Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Domácí havárky vás už nepřekvapí!

1. listopadu 2006 | 10:00

Jak zatočit se skvrnou na koberci? Máte ucpanou toaletu? Přečtěte si naše rady, jak na závady

Ferda, nejznámější mravenec českých pohádek, zvládal s přehledem desítky různých činností. Nebylo úkolu, který by ho překvapil nebo vyvedl z míry. Stejně zdatní a šikovní můžete být i vy. S námi se totiž velmi snadno naučíte, jak zatočit se skvrnou na koberci, ucpanou toaletou nebo třeba prosakujícím stropem.


Červené víno na koberci 1. Odsajte tekutinu Tekutinu odsajte utěrkou a pak s pomocí houby omyjte teplou vodou a osušte. Skvrnu můžete polít bílým vínem, počkat, až se obě vína smísí, a pak omýt teplou vodou a vysušit. 2. Vyčistěte skvrnu Houbou na místo naneste pěnu na čištění koberců, pracujte od krajů skvrny ke středu (aby se nerozšířila). Místo omyjte čistou vodou. Postup opakujte, dokud skvrna nezmizí.
Prosakující strop 1. Vypněte přívod Uzavřete hlavní přívod vody. Vypněte bojler ústředního topení, abyste předešli přehřátí trubek. Otevřete kohoutky se studenou vodou v horním patře a splachujte toalety, abyste snížili hladinu vody v nádrži. 2. Snižte tlak Pod místa, kde kape voda, postavte kbelíky. Je-li ve stropě trhlina, zvětšete ji šroubovákem, abyste zvýšili tok vody a snížili váhu vody tlačící na strop. Je-li strop vyboulený, postavte pod vybouleninu další kbelíky a pak udělejte šroubovákem díru. 3. Najděte zdroj Pokud voda kape stropem, zkontrolujte místnost nebo byt přímo nad daným místem. Podle toho zajistěte nápravu. Tedy zda je nutná například oprava střechy, výměna trubek atp. Pozor! Kape voda z osvětlení nebo na elektrospotřebič? Nedotýkejte se ani jich, ani vypínače. Vypněte pojistky a okamžitě zavolejte elektrikáře.
Ucpaná toaleta 1. Toaletu vyčistěte Jestliže po spláchnutí obsah mísy neodteče, je toaleta ucpaná. Nedoufejte raději, že opakovaným splachováním ucpávku uvolníte. Voda se může v míse hromadit a nakonec může přetéci. Zkuste překážku hned za ohybem mísy odstranit drátěným ramínkem nebo instalatérským perem. 2. Zkuste sílu vody Jestliže neuspějete, zkuste z mísy vybrat vodu, abyste snížili hladinu. Pak vylijte do mísy kbelík vody. Pokud je ucpávka malá, tíha vody by mohla být dostatečná k jejímu uvolnění. 3. Použijte zvon Je-li toaleta stále ucpaná, použijte zvon nebo improvizujte ovázáním plastikového sáčku kolem starého mopu. Zvonem v míse několikrát zapumpujte, ale dávejte pozor, abyste nepoužili příliš velkou sílu, mísa by mohla popraskat. Když neuspějete ani nyní, zavolejte instalatéra.
Hašení pánve 1. Nepřilévejte vodu! Vypněte zdroj tepla. Nepokoušejte se pánví hýbat, plameny by mohly vyšlehnout na vás. Nenalévejte do pánve vodu. Zředila by hořící tuk a oheň by zmohutněl. 2. Uhaste plameny Zakryjte plameny hasicí rouškou (tu byste měli mít v kuchyni vždy po ruce). Nemáte-li ji, sáhněte po namočené a vyždímané utěrce.
Mastnota na čalounění 1. Naneste zásyp Na skvrnu naneste silnou vrstvu zásypu a počkejte, až se do ní skvrna vsaje. 2. Vykartáčujte zásyp Po 10 minutách zásyp vykartáčujte. Je-li to nutné, celý postup zopakujte.
Mastnota na koberci 1. Odsajte mastnotu Položte na skvrnu balicí papír. Na papír přitiskněte teplou žehličku a počkejte, až se mastnota vsaje do papíru. Pokud je koberec z umělého vlákna, přizpůsobte teplotu žehličky. 2. Použijte čistič K odstranění zbytku skvrny vetřete do koberce lehce houbou čistič koberců. Jestliže používáte čistič úplně poprvé, vyzkoušejte napřed stálost barvy na skrytém kousku koberce. Pěnu setřete čistou houbou nebo hadříkem a prohlédněte skvrnu. Pokud je to nutné, celý proces zopakujte.
Skvrny na podlaze Objevily se na vaší dřevěné podlaze šedé skvrny, odděluje se lak, je na pohled podlaha najednou matná? Sáhněte si do svědomí, jak jste ji dosud uklízeli. Smí se totiž čistit jen tzv. suchou cestou: mopem, vysavačem, smetákem nebo nanejvýš dobře vyždímaným hadrem. Žádné zásahy kartáčem a další brutální techniky!

Související články