Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zažeňte samotu, buďte on-line!

27. srpna 2008 | 12:38

Každý den přesně v poledne usedá dvacítka šarmantních babiček k plochým monitorům, zbylých pár volných míst postupně obsadí několik starých mužů.

Klubovna ukrytá v klikatých chodbách minoritského kláštera v Brně je plná studentů.

Osmašedesátiletá bývalá učitelka Milena Saláková chodí do klubu už dva roky a internet považuje za nejlepší lék proti depresím.

"Jsem typ, co snadno podlehne smutku. Ale tady se cítím skvěle," líčí stará dáma. Léta prý toužila po počítači, ale sama si jej koupit netroufla. "Dočetla jsem se v novinách o počítačových kurzech. Vychodila jsem dva semestry a dnes umím víc, než moje známá, která na počítači pracuje," usmívá se pyšně a jedním dechem dodává, jak je vděčná svým mladičkým lektorům za to, co ji naučili. Milena Saláková má v učebně zamluvený "svůj počítač", na kterém si uložila svoje oblíbené stránky. Nejčastěji prý navštěvuje výuku francouzštiny a němčiny. "Když mám těžkou chvilku, nasadím si sluchátka a poslouchám operní árie. Carmen od Marie Callas zabírá pokaždé, když mi nálada padá dolů." Stará dáma si zvykla hledat podobné klenoty na You tube. Brzy také objevila možnost objednávat si po internetu vstupenky a začala zase znovu pravidelně chodit do divadla.

"Jsem těžká alergička, měla bych ležet doma na kapačkách, schovávat se před pylem," říká. Dokud je aktivní, nemusí brát proti depresi prášky, kterých prý má už tak dost. Všem smutným lidem by poradila jedno: "Neseďte doma, najděte vůli a vyjděte z bytu mezi lidi."

Být informovaná
Vedle paní učitelky sedává drobná, na kluka ostříhaná babička Talandová, ta se zase zbláznila do digitální fotografie. Taky dřív neuměla s počítačem vůbec nic. Jednoho dne se ale rozzlobila sama na sebe. "Nacházela jsem v novinách odkaz - více informací najdete na www…a nevěděla jsem, oč jde. Chtěla jsem být informovaná."

Po vychození seniorského kurzu zatoužila něco vytvářet sama. Koupila si digitální fotoaparát a zaplatila si v klášteře další kurz. Dnes výborně fotí a nejvíc ji baví dělat fotomontáže.
"Můj mladší bratr by sem nechodil. Říká, že když mu tolik let nic nechybělo, tak do smrti bez internetu vydrží. Jenže to si myslí jen ti, co to nepoznali," popisuje paní Talandová. "Mám radost že jsem se něco naučila, se všemi komunikuji, mám přehled."

Z práce v Senior klubu se radují i juniorští lektoři, krom ředitele samí studenti. "Hrozně mě baví předávat zkušenosti starším," směje se černovlasý Josef Valošek. "Školu mám skoro hotovou, tak tady vyučuji několik hodin denně."

5 kroků k počítači

1. Počítač je báječná věc, zvlášť pokud jste připojeni k internetu, což je celosvětová síť. Můžete si ze sítě stahovat hudbu, telefonovat, psát si s přáteli, posílat fotografie.

2. Ujasněte si, co všechno by vás lákalo a k čemu všemu byste počítač používali. Schopný prodavač vám poradí – nebojte se prát na všechno, i když to budete považovat za hlouposti.

3. Obsluha počítače je celkem snadná. Pokud nemáte ve svém okolí někoho, kdo by vám poradil, přihlašte se do kurzu. Naučí vás tam vše potřebné.

4. Informace můžete čerpat i z knih. Platí, že méně je někdy více. Lepší službu než bichle o 500 stránkách vám udělá základní příručka s pár desítkami rad.

5. Ptejte se. Když něčemu nerozumíte, ptejte se. Mimochodem, není žádná hanba zeptat se dětí nebo vnoučat. Potěší je, že vám mohou pomoci a poradit.

