Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Co jsme chtěli vědět od rodičů o sexu: O čem s puberťáky určitě mluvte

  • ...
    3. května 2016 | 06:00

    Učebnice biologie s podivnými nákresy průřezů pohlavním ústrojím, kterým málokdo opravdu rozuměl. I když jste správně pochopili, co barevné obrázky znamenají, ještě to neznamenalo, že víte, jak vypadá vaše tělo, a že jste připraveni na sexuální život. Dnešní generace dospívajících je na tom s informacemi sice lépe, přesto se stále opakují témata, o kterých by byli bývali rádi s rodiči mluvili více a déle. Která to jsou?

  • Vždycky je to trapný

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Na rovinu je třeba říct: u hovorů o sexu se kroutí jak rodič, tak dospívající. Řada puberťáků zvedá oči v sloup, když musí poslouchat řeči na téma ochrana před početím a pohlavními chorobami. Pomoci vám mohou dvě strategie: začít s tím v přiměřeném rozsahu už dříve, než na dítě přijde puberta, a zapojit humor. Pokud dáte dětem najevo, že jste ochotni se s nimi na toto téma upřímně bavit, máte šanci, že se na vás v případě potřeby obrátí. Třeba když budou potřebovat řešit antikoncepci.
  • Probrat více možnosti ochrany

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Mnozí z rodičů žijí v domnění, že pokud budou hovořit o ochraně, dávají tím svým dospívajícím v sexuálním životě zelenou. "Moje spolužačka bere antikoncepci, ale ještě s nikým nechodí ani nespí," říká šestnáctiletá Magda. "Trochu jí to závidím, chtěla bych to mít s mámou vyřešený taky tak. Teď mám podle ní na takový věci dost času. Já to cítím taky, ale s pilulkama bych se cítila trochu svobodnější nebo víc v klidu. Neznamenalo by to nutně, že bych do měsíce začala spát s každým na potkání."
  • Aby z toho nedělali takovou vědu

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    A když už sám dospívající přijde za rodičem, chtěl by ideálně jasné a stručné informace. A ne řešit půl hodiny, na co je v jeho věku brzy a na co ne. "Za našima jsem byl jednou. Ten jejich překvapenej obličej, že už se to v našem věku dělá, jsem už nehodlal podruhé vidět," svěřil se dnes již devatenáctiletý Mirek. Nezbývalo mu než sbírat informace na internetu nebo u kamarádů. "Taky to nebylo nic strašnýho. Ale před našima jsem se pak styděl u každýho hokejovýho zápasu a reklamy na prostředky na erekci."

  • Jak říct ne

    ...
    Autor: Shutterstock
    Sex musí chtít oba, dělej to, až když budeš připravená, nenech se ukecat, neřeš, že všechny kamarádky už jo, a ty ne... Takových pouček slyší každá dospívající spousta. Jak ale konkrétně říct klukovi, že "fakt ještě nechci"? Jakou přesně říct větu, jaká použít slova, aby člověk nezněl jako přeuvědomělý teenager z Beverly Hills 90210? I to by rádi dospívající s někým probrali – a v tuto chvíli vezmou zavděk i rodičem.
  • Že to nemusí být konkrétně zrovna kluk

    kamarádky
    Autor: Shutterstock.com
    "Naši v tomhle byli skvělí. Vlastně jsem cítila naprostou důvěru ve všem, máma byla v klidu, věcná, jen vždycky mluvila o mně a mým klukovi," říká třiatřicetiletá Michaela. "Strašně by mi pomohlo, kdyby – aspoň jednou, jedinkrát – připustila, že se taky lidi můžou zamilovat do člověka stejného pohlaví. Nezmínila to ani jednou a mně trvalo strašně dlouho, než jsem jí dokázala o své orientaci říct. Přijala to perfektně. Až později jsme si obě uvědomily, že ta bariéra vznikla vlastně omylem. Jen jí nedošlo, že někdo to má prostě jinak."

Autor: is
Diskuse ke článku
.