Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Jak se mění erotogenní zóny v průběhu života: V každém věku si můžete užívat!

  • Najděte svou erotogenní zónu
    22. září 2022 | 05:00

    Každý ví, o co jde, ale jen stěží bychom dokázali popsat, jak přesně erotogenní zóny vypadají a jak je stimulovat tím nejúčinnějším způsobem. Vedle toho se stěhují nejen v závislosti na naší náladě, ale jejich vnímání se mění též s věkem. A začínáme brzy. Hodně brzy.

    Jedno je jisté. Dotek, respektive hmat je nejdůležitější smysl, pokud jde o lidskou sexualitu. Začíná to dávno před naším narozením: cítíme prostředí uvnitř mateřského těla. A pokračuje to bezprostředně po narození laskavými mateřskými dotyky.

  • 0-17 let

    Autor: istock.com

    V prvním roce života je hlavním zdrojem libosti především orální zóna těla. Dítě je totiž uspokojováno především sáním, které slouží k výživě. Nebo si dítě jen zástupně strčí do úst to, co mu přijde do ručky.

    V druhém roce života se erotogenní zóna přesouvá na konečník. Dítě prožívá pudové uspokojení ze stimulace této oblasti, která je spojena buď s vypuzováním, nebo se zadržováním exkrementů. S obojím je spojena velká míra odměn i frustračních prožitků, proto je v dospělosti anální otvor tolik přitažlivý a zároveň tabu jako nic jiného na našem těle.

    Genitálie začnou být pro člověka přitažlivé v jeho čtyřech letech. Tehdy se začne zajímat nejen o to, jak příjemné jsou vlastní dotyky v těchto místech, ale také o to, proč některé děti mají odlišné tělesné znaky. Z těchto všech raných zážitků a prožitků se skládá lidská sexualita, a hlavně potěšení z doteku.

    Video se připravuje ...
    Sex na pláži. Jaké pokuty za to hrozí v zahraničí? • VIDEO: Videohub

  • 17–25 let

    Nejvíc erotickou zónou jsou pro mladé muže i ženy na začátku aktivního sexuálního života genitálie. Je na nich tolik co objevovat, že není čas na nic jiného. Děvčata navíc objevují kouzlo doteku na ušním lalůčku, mužům dělá v tomto věku dobře sání a kousání na krku a šíji. Vedle libých pocitů vznikají často i viditelné známky erotické aktivity – typické podlitiny zvané „cucfleky“. Dívky je schovávají v roláku, muži se jimi naopak pyšní coby trofejí získanou při lovu.

    Lidé v této věkové skupině obecně rádi experimentují. Jsou více otevření netradičním věcem a nebojí se ve svém intimním životě zkoušet erotické pomůcky. Navíc jsou ve fázi, kdy teprve zjišťují, co jim přesně v posteli vyhovuje. „Mezi nejoblíbenější pomůcky patří u této věkové skupiny vibrátory či Venušiny kuličky, ale zkouší se i pouta, bičíky či anální kolíky,“ vysvětluje majitel sexshopu e-kondomy.cz Jan Adamica.

    Video se připravuje ...
    Lolo Ferrari - pornoherečka s největšími ňadry na světě • VIDEO: Videohub

  • 26–35 let

    Do okruhu zájmů se přidávají u obou pohlaví bradavky. Těmi ženskými se samozřejmě muži zaobírali i dříve, ale teprve nyní ženy přicházejí na to, že různá intenzita dráždění jejich bradavek může vyvolávat odlišné stupně vzrušení. A právě teď žena i muž poznávají, že také bolest může mít v určitých chvílích svoje vzrušující kouzlo. Přichází první experimentování s erotickými pomůckami, které aktivitu erotogenních zón stimulují. Muži setrvávají stále u svého penisu a krku, ale přidává se také rozkoš z dráždění varlat a podbřišku. Zjišťují, že dokonce i pupík dokáže dělat s jejich vzrušením divy, zvlášť když jim ho pozorná žena potře masážním olejem a jemně krouží prstem kolem… Masáž dlaní a chodidel, kde muži v tomto období s překvapením objevují menší centra rozkoše, je krok k dalšímu objevování erotických možností vlastního těla.

    Video se připravuje ...
    Ikonické scény s prostitukami • VIDEO: Videohub

  • 36–45 let

    Nápor povinností a únava z každodenního vypětí někdy způsobí, že naše libido večer usne dřív než my sami. Teď přichází čas na objevování dalších dráždivých bodů na těle. Spíš než divoké sexuální dovádění totiž partnery láká se jeden druhého dotýkat, hladit ho, mazlit se. Soft techniky nejsou tak vyčerpávající, ale erotickou energií dokážou nabít stejně. Díky zklidnění a času, který jeden druhému (případně sami sobě) dopřáváme, často objevujeme nové erotogenní zóny, případně si připomeneme ty, které jsme sice vnímali, ale u kterých nějak nebylo kdy je pořádně prozkoumat.

    Nastalo období, kdy si umíme nahlas říct, co je nám v posteli příjemné. Ženy si dopřávají vzrušující pocit z plácnutí po nahém zadečku, jenž je jednou z nejvíc proměnlivých erotogenních zón na ženském těle. Muži se nestydí říct si o dráždění konečníku a bradavek, kde nyní pociťují silné návaly rozkoše.

    Střední věková skupina už má povětšinou za sebou divoké testovací období a je si vědoma toho, co jí dělá dobře. Velmi často se především dlouholeté páry mohou dostávat do fáze, kdy je intimní život stereotypní. „K oživení intimity u této věkové skupiny dochází skrze spíše drobnější věci jako sexy prádlo či erotické kostýmy,“ vysvětluje Jan Adamica za sexshop e-kondomy.cz. Pod maskou kostýmu se mohou jedinci v páru projevovat jinak, a můžou tak rozbouřit nanovo svou sexuální fantazii.

    Video se připravuje ...
    Nejsi v tom sama: Alena Doláková - Vím, jak je těžké, vyrovnat se se znásilněním • VIDEO: videohub

  • 46–…

    Muži již mohou mít problém s erekcí, ženy začínají pociťovat vaginální suchost. To všechno se dá řešit pomocí nejrůznějších erotických pomůcek, takže je prostor pro další objevování a doplnění erotické mapy těla. Stud už to konečně zabalil a odešel komplikovat sex někomu mladšímu, zato se plně dostavilo odhodlání konečně zkusit to, na co celý život jen v koutku duše myslíme. Erotogenní zónou se tak může stát jakákoliv část našeho těla, použijeme-li to správné slovo, ten správný dotek, tu správnou pomůcku. 

    Ani pro starší cílové skupiny nemusí být intimní život tabu. Velké množství pomůcek na trhu, které stimulují různé partie těla, umožňuje aktivní sexuální život v každém věku. „Existuje i řada afrodiziak, která podporují chuť na sex, či široká paleta přípravků pro zlepšení prokrvení pohlavních orgánů,“ doplňuje Jan Adamica.

Autor: Martina Hrušková
Diskuse ke článku
.