Vystupte z izolace
Výzkumy psychiatrů dokládají, že rychle přibývá počet lehčích duševních onemocnění – depresí. U starších lidí je vážným důvodem jejich izolace od okolního světa.

Umocnuje ji i fakt, že nejsou schopni nahlédnout do světa internetu. Jenže být bez počítačů a internetu dnes znamená být i bez imnoha nformací. Ještě hůře na tom podle geriatra a gerontologa Zdeňka Kalvacha budou někteří dnešní padesátníci, kteří se nic nového učit nechtějí. Za deset let je od izolace neuchrání ani četba papírových novin, protože i zde nacházejí odkazy na webové stránky. Nemají s kým komunikovat, nedokáží se orientovat na úřadech.

Státy Evropská unie si problém uvědomují a vyzývají k zakládání projektů přátelských k seniorům. K těm, které se v Česku vydařily, patří Senior Café club v klášteře U Minoritů, podpořený programem Phare a Centrem pro rodinu - www.crsp.cz/seniornet.

Pomoc na síti
Na internetu je možné najít i celou řadu velmi užitečných dokumentů a brožur. Například na adrese www.spvg.cz najdete v elektronické formě publikaci Diakonie ČCE. Jejich produktem je i publikace Senior a já. Já a senior? Poskytuje návod, jak komunikovat s lékaři, odborníky sociálních služeb či na úřadech, informuje o sociálních dávkách pro staré nebo těžce zdravotně postižené občany a podobně.

NÁZOR ODBORNÍKA

Psychiatr: Počítač každému neprospěje

Počítač může pomoci vystoupit z izolace, ale není zázračný. Upozorňuje na to i brněnský psychiatr MUDr. Ivan Weinberger. Sám se na síti orientuje, ale v ordinaci se spoléhá raději na psací stroj.

"Počítač proti depresi? To je nesmysl! Řešení je individuální. Někdo se zhroutí, když mu ujede tramvaj, jiný zdatně ponese i rakovinu. Když dnes někdo ovládá počítač, ve stáří mu to třeba k ničemu nebude, může být dementní. Stařec, který se začne učit internet, klidně může propadnout mindrákům, protože to nikdy nezvládne tak, jako desetiletý kluk. Tím ale nechci říci, aby se senioři nic neučili, je to individuální.

Ve společnosti nastaly prudké změny, se kterými si nevíme rady. Rozpadly se rodiny, čekárnu mívám plnou alkoholiků, bezdomovců, nezaměstnaných.Děti sedávají doma u počítače, ale sotva umějí číst, nemají přehled, nevěří svým rodičům. Ti berou moderní americká antidepresíva, i když je většinou vůbec nepotřebují. Psychicky se dostali úplně jinam. Počítače to mohou zlepšit i zhoršit."

Co vás naučí vnoučata

1. Nejprve se seznamte s klávesnicí a myší. Naučte se nejdůležitější klávesové zkratky a práci s myší. Průběžně si zapisujte jednotlivé úkony do sešitku.

2. Zorientujte se na ploše monitoru a seznamte se s ikonami. Založte si na ploše svou vlastní.

3. Nechte se dítětem zorientovat na internetu.

4. Založte si svou vlastní schránku: e-mail. Díky elektronické poště máte komunikaci s dětmi jistou, i když odjedou do zahraničí.

5. Používejte internet k získávání informací, četbě novin.

6. Seznamte se se základními vyhledávači jako je Googel.cz, Seznam.cz nebo třeba Centrum.cz.

7. Zvykněte si pravidelně navštěvovat stránky, které vás zajímají. Ukládejte je mezi oblíbené. Budou se hodit, když zapomenete adresu.

8. Čtete speciální stránky pro seniory, najdete zde důležité úřední nebo lékařské informace.

Autor: Pavla Hobstová, Daniela Salačová
Související články