Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Moderní vztahy: Proč se tak často a jednoduše rozpadají?

  • Aby vztah fungoval, potřebuje od obou partnerů investici
    11. března 2016 | 06:00

    Když se nám jako malým udělala na ponožce díra, maminka nebo babičky si sedly a zaštupovaly ji. Dnes ale nejspíš skončí v koši, v šetřivějších domácnostech k použití na hadříky. Věci nespravujeme, jsou určeny k používání na chvíli – a pak k rychlé výměně. Zdá se, že tahle situace se odráží i ve vztazích. Řada lidí má problém najít toho pravého, ovšem vztahy často končí ještě dříve, než mají něco za sebou. Proč je tak jednoduché se rozejít? Jak to, že se současné vztahy rozpadají tak jednoduše?

  • Neochota se přizpůsobit

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Dnešní doba je založena na individualismu. Všude slyšíme, jak jsme jedineční, co všechno si zasloužíme a co všechno si máme dopřát. A když to jednou člověk najde, je velice těžké se toho vzdát. A tak to spíše než jako soužití vypadá jako život dvou nezávislých individualit, které se občas potkají a stráví spolu čas. O soužití "navážno" – případně o sňatku – navíc přemýšlejí lidé později, v té době žijí již většinou nějakou dobu sami a na svůj komfort jsou zvyklí. Proč by se ho měli tak lehce vzdát?
  • Zvýšené nároky

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    S naším individualismem souvisí ještě jedna věc: vysoké nároky. Proč by se někdo takových kvalit měl spokojit s kompromisem? A tak – jakmile se objeví první věc, která neodpovídá představám, nastává čas na rozloučení. Je přece tolik možností, jak a kde se seznámit! Lidé dávno nemusí hledat jen ve svém okolí nebo mezi těmi, které potkávají tváří v tvář. Seznamovací aplikace přece mohou najít někoho i na druhém konci republiky nebo i světa!
  • Obava ze závazku

    Pokud vám jeden partner nestačí, můžete je vyřídit oba
    Autor: profimedia.cz
    Kromě důrazu na individualitu nebo jedinečnost se v současné době drží vysoko na hodnotovém žebříčku také svoboda. A právě závazek v podobě partnera může osobní svobodu dost narušit a omezit. "Někteří lidé mají strach ze závazku, protože to vyžaduje pozornost, komunikaci a obětavost. Láska znamená překonat svou pohodlnost, svou impulzivnost, znamená ztrátu sexuální svobody. A to je pro mnoho lidí těžké přijmout," říká americká specialistka na vztahy Jenn Chan. Spousta lidí podle ní žije v takových "vztazích-nevztazích", kde není přesně jasné, jestli spolu ti dva "chodí" nebo "nechodí". Tato nejistota je ovšem také poměrně frustrující a mnohdy je jednodušší zůstat nakonec sám nebo sama.

  • Strach, že to zase nevyjde

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Přílišná citová investice a strach z dalšího zklamání často vedou k tomu, že lidé skončí vztahy při prvním zaskřípání. "Mám pocit, že dnešní lidé volí vždycky tu nejjednodušší cestu: máme problém, tak jdeme od sebe, protože to znamená, že se k sobě nehodíme. Dokud ještě nejsme tak moc spolu a nebude to tolik bolet," říká pětašedesátiletá paní Miluše, matka tří dcer a babička 10 vnoučat. "My jsme s manželem prožili těžká období i předtím, než se nám narodily děti. Ale věděli jsme, že je to normální, že si tím projde naprostá většina manželství a že rozchod by byl komplikovaný. A tak jsme se naučili – postupně – jeden druhého chápat, tolerovat se a vycházet spolu," dodává.
  • Na všechno stačíme sami

    ...
    Autor: shutterstock.com
    "Proč vlastně toho druhého potřebuji?" Tuto otázku si v partnerských poradnách klade čím dál tím více frustrovaných partnerů i partnerek. V současných vztazích se ztrácí tradiční rozdělení rolí. Oba partneři umějí a dělají přibližně to samé – od vaření přes péči o dítě až po výměnu žárovek nebo zimních pneumatik. Jeden na druhém nejsou závislí, závislost totiž v dnešním světě také není vůbec žádoucí. Pokud se ovšem bude člověk utvrzovat v tom, že nikoho nepotřebuje, bude mít asi málo důvodů po opadnutí prvotní euforie a zamilovanosti ve vztahu setrvat.

    Zajímá vás 5 věcí, které ženy před partnery tají?

Autor: is
Diskuse ke článku
.