Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejprve do očí ženě pohlédne jen pětina mužů

ilustrační foto
8. září 2009 | 08:00

Naprostou pravdu mají ty ženy, které se zlobí, že jim při prvním setkání muži koukají do výstřihu, nebo na pozadí dřív než do očí.

Zajímavé závěry přinesli psychologové z Nového Zélandu, podle nichž nejčastěji mužské oči ulpí na ženském poprsí, až pak zamíří do očí. K tomu se přiznalo 47 procent pánů, přičemž další třetina jich kouká na zbytek těla vyjma očí a jen něco méně než dvacet procent pohlédne při setkání právě nejprve do očí.

Experti z Wellingtonu pro to mají hned evoluční vysvětlení. Ženy s velkými prsy a štíhlým pasem jsou vnímány jako vitálnější, ale také jako plodnější. Proto většina mužů nezištně biologicky kontroluje, s jakým „materiálem“ má tu čest. Na společenské úrovni je ovšem podobné chování těžko omluvitelné a ženami oprávněně vnímáno jako nepřijatelné.

„Muži se možná dívají často nejprve na prsa, protože ta jsou prostě esteticky přitažlivější, bez ohledu na velikost,“ vysvětlují psychologové z University of Wellington, podle nichž se to prokázalo při experimentálních pokusech. Muži koukali nejdříve na prsa bez ohledu na to, jak velké je majitelka měla.

„Osmdesát procent všech prvních pohledů patřilo ňadrům a pasu,“ dodali v závěru autoři studie z Nového Zélandu.

Autor: Famous