Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Knihomolka radí: Nejlepší knihy pro manžela, tátu, mámu, ale i pro vás!

  • 17. prosince 2015 | 06:00

    Jmenuju se Radka, celá 70. léta jsem strávila zavřená v knihovně rodičů, v 80. letech jsem studovala, abych se stala knihovnicí. Nestala, ale po mnoha letech jsem se ke knížkám zase profesně vrátila. Ve skutečnosti jsem je nikdy neopustila. Nemám ráda takzvanou ženskou literaturu a trochu mě děsí sci-fi. Teď finišuju s dárky pod stromeček a u každé vybrané knihy bojuju s tím, jestli si ji mám koupit i pro sebe.

  • Pro manžela

    Bruce Springsteen
    Autor: archiv firem
    Pro manžela je volba jasná. Životopis Bruce Springsteena, první, na kterém Bruce a jeho široké okolí spolupracovalo, mu určitě udělá radost. Autor Peter Ames Carlin měl neomezený přístup k Brucovi, jeho rodině i nejbližším spolupracovníkům a napsal zatím nejcelistvější příběh muzikanta, který vyrůstal ve stínu dávné rodinné tragédie, odmalička byl posedlý hudbou a celý život ze všeho nejvíc toužil po slávě a vlivu.
  • Pro staršího syna

    Karel Zeman a jeho kouzelný život
    Autor: archiv firem
    Pro staršího syna obvykle kupuju fantasy ságy, ale tentokrát jsem udělala výjimku a čestně přiznávám, že to je knížka taky trochu pro mě. Karel Zeman a jeho kouzelný svět, to bylo moje dětství! Dodneška si pamatuju, jak jsem se bála, když jsem poprvé viděla Cestu do pravěku, a jak mě okouzlovaly domalované části Vynálezu zkázy. Dcera Karla Zemana Ludmila a vnučka Linda shromáždily ohromné množství obrazového materiálu a ze soukromého archivu vytáhly velké množství dosud nepublikovaných fotografií a dokumentů.
  • Pro dceru

    Noční film
    Autor: archiv firem
    Kdybych měla dceru, koupila bych jí knihu Noční film. Je to trochu detektivka, trochu horor a trochu lovestory, ale pozornost ten příběh udrží od první do poslední stránky. Jedné deštivé říjnové noci je v opuštěném skladišti na Manhattanu nalezeno mrtvé tělo krásné a mladé Ashley Cordovové. Přestože policie označí její smrt za sebevraždu, dlouholetý investigativní žurnalista Scott McGrath má jiné podezření. Vyšetřování podivných okolností obklopujících Ashleyin život a smrt dovede McGrathe tváří v tvář odkazu jejího otce: legendárního režiséra kultovních hororů Stanislase Cordovy – muže v ústraní, kterého na veřejnosti nikdo neviděl již déle než třicet let. Poháněn touhou po pomstě, zvědavostí a potřebou odhalit pravdu nechá se McGrath i se svými dvěma novými pomocníky vtahovat hlouběji a hlouběji do Cordovova tajemného, hypnotického světa. Když se k odhalení režisérových tajemství přiblížil naposledy, stálo ho to manželství i kariéru.
  • Pro mladšího syna

    Pracháček
    Autor: archiv firem
    Mladší syn už pomalu vyrůstá z pohádek, ale Pracháčka od Olgy Stankovičové s ilustracemi Jakuba Kouřila mu ještě dám. Aspiruje totiž na to, aby zůstal v knihovně možná i pro jeho děti. Poetický text o panáčkovi stvořeném z půdního prachu prosvíceného sluncem, žábě a princezně vznikl sice už v 70. Letech, ale až teď vyšel poprvé. Bohužel se toho nedožila ani autorka, ani její přítelkyně Olga Havlová, která jí k napsání této pohádky ponoukala. Naopak Jakub Kouřil je velmi mladý, studuje FAMU a ilustrace k Pracháčkovi jsou jeho prvním výtvarným počinem tohoto druhu. Jeho ilustrace jsem si zamilovala na první pohled.
  • Pro maminku

