Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Generace Y: Říká se jim mileniálové, je jim 25 let, nepotřebují vydělávat, ale chtějí zábavnou práci

  • Chtějí mít dobře placené, ale také zajímavé zaměstnání
    18. března 2016 | 06:00

    Je to první generace, která vyrůstala obklopena moderními technologiemi. Díky nim má pocit, že svět je na dosah ruky. Poprvé v životě spolu mohou diskutovat a komunikovat lidé z různých koutů zeměkoule v reálném čase. Daří se jim dobře a mají pocit, že na to mají právo. O kom je řeč? O generaci Y, které se také říká mileniálové. Jsou to lidé, kteří dospívali na přelomu tisíciletí, proto se jim někdy říká mileniálové. Hlavní věcí, která ovlivnila jejich postoje, jsou nové technologie a dostupnost informací. Jak se liší od svých předchůdců, od takzvané generace X?

  • Peníze nejsou cíl

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Zatímco pro generaci jejich rodičů byly peníze a práce jednou z hlavních položek na vrcholu žebříčku hodnot, generace Y to tak nemá. Peníze jsou důležité, jsou ale hlavně prostředkem, jak si život užívat. Mileniálové nežijí kvůli tomu, aby pracovali. Pracují kvůli tomu, aby mohli krásně žít. Chtějí zajímavé a dobře placené zaměstnání, nehodlají pro to ale obětovat vše. Protože vedle zaměstnání je pro ně stejně důležitý i zajímavý osobní život.
  • Jsou zvyklí na změny

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Zatímco generace jejich rodičů si dovedla představit život na jednom místě a v jednom zaměstnání, mileniálové zkoušejí rádi nové věci a rádi se učí. Jsou ochotni pracovat naplno, ale jen ve chvíli, kdy jim práce přijde smysluplná a kdy je baví. Neznamená to, že často střídají práci. Jde jim ale hlavně o to, aby jim ta jejich přinášela stále něco nového a zajímavého.
  • Touží po výjimečnosti

    Které články vám letos přišly nejzajímavější?
    Autor: shutterstock.com
    Rodiče i společnost jim odmalička říkali, že mohou být přesně tím, čím chtějí. A to v nich postupně vypěstovalo pocit osobní výjimečnosti. Mileniálové mají pocit, že si zaslouží něco lepšího než jejich okolí. A to je trochu problém – všichni výjimeční prostě být nemohou.

  • Mají své druhé já

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Vyrůstali ruku v ruce s technologiemi a internetem. Jejich životy se neodehrávají jen v realitě, důležitou část tvoří také sociální sítě. Pro komunikaci, pro prezentaci sebe samotného. A to je v kombinaci s potřebou být výjimečný trochu ošemetné – řada z nich má svůj virtuální obraz oproti realitě značně vylepšený. Což má na ostatní dost často negativní dopad, protože to zase shazuje jejich "výjimečnost" a tak trochu jim to způsobuje deprese.
  • Nesnášejí kritiku

    Češi pod kontrolou? Ministerstvo vnitra prosazuje plošné sledování všech mobilních telefonů (ilustrační foto)
    Autor: Profimedia.cz
    Americký profesor z univerzity v New Hampshiru Paul Harvey ve své studii shrnuje, že tato generace má "nereálná očekávání a silný odpor ke kritice". Nedokážou snést neúspěch, a to tím spíše, že jejich okolí se chlubí jen úspěchy a ti, kteří úspěšní nejsou, raději na sociálních sítích mlčí. "Vykašlete se na okolí," říká profesor. "Svět je trávník, který můžete osázet květinami vlastního úspěchu. Pokud se trávník vašich známých zelená a skvěje víc, uvědomte si jednu věc: není všechno takové, jak se zdá. Ve skutečnosti jsou to stejní lidé jako vy. Mají stejné frustrace i pochyby," vysvětluje a dodává: "Zůstaňte ambiciózní, jen si přestaňte myslet, že jste výjimeční. Zatím nejste, ale budete-li poctivě pracovat, můžete klidně být."

Diskuse ke článku
.