Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Proč muži neuklízejí ponožky a nezavírají pastu? Divadlo Sklep vám to vysvětlí!

David Vávra v manželské etudě Divadla Sklep
1. května 2016 | 06:00

Jsou věci, které v domácnosti fungují jako třaskavina. Mají v sobě nějakou zakletou energii, takže stačí jen vyslovit jejich název ve větě a přichází okamžitě bouře. Příkladem jsou třeba věty "kdo zase nezavřel pastu na zuby?", "někdo nevyhodil ruličku od toaletního papíru", případně "proč házíš odpadky do koše, když tam není pytlík?". Každá domácnost, každé partnerství má své přivolavače nepohody.

Je to malý pohyb pro jednoho, ale velký skok pro celou domácnost. "Kdybys předtím, než to upadne na zem, udělal toto," ukazuje Tereza Kučerová manželovi Davidu Vávrovi ve videu ČT jednoduchý grif, kterým ponožku narovná. "Tak, aby to byly čárky." Neváhá mu to několikrát předvést, zopakovat, znovu předvést a pro jistotu ještě jednou. Pohled jejího manžela ovšem hovoří za všechna jeho slova. 

...
Autor: Facebook/ČT 24

Stejně jako mají fyzikové ideální kapalinu, mohli bychom si i my představit ideální prostředí i jeho aktéry. Pak by debata možná ani neprobíhala, maximálně takto: "Karle, prosím tě..." "Já vím, ponožky, už nic neříkej..." "Jsi skvělej!" "Taky tě miluju."

O co zajímavější je realita, kde žádný ideál neexistuje. Pobavíme se nad tím, jaká je ona megera a jak je nám jasné, co se stane zítra. Navíc si uvědomíme i to, co mají všechny tyto debaty společného. Ať jste jako žena v právu nebo ne, vždycky si vyberete: špatnou chvíli, špatné místo, špatnou intonaci a mnohem více slov, než je potřeba.

...
Autor: Facebook/ČT 24

Navíc jste sama sobě v tu chvíli protivná, a tak nějak tušíte, že tato strategie má většinou krátkodobý účinek, a to si ještě můžete gratulovat, pokud vůbec lze hovořit o nějakém účinku. Sama víte, že pokud byste chtěla, aby se OPRAVDU NĚCO ZMĚNILO, musela byste být mnohem větší, ale mnohem větší megera, jako je třeba Kadlecová ze základky, jenže její muž je "takovej podpantoflák", že toho vy byste si vážit nemohla.

Kde jinde se vyplakat než večer na víně před kamarádkami? Jenže jedna řekne: "Cha chá, ale ten můj, představ si to, si stříhá nehty a dává to do pytlíku od buráků!" A ona je rázem královnou večera a ostatní přicházejí domů s úlevným pocitem, že nemusí žít se strachem z dojídání sáčků s oříšky. Máte doma trochu rebela, ale ne úplně neslučitelného se životem. A on si dál bude trvat na svých ponožkových kuličkách s pocitem výhry.

Svým způsobem tedy nejde o hádku či konfrontaci, ale o úspěšnou manažerskou strategii WIN-WIN, kde nikdo neprohrává, ale všichni získávají. Jinými slovy: jde o ten často žádaný a hledaný recept na šťastný vztah.

Celé video je ke zhlédnutí na tomto odkazu. Nové skeče Divadla Sklep můžete vidět ještě dnes na ČT art.

Autor: is
Klíčová slova: láska a vztahy, manželství
Diskuse ke článku
.
Související články