Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Díky, mami, že jsi se mnou vždycky nebyla! Za co ještě poděkovat ke Dni matek?

  • Děti i puberťáci si potřebují užít i prohry a pády
    8. května 2016 | 06:00

    Jsou vždycky tam, kde je děti potřebují, zahrnují je nehynoucí a bezpodmínečnou láskou, vždycky s napřaženou pomocnou rukou... Jsou ale věci, které si člověk musí prožít sám. Nebo by měl, aby dospěl. Jsou věci, které mají mámy vidět jen zdálky, i když to bolí, nebo je raději nevidět. V jakých situacích jsme rádi, že s námi máma nebyla, i když to třeba bylo těžké?

  • Nechala mě zapomínat úkoly

    Přehnaná péče rodičů brání synům dospět
    Autor: Shutterstock.com
    "Máma vždycky dbala na to, abych měl do školy všechno připravený. Ořezaný tužky, obalený sešity, hotový úkoly," vzpomíná dnes již osmadvacetiletý Josef. "Jednou, tuším, že to bylo v sedmičce, ale řekla: dost a já si měl všechno chystat sám. Bylo to peklo: věčně zapomenutý učebnice, přezůvky, tělocvik a úkoly mi vynesly třídní důtku. Na trénink jsem si zapomínal pití a musel chodit pít na záchod z vodovodu. Máma to věděla, ale nepovolila a kousla i tu důtku. Muselo to být pro ni těžký, ale mně to dalo strašně moc. Za to jsem jí fakt vděčný."
  • Vždycky mi nevařila

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    "Když kamarádovi rodiče odjeli o víkendu na chalupu, měl doma v lednici krabičky s jídlem a s nápisy: pá - več, so - ob, so - več a tak dál. Každý jídlo zvlášť, stačilo si to jen strčit do mikrovlnky. Máma mi nechala doma nějaký peníze nebo suroviny a poraď si sám. Většinou jsem si koupil chleba a paštiku a ušetřil si na pivo," směje se dvaatřicetiletý Kamil. "Ale naučil jsem se pak aspoň uvařit vajíčka, těstoviny a hlavně hospodařit s penězma. Až bude syn velkej, chtěl bych to dělat taky tak."

  • Že mi dovolila zamilovat se do idiota

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    "V devatenácti jsem potkala kluka, kterýmu se říkalo Pierre," říká Karolína, dnes maminka dvou dětí. "Typickej frajírek, jezdil na surfu, našim bylo od začátku jasný, jako to skončí. Já se bláznivě zamilovala. Máma mi sice říkala, ať to tak neprožívám, ale nic mi nezakazovala. Nechala mě s ním i chvíli bydlet. Když jsem zjistila, že rozhodně nejsem Pierrova hlavní, strašně mě to ranilo. Jí to muselo taky bolet, když mě viděla půl roku potom úplně marnou. I když mi přála hodnýho kluka, věděla, že tohle mě taky posílí. A měla pravdu."
  • Že mi vždycky nedala to, co jsem chtěla

    ...
    Autor: Shutterstock

    "Naši mají dost peněz a nebyl by pro ně problém koupit mi všechno, co chci," říká dvaadvacetiletá studentka Kamila. Ale nedělají to. "Když chci novej iPhone, přispějí mi na něj k narozeninám. Ale nikdy mi nezaplatí celý. Koupili mi notebook, ten potřebuji do školy. Ale oblečení, kapesný, příspěvky na prázdniny nebo na hory, to všechno si vždycky alespoň z poloviny hradím ze svýho. I když se někdy vztekám, že by pro ně nebyl problém koupit mi nový boty nebo kabelku, a i když vím, že by mi to klidně dopřáli, dělají to správně. Jsem ve finále fakt ráda."

  • Že mi nechtěla vždycky rozumět

    Autor: Shutterstock.com

    Od některých věcí by mámy měly zůstat raději v uctivé vzdálenosti. Alespoň podle Kláry. "Každej má v pubertě nějakej úlet, já se třeba oblíkala ve stylu japonského animé. Máma to tiše trpěla, věděla, o co jde, ale nijak se mi nevnucovala. S kámoškou jsme chodily na party a srazy a s ní tam chodila její máma, která se také trochu té subkutluře přizpůsobila. Přišlo mi to směšný, stejně jako rodiče, který si s dětma užívají jejich kapely, party, řeší youtuberské festivaly a podobně. Já jsem ráda, že si máma zachovala důstojnost, že si zapařila na svých srazech a ty moje sledovala spíš zpovzdálí."

Autor: is
Klíčová slova:  láska a vztahy, matka, syn, dcera, rodina, vztahy, výchova
Diskuse ke článku
.