Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Odpouštějte! Vzkázala před smrtí dědička L'Oréalu a nejbohatší žena světa

Liliane Bettencourtová
29. října 2017 | 06:00

V září zemřela ve věku devadesát čtyři let nejbohatší žena Evropy, podnikatelka a dědička kosmetické firmy L’Oréal. Podle časopisu Forbes měla na kontě téměř čtyřicet miliard dolarů, přesto nebyly peníze tím, co ji činilo šťastnou. Co považovala za důležité, jakých chyb bychom se měli vyvarovat a na co bychom neměli nikdy zapomínat?

Miliardářka Liliane Bettencourtová přišla o matku, když jí bylo pět let. Její otec na ni byl sám, protože ona žárlila na každou ženu, která by mohla nastoupit na matčino místo. Tehdy nevěděla to, co pochopila až téměř na sklonku života. Lidský život je moc krátký na to, abychom se užírali žárlivostí, nesnášenlivostí nebo sobeckostí. Žijte tak, jako by byl každý den ten poslední. Odpouštějte a nechte ostatní, aby si žili svůj vlastní život.

Váš život bude takový, jaký si ho vytvoříte

Jestli jednou budete litovat toho, že váš život nebyl takový, jaký jste si představovali, pak je to váš problém. Nemůžete vinit druhé, že můžou za vaše selhání nebo chyby. Někdy je nutné postavit se problémům čelem, obrnit se trpělivostí a udělat krok ke změně. Není důležité, kam až dojdete, důležité je udělat ten krok. Liliane kolikrát říkala, že projížděla Paříží a sledovala, jak žijí obyčejní lidé. A tehdy si taky uvědomila, že nejbohatší je ten, kdo žije svůj vlastní život. Řiďte se svým srdcem, svými sny a pak se vám opravdu splní.

Dcera Liliane Bettencourtové nechala svou matku prohlásit za nesvéprávnou
Autor: Reuters

Chybovat je normální a lidské

Nevyčítejte si, že jste udělali nějakou chybu. Dělat chyby je naprosto přirozené a nikdy se tomu nevyhnete. Důležité je ovšem poučit se z chyb, které jste udělali. A taky si odpustit. Bez odpuštění nemůžete pokračovat se vztyčenou hlavou. Liliane sama prohlásila, že ani ona se nevyhnula chybám. Ale naučila se to nejdůležitější – poučit se z nich. Zkuste to jako ona.

Běžte svým cílům naproti

Člověk toho v životě spoustu nakecá a naslibuje, ale ve finále k žádnému výsledku nedojde. Nemluvte tolik o svých cílech, místo toho tvrdě makejte na tom, abyste jich dosáhli. Učte se, získávejte vědomosti, nabírejte zkušenosti, ale snažte se je vždy stoprocentně využít k tomu, abyste dosáhli toho, co jste si vytyčili. Důležité je také nalézt odvahu k realizaci.

Naučte se omlouvat i odpouštět

Pamatuji se, jak pro mě bylo těžké odpustit exmanželovi, že odešel za jinou a nechal mě se dvěma malými dětmi. Má kamarádka zase nemohla překousnout, že se její táta na stará kolena znova oženil a všechno odkázal své nové ženě. Liliane na sklonku života prohlásila, že se žije mnohem snáze, když se člověk naučí přijímat i negativní zkušenosti. Odpustit, to je cesta ke štěstí, nikoli peníze. Minulost je dávno za vámi a nemá smysl ji tahat do přítomnosti. Nemarněte život tím, že se v ní budete hrabat.

 

 

 

 

 

 

 

Autor: aši