Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dovolená na horách: Jak ji s rodinou přežít a ani jednou se nepohádat?

  • Co je horší: když je sněhu málo, nebo moc?
    22. ledna 2016 | 06:00

    Na horách jsou konečně závěje sněhu. Navíc přichází období jarních prázdnin a většina rodin s dětmi školou i školkou povinnými vyrazí za zimními radovánkami. Radovánkami to ovšem rodina nazývá až do chvíle, než se začne balit na cestu. Pak už nastává jen řetězec situací, z nichž každá působí jako možná rozbuška pro křehce udržovaný povánoční smír. Jaké situace nás nejvíce rozhodí? A jak to zvládnout bez ztráty květinky?

  • Že máme strašně moc věcí

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Taky jste předpokládali, že ve chvíli, kdy děti přestaly potřebovat na každou cestu vaničku, nočník a kočár, by mělo věcí k zabalení ubýt a místa v autě přibýt? Opak je pravdou: potřeby pro batole vystřídaly lyže, boty, hůlky, helmy a páteřáky, a to všechno, prosím, i pro dospělé, protože bezpečnost především a jako správní rodiče jdete příkladem. Výsledkem je téměř neřešitelná situace a stres nejen z toho, jak se to do auta vejde, ale hlavně i z toho, KDO TO TAM MÁ VŠECHNO NALOŽIT?
  • Že máme strašně málo věcí

    Klasická stresová situace: Žena se neorientuje v mapě a muž místo toho, aby jí v klidu pomohl, tak se na ni rozkřičí. Stresující hádka je tady!
    Autor: profimedia.cz
    V důsledku toho se manažer balení (čili většinou žena) snaží minimalizovat nepotřebné: jsou opravdu potřeba náhradní oteplovačky – krát dvě děti? Musí mít všichni pyžamo? A tak minimalizujete a minimalizujete, což vás začne mrzet hned v autě. Čím déle se rozmýšlíte, jestli říct "hele, já bych se asi možná potřebovala vrátit", tím bouřlivější očekáváte reakci. Co je horší – jeho výbuch vzteku, nebo fňukání potomků, že je zebou ručičky? Toto dilema vám nikdo nezávidí.

  • Že není sníh

    Lyžovat se dá například na Klínovci v Krušných horách. I tady ale provozovatelé skiareálu vyhlížejí ochlazení a přírodní sníh.
    Autor: ČTK
    Trochu lépe se to řeší ve chvíli, kdy jsou teploty jako na jaře. To ovšem nastává stres jiného druhu: co tam celou tu dobu budeme dělat? To musíme jezdit "za takový prachy" na hory, abychom chodili v blátě, jezdili do akvaparku a hráli Dostihy? Jediné, co vás může kapku utěšit, jsou fronty na tobogan: nejste v tom rozhodně sami.

  • Že je sníh

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Na druhou stranu – ono když JE sníh, také to není žádná výhra. Protože nezaparkujete před chatou a vy už opravdu nechcete znovu řešit, kdo bude VŠECHNY TY VĚCI TAHAT! Protože jste ráda, že jste alespoň dojeli. Při nasazování řetězů jste totiž měla několikrát chuť mávnout na projíždějící auto a poprosit o pomoc. Moc dobře ovšem víte, že byste si podřízla větev hned na začátku dovolené, a to nemá cenu. To raději přijmete výzvu a zkusíte vytřepat pár posledních kapek poloteplého čaje z termosky.

  • Že dítě nechce lyžovat

    Lyžování s celou rodinou? Žádný problém!
    Autor: Shutterstock.com
    A pak jste konečně na svahu. Kocháte se panoramaty a těšíte se, až se pustíte mezi nekonečné sněhové peřeje, než si uvědomíte, že budete pravděpodobně celou dovolenou jezdit pozpátku a křičet: "Ruce na kolínka, ruce na kolínka, dej si ty RUCE NA KOLENA, JSI SNAD HLUCHEJ?" Že budete muset neustále motivovat potomka návštěvou bufetu poprvé, podruhé a potřetí, aby byl ochoten se na svah ještě vrátit. V tom lepším případě to za vás oddře partner, to ale ve finále také není žádná výhra. Protože na to jde tvrdě, je moc přísný a vůbec – to mu to chce tím řvaním znechutit hned první den?
  • Že dítě chce lyžovat

    Za žádných okolností nevynechávejte oběd. Bufety u sjezdovek většinou nenabízejí ideální nízkokalorické menu, přesto se dá většinou vybrat energeticky méně vydatná varianta, než jsou hamburgery, smažená jídla, hranolky a ohřáté uzeniny.
    Autor: Shutterstock.com
    A nedej bože, že se dítěti nakonec lyžování zalíbí! Pak vás nutí vstávat brzy, i když vy jste včera poseděli s přáteli a máte pocit, že se to dnes snad nezblázní. Také jste předpokládali, že když půjdete dnes až odpoledne, poměrně dost ušetříte, protože peníze se sypou a kdo má ty permice pořád platit? Nad otázkou, jestli si potomek může půjčit snowboard a jestli mu zaplatíte instruktora, už jen rozpačitě krčíte rameny.

    Jak to tedy celé přežít? Podle odborníků existuje pár tipů, jak efektivně řešit hádky a stres. Přinášíme alespoň některé z nich. Za prvé: nejde o to, kdo má pravdu. Jde o to, domluvit se a najít řešení. Za druhé: od konfliktu neutíkejte, neurážejte se a neodjíždějte lyžovat do druhého údolí, dokud problém nevyřešíte. A za třetí: nechte sobě i tomu druhému čas na uklidnění. Tedy: pusťte ho přes kopec, ale až poté, co najdete společnou řeč. A těšte se, že zítra budete mít třeba pauzu v druhém údolí vy.

Autor: is
Diskuse ke článku
.