Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

5 strategií, jak přežít rozvod s vysoce konfliktním člověkem

  • S některými typy osobností vyjednávat nelze
    22. května 2016 | 06:00

    Dejte najevo, co cítíte, řekněte, co si myslíte. Takové rady většinou dostanou klienti od svých terapeutů v nejrůznějších životních situacích. I při rozvodu. V jednom případě to ale neplatí: pokud je váš partner vysoce konfliktní osobnost a narcis. Pak není čas na to, být autentický. Naopak je potřeba být strategický. Jak se v takovém případě chovat?

  • Minimalizujte kontakt

    Na svém otci si můžete vyzkoušet komunikaci s ostatními muži.
    Autor: Shutterstock.com
    Konfliktní osobnosti milují hádky, boje a šarvátky. Využijí každou příležitost, aby rozdmýchaly jakoukoliv jiskřičku konfliktu. Budou se hádat před dětmi, budou je využívat, budou vás očerňovat u nich, u rodiny, u známých. Možná máte pocit, že laskavostí a snahou o domluvu zvládnete víc než mlčením. V tomto případě platí opak: sdělujte jen nejnutnější fakta. E-mailem, telefonem, ideálně na neutrálních místech. Omezte osobní kontakt. S některými lidmi se prostě nevyjednává.

  • Nedávejte najevo své pocity

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Cítíte se dnes unaveně? Zítra budete v jeho očích "frustrovaná žena neschopná se postarat o děti". Máte jiný názor na výchovu? Vždy to bude vnímáno jako hrozba, kterou je třeba za každou cenu odrazit. Nadávejte mu najevo to, co opravdu cítíte. Cokoliv řeknete, bude použito proti vám.

  • Myslete na nejhorší

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    "On se časem uklidní." Tak bude pravděpodobně znít rada vašeho okolí. U většiny lidí skutečně čas emoce obrousí. Narcisové ovšem budou toužit po pomstě ještě hodně dlouho. Jejich touha vyjít z celé situace jako "ten dobrý" je bude pronásledovat ještě hodně dlouho. To nejhorší přijít nemusí. Ale buďte na to připravená.
  • Nepřiznávejte své chyby

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud manželství končí rozvodem, mívají na tom většinou podíl oba dva. A když si člověk své chyby nebo příčiny na své straně pojmenuje a přizná, může se teprve pohnout dál. Dělejte to, ale v bezpečném prostředí. Řekněte to rodině, důvěryhodné kamarádce, terapeutovi. Rozhodně to nepřiznávejte svému narcistnímu protějšku, a už vůbec ne písemně. Dáte mu tím totiž do ruky ohromnou zbraň. Najednou to budete vy, kdo za všechno může – duševně nevyrovnaná osobnost, která vše pokazila a která si nezaslouží žádný soucit.

  • Smiřte se s tím, že nebudete spolupracující rodiče

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pro dítě je nejlepší, když rodiče spolupracují. "Snažit se spolupracovat s konfliktním člověkem a s narcisem vždy znamená dávat mu další a další šance k boji a konfliktům," říká Virginia Gilbert, americká specialistka na rodinnou terapii. Zapomeňte na společné oslavy narozenin nebo třídní schůzky ve dvou. A i když můžete trpět pocitem, že o to dítě ochuzujete, chráníte ho před mnohem horšími věcmi: před otevřeným bojem, v němž dítě bude manipulováno a v němž bude fungovat jako rukojmí.

Autor: is
Klíčová slova:  láska a vztahy, rozvod, hádky, soužití, konflikt
Diskuse ke článku
.