Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

5 tipů, jak zvládnout oprávněnou kritiku: Neberte ji hlavně osobně!

  • Na kritiku reagujeme různě: můžeme se urazit, obhajovat nebo zaútočit.
    7. února 2016 | 06:00

    Přiznejme si to všechny: která z nás o sobě dokáže říct, že umí přijmout kritiku s nadhledem a s grácií? A je úplně jedno, jestli nás kritizuje partner, šéfová nebo kamarádka. Většině z nás je to v první chvíli přinejmenším líto. Pak volíme každá svou strategii: urazíme se, začneme se obhajovat nebo útočit. A ve většině případů je to zbytečné. Pokud s kritikou správně naložíme, určitě nám může přinést i něco dobrého. Co nám pomůže se s kritikou vyrovnat?

  • Chybují všichni

    Nadřízený má vždycky pravdu (a to i když ji nemá)
    Autor: scom
    Pokud bychom se chtěli kritice vyhnout, nejspíš bychom se museli vyhnout kontaktu s ostatními lidmi. Mnohem jednodušší bude se naučit kritiku přijímat bez zbytečného rozčilování. Kritika pochopitelně nemusí být vždycky oprávněná. Pokud má ovšem kritizující pravdu a vy začínáte vidět rudě pod palbou informací o tom, co jste mohla udělat lépe, myslete na jedno: chybují všichni. Nikdo není dokonalý, a kdo nic nedělá, nic nezkazí. V tomto směru se tedy od svého okolí vůbec nelišíte.

     

  • Neberte ji osobně

    Musela jsem poslouchat na slovo, jinak bylo zle
    Autor: profimedia.cz
    Většina z těch, kteří kritizují, poukazují na chybu. Říkají: "Toto je špatně!" A myslí tím jednu konkrétní věc. Mnozí kritizovaní jejich slova ale vnímají úplně jinak a slyší větu: "Ty jsi špatný. Nikdy neuděláš nic dobře." Tak to ovšem v drtivé většině myšleno není. Spousta kritiky je navíc ovlivněna vlastním názorem kritizujícího a ten můžeme mít každý jiný. S vědomím, že slova nejsou namířena konkrétně proti vaší osobě, se vám určitě bude naslouchat lépe.

  • Kritizujícímu na vás záleží

    Někdy je lepší při hádce včas zmlkout
    Autor: profimedia.cz
    Existují pochopitelně lidé, kteří se v kritice ostatních vyžívají a dělá jim to dobře. Ale ruku na srdce: kolik takových máte kolem sebe? Možná by pro toho, kdo vás kritizuje, bylo jednodušší vás pochválit. Nebo mlčet. Ale on vám něco říká i s vědomím, že se vám to nebude líbit.

    Dost možná také během těch chvil cítíte, jako by se proti vám spikl celý svět. A že ten druhý nemá ponětí, o čem to celé je. On vám ale ve skutečnosti nabízí svůj názor kvůli tomu, že mu záleží na tom, aby se celá situace nějak řešila a abyste se mohli příště podobné chyby vyvarovat.

  • Neříkejte:

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud cítíte, že kritika je oprávněná, neříkejte nikdy: "Já vím." Pak to trochu vypadá, že jste o chybě věděla, a byla vám lhostejná. Pravděpodobně jste o ní ale nevěděla. Odpověď "aha" nebo "jasně" vám dá šanci rozvinout smysluplnější dialog.

  • Zkuste si vybrat

    ...
    Autor: Shutterstock
    Americká odbornice na duševní zdraví Lissa Rankin radí další věc: "Netrapte se tím, že něco z kritiky není pravda. V klidu to hoďte za hlavu a nenechte si negativními myšlenkami nadále otravovat svou mysl." A pokud se vám podaří své emoce během kritiky uklidnit, zkuste si z informací, které dostanete, vybrat to, co je pro vás podstatné. Je něco, co jste přehlédla, podcenila, co jste mohla udělat dříve nebo jinak? Pokud na to přijdete, jste na nejlepší cestě nejen k tomu, dělat chyb méně, ale i k tomu, aby vás kritika příště tolik nebolela.

    Zajímá vás, čeho si muži na ženách při sexu vždycky všimnou?

Autor: is
Diskuse ke článku
.