Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Odhalte lháře

Evino 'vítězství' jsme pořádně oslavily.
15. října 2008 | 08:18

Věděli jste, že každý člověk lže v průběhu jednoho dne až 200krát? Prozradíme vám pár typických znaků, podle kterých lháře snadno odhalíte.

Lhářům lze švindlování vyčíst z tváře, protože mimické svaly jen těžko ovládnou. Musíte však být ve střehu, protože skutečně viditelné pocity zůstanou na tváři jen pár sekund. Partner vás třeba chválí za výborně připravené jídlo a přitom se na vás po celou dobu usmívá. Dejte si pozor! Takové výrazy tváře, jako jsou smích nebo mračení, které trvají déle než pět sekund, bývají ve většině případů falešné. Pokud lhář mimiku změní, tak je to přesně v okamžiku, když nemluví pravdu. Lidé při lhaní často reagují odlišně. Někteří při lhaní zčervenají, jiní naopak zblednou. Doprovodným projevem při lhaní je u někoho i příliš časté mrkání, krátkodobě rozšířené zornice, hryzání si spodního rtu nebo zvedání obočí.

Asertivnímu chování se dá naučit.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Finty lhářů
Lháři se ovšem snaží lži zakrývat a používají k tomu různé fígle. Například se dívají protivníkovi při rozhovoru nepřirozeně dlouho do očí. Pokoušejí se tak předstírat falešnou upřímnost. I formulace vět mohou prozradit člověka, který neříká pravdu. Lháři často vynechávají konkrétní fakta a raději používají všeobecné fráze. Podnět k vaší nedůvěře může dát i časté negativní vyjádření v rozhovoru. Tito lidé často říkají: "Já nelžu, nejsem přece lhář," namísto přirozeného: "Říkám to upřímně, jsem přímý člověk." Navíc lži bývají většinou formulovány do krátkých vět. Vzpomeňte si - i vám partner určitě už někdy na otázku, jak vypadáte v novém růžovém tričku, krátce odvětil: "Líbí se mi to," ale ve skutečnosti to tak nebylo.

Odpoutat pozornost
Pochybovat o pravdivosti slov můžete i ve chvíli, když druhá strana dialogu používá fráze typu: "Za to ti ručím" nebo "Otevřeně řečeno." Tyto výroky naznačují, že se partner v rozhovoru pohybuje na tenkém ledě a snaží se uhrát to ve svůj prospěch. Pozorně si všímejte odpovědí svého partnera i tehdy, když se začne nutit do pokašlávání nebo chrchlání. Může tím získávat čas na rozmyšlenou. Lhát může i ten, kdo se tváří, že dobře nerozuměl otázce, nebo na otázku odpovídá dotazem. I tempo řeči vás může prozradit. Když běžně mluvíte rychle, při lhaní nevědomě tempo řeči zpomalujete, protože musíte přemýšlet o tom, co právě říkáte.

Ne každý je lhář
Všechny znaky lhaní, které jsme vám právě prozradili, mohou, ale nemusí být směrodatné. Každý z nás je individualita, a proto si velmi dobře rozmyslete, než někoho obviníte ze lží. Nezapomeňte se zaposlouchat do svého šestého smyslu, který mají hlavně ženy výtečně vyvinutý. Až pak se rozhodněte jednat.

Evino 'vítězství' jsme pořádně oslavily.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Odhalené lži
Budete-li dávat dobrý pozor, často se vám podaří lhaní partnera odhalit. Co byste pak měla udělat? Dalším trapasům se vyhnete, když dotyčnému dáte najevo, že jste jej prokoukla. Například: "Dnes večer jsem se už dohodla s přítelem, nemám čas se s tebou setkat." Nebo: "Jsem naprosto vyčerpaná, potřebuji si oddechnout." Když svému partnerovi ukážete, že poznáte, kdy lže, může to vést k upřímnějšímu vztahu a pomůže vám to spolu otevřeně vycházet. Dotyčný člověk většinou po čase pochopí, že nemá význam lhát a podvádět a bude se snažit jednat víc na rovinu. Stojí to alespoň za pokus!

Zdvořilostní lži
Většina z nás naštěstí lže jen ze zdvořilosti: "To je nádherný dárek," namísto ironického: "Díky za další veteš, na kterou se mi bude doma prášit." Určitě jste už i vy zalhala své nejlepší kamarádce, která se vám s nadšením předvedla v nových drahých šatech, a vy jste v duchu konstatovala, že v nich vypadá příšerně. Abyste ji nezranila, raději jste pohotově odpověděla: "Opravdu ti sednou, jsou ušité z krásné látky." Nebo něco podobného. Takové lži, pokud nejsou časté, nikomu neškodí.

Autor: bpz
Další články z kategorie