Sobota 27. července 2024
Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor
Polojasno 26°C

Proč zamilovanost trvá krátce? A dá se prodloužit?

Jak dlouho trvá zamilovanost?
16. května 2022 | 06:00

Květen zapaluje lýtka, a i samotáři mají chuť mít někoho blízkého. Nebo vy nemáte chuť se zase zamilovat? Ten stav je totiž jedinečný – nepotřebujete jíst, pít, spát… Hlavní je být pořád s ním. Svět je najednou krásný, život snadný a křídla vás vynášejí až do nebe. Také máte pokaždé pocit, že jste jako omámená? 

Trochu lásky, prosím

Aby také ne: „Akutní fáze zamilovanosti je v podstatě stav intoxikace, kdy člověk a jeho mozek podlehnou látkám, které jsou jim vlastní. Hlavní úlohu přitom hraje fenylethylamin (FEA), což je látka svou strukturou podobná pervitinu. Díky ní cítíme euforii i větší nabuzenost, a středobodem vesmíru se stává ‚dealer‘, tedy objekt zájmu,“ vysvětluje Julie Gaia Poupětová, sexkoučka a odbornice na partnerské vztahy ze Sex-koucink.cz s tím, že k utlumení produkce FEA dojde teprve po dvanácti až třiceti měsících. (Což vysvětluje, proč i nešťastné zamilování trvá tak dlouho: Nedostávat v tu chvíli „dávku“ přítomnosti svého „dealera“ totiž vede k silnému absťáku a dalšímu toužení!)

Video se připravuje ...
Slavné celebrity a jejich lásky ze střední, které vydržely dodnes • VIDEO: Videohub

Zamilovanost neznamená vztah

Zamilovanost ale také může trvat mnohem kratší dobu – řádově pár měsíců. Aby se pak ze zamilovanosti stala láska a také ten jeden osudový vztah, chce to další faktory. Nejen mezilidské, ale i ty uvnitř vás. „Když se ze zamilovanosti stává mnohem silnější cit, vstupuje na scénu další neurohormon, oxytocin. Ten přispívá k prohloubení důvěry, pocitu spojení a blízkosti mezi partnery. Počáteční, někdy až maniakální závislost a obsesivní posedlost nahrazuje silnější oxytocinová vazba. S ní přicházejí pocity něžnosti, uspokojení a naplnění z blízkosti a sdílení života s tím druhým,“ vysvětluje sexkoučka a zdůrazňuje, že láska a ona počáteční zamilovanost jsou opravdu dvě odlišné věci, přestože paradoxně – když mluvíme o opravdové, silné lásce – říkáme to obvykle právě o té, která nás v počátku silně omámila, „zdrogovala“. Tím spíš, pokud byl vztah ukončen předčasně druhou stranou, ať už ve fenylethylaminové, nebo v oxytocinové fázi. Jestliže ve vás biochemie ještě pracuje, ale objekt zájmu už není k dispozici, máte přirozeně sklon posuzovat míru ‚opravdovosti lásky‘ na základě toho, jak velkou bolest a devastaci vám způsobil rozchod."

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: bla, mojezdravi.cz