Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Návrat milostných dopisů

Po letech vztahu dokážou milostná vyznání působit zázraky.
25. června 2008 | 13:36

Myslíte si, že v době mobilů a počítačů je psaní romantických řádků staromódním přežitkem? Mýlíte se!

Milý Jirko,
když na tebe myslím, cítím se strašně šťastná. Chtěla bych ti poděkovat za to, jak jsi se o mne minulý týden staral, když jsem ležela s chřipkou. Dojímá mě, jak jsi mi chodil nakupovat a měřil jsi mi teplotu. Nemysli si, že nevím, jak jsi mi v noci rovnal polštář. Jsi moje sluníčko, moje síla, a náš vztah je to nejlepší, co mám.
Tvoje Niky

Ukažte svoje city
Jirka (38) našel tento dopis v tašce, když se převlékal na fotbalový zápas s kamarády. Na obálce bylo místo známky nakreslené ptáčátko. Jirka totiž říká Niky (34) Vrabčáku. Usmál se a myslel na to, jak po fotbale Niky obejme. I když už nejsou čerstvě zamilovaní, někdy si napíšou takový milostný dopis.
Po letech vztahu dokážou milostná vyznání působit zázraky. Podle psychologů oživují dopisy každodenní stereotyp. Kdo si udělá čas a vypíše své city na papír, dává tím partnerovi najevo, že mu na něm stále záleží. Slova jako "miluji tě" znějí nádherně. Někdo je však vyslovuje těžko nebo si prostě myslí, že to není třeba stále připomínat. Milostný dopis je v takovém případě ideálním řešením. Každý chce vědět, že je milován.

Po letech vztahu dokážou milostná vyznání působit zázraky.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Na formě záleží
Možná ještě máte doma pár dopisů od své první lásky. Vaše city dávno vyprchaly, ale vám zbylo toto něžné svědectví. Před dvaceti lety jste si neposílali neosobní zprávy jako dnes. Dopisy v sobě mají něco, co laciným esemeskám nebo mailům chybí. Je v nich život. Mohou mít třeba pravopisné chyby, které vás kdysi pobavily. Jejich charakteristická, rukou psaná slova si dovedete vybavit ještě dnes. Některé dopisy jsou plné fotografi í nebo jiných drobností, které vám měly připomínat nějaký vzácný okamžik. Možná je na nich i pár skvrn od rtěnky nebo slz. Dopis můžete držet v ruce, přitisknout na srdce nebo ještě po letech políbit. Telefonáty, esemesky, e-maily, to všechno rychle přijde a zase odejde.

Novodobý Cyrano
Švýcarský novinář Jeannot Lucchi by byl velkým konkurentem Cyranovi z Bergeraku. Je profesionálním pisatelem milostných dopisů a své služby nabízí i na internetu. Za poplatek vám sestaví milostný dopis podle vstupního formuláře, který musíte vyplnit. Vy už pak text jen přepíšete vlastní rukou. A jaká jsou jeho zlatá pravidla psaní dopisů? Dejte si záležet na oslovení. Vymýšlejte ho, až když máte napsaný celý text. Zájmeno TY používejte častěji než zájmeno JÁ. Zkuste partnerovi vyjádřit vděčnost a přiznejte vlastní chyby.

CO NA TO ODBORNÍK?

Lubica Sládeková, psycholožka

Má význam psát milostné dopisy?
Komunikace e-mailem dnes takřka vytlačila dopisy. Naše potřeba vyjadřovat své pocity jinému člověku písemně se ale nezměnila. Rukou psaný dopis může být pokusem o komunikaci, která se mezi partnery zasekla kvůli jejich konfliktům.

Co když takový dopis nedokážu napsat?
Máte-li pocit, že svoji lásku neumíte písemně vyjádřit tak citlivě, jako to udělal váš partner, zkuste mu ukázat nějak jinak, že k němu máte silný vztah.

Dá se mailem vyřešit krize?
Elektronická pošta ani sms partnerskou krizi nezažehnají ani nevyřeší. Nezbytná je otevřená komunikace, která zaručuje okamžitou zpětnou vazbu

Související články