aktivitě. Vrcholový sportovec zvyšuje příjem bílkovin až na 25 %. Obdobně osoby v rekonvalescenci atd. Z hlediska živin je třeba věnovat pozornost příjmu tuků - jejich zvýšená hladina představuje riziko mnoha onemocnění. Mgr. Dagmar Bobková Nutriční poradkyně

Související články