    Platící hosté
    Autor: archiv firem
    Pro maminku vyberu některý z tlustých románů tohoto podzimu. Myslím, že by ji mohl bavit ten od Sarah Watersové Platící hosté. Moje maminka je moderní žena, takže ji nepohorší lesbická zápletka, naopak by ji mohly bavit hlavní postavy emancipované Frances Wrayové a bojácné, ale přitažlivé Lilian Barberové. Každá je z jiné společenské třídy a nepsat se rok 1922, kdy první světová válka zamíchala i s konzervativní britskou společností, nikdy by se nepotkaly. Frances a její matka totiž musí do rodinného sídla přijmout podnájemníky a s mladými manžely Barberovými vtrhnou do jejich domu hudba, barvy, kýč a vášeň. A ta může být nebezpečná.
  • Pro kamarádku

    Rande, aneb měsíc lásky s nepřetržitou kocovinou v zádech.
    Autor: archiv firem
    A všechny moje kamarádky, ať jsou vdané či single, dostanou knihu Ivy Roze Skochové Rande aneb měsíc lásky s nepřetržitou kocovinou v zádech. Iva žila a studovala v New Yorku, před deseti lety překonala vážnou nemoc, cestuje do nebezpečných oblastí a napsala knihu o svatebních rituálech celého světa. Je rozvedená a někdy na jaře ji napadlo zjistit, jestli ještě funguje klasické rande, aby se seznámila s někým, s kým chce být delší dobu. Vynechala sociální sítě a internetové seznamky a dala na doporučení svých známých. V květnu si pak dala rande každý den s jiným chlapíkem. Knížka je plná vtipných postřehů o mužích a ženách a Iva teď chodí po Praze a říká, hlavně se mě neptejte, jak to dopadlo!
  • Pro tatínka

    Přišel befel od císaře pána
    Autor: archiv firem
    Pro tatínka, který je vystudovaným historikem mám jednu nádhernou knihu. Pavla Horáková a Jiří Kamen shromáždili nejprve pro rozhlasový pořad a teď knižně deníky, paměti a korespondenci českých vojáků, kteří bojovali na frontě první světové války. Vlastně to celé začalo tak, že Pavla našla korespondenci svých pradědečků z války. Na rozdíl od rozhlasového pořadu může být v knize i spousta dobových fotografií, dokumentů a faksimile dopisů. Jediné, co je mi opravdu líto, je, že tahle kniha neskončí v mé knihovně, ale jak se znám, koupím ji nakonec dvakrát.
  • Pro nerváky

    Kočky a Kocouři, antistresové omalovánky
    Autor: archiv firem
    Antistresové omalovánky by v šuplíku svého pracovního stolu měl mít snad každý, na koho už nepomáhají terapeutická dechová cvičení a podobně. Terapeutické kresby k vymalování pro dospělé i děti. Soubor kreseb určený k arteterapii – a jelikož je jejich ústředním tématem ono tajuplné stvoření zvané kočka, s jistou dávkou nadsázky lze říct, že jde o arteterapii – tedy léčbu výtvarným uměním, kombinovanou s felinoterapií – tedy s léčbou kočkami.
  • Pro tetu

    Suchý hadr na mořském dně
    Autor: archiv firem
    Kniha Suchý hadr na mořském dně od Ivany Chřibské má krátké kapitoly, vtipně odrážející dění na vesnici, trampoty dospívajícího člověka i těžké soužití s rodiči, kteří se vzali pouze a jenom kvůli vesnickým konvencím, nicméně ukazují, že je možné život brát i z té veselejší stránky. I když si na ten okamžik někdy musíte chvíli počkat. To, co se v jí dětství zdálo jako fakt a v patnácti vypadalo jako špatný sen, v osmnácti přerostlo v něco, kvůli čemu stálo za to sáhnout si na život. Na samotném konci však zjistíme, že na každý problém existují pouze dva úhly pohledu. A ten pozitivní vyhrává.
  • Pro sebe

    Švadlena z Dachau
    Autor: archiv firem
    Mary Chamberlainová je emeritní profesorkou historie na Oxford Brookes Univerzity. Celý život se zabývala ženskou historií, orální historií a historií Karibiku, kde také žila, tedy „malými příběhy“ skrytými za oficiální velkou, neboli také mužskou historií. Z této odbornosti se zrodil i její první román Švadlena z Dachau, v němž Chamberlainová líčí, jak cílevědomou a talentovanou osmnáctiletou Adu semelou neúprosná kola dějin, a to nejen prostřednