Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak vzniklo líbání? Kvůli viru!

Jak vzniklo líbání?
5. listopadu 2009 | 03:24

Nezní to příliš romanticky, ale také to určitě není důvod s tak příjemnou činností přestávat. Britští vědci přišli s teorií, podle které se líbání kdysi dávno vyvinulo kvůli šíření mikrobů!

Líbání umožňuje přenos cytomegaloviru z muže na ženu a dává jí tím čas na získání imunity. Vir se nachází ve slinách a obyčejně nezpůsobuje žádné problémy. Může však být velmi nebezpečný, pokud ho žena, jež se málo líbala se svým partnerem, získá během těhotenství. V takovém případě může poškodit nebo dokonce zabít nenarozené dítě.

„Získání imunity vůči konkrétnímu mužskému cytomegaloviru nejlépe dosáhnete ústním kontaktem a výměnou slin. Hlavně tehdy, když sliny proudí z muže do často nižší ženy,“ napsal v časopise Medical Hypotheses vědec Colin Hendrie z univerzity v Leedsu. „Nejlepší ochranu poskytuje půlroční líbání jedné osoby,“ dodal. Jak se vztah vyvíjí, polibky jsou čím dál vášnivější a imunita ženy se tak posiluje. A když otěhotní, riziko nákazy dítěte se výrazně sníží.

Dosud vědci tvrdili, že líbání slouží jako evoluční kontrola kvality s tím, že sliny obsahují informace o plodnosti, zdraví a genech. Podle leedských vědců lze však tyto informace získat i bez takových intimností, jako je líbání.

Co je cytomegalovirus?
Patří do skupiny herpetických virů. Napadá zejména slinné žlázy a může vést k poškození až zničení zárodků. Nákaza může být životně ohrožující pro HIV pozitivní pacienty nebo příjemce orgánových transplantací. Nalézá se ve všech zeměpisných pásmech a sociologických skupinách. Například ve Spojených státech infi kuje 50 - 85 % dospělých ve věku 40 let.
Autor: rok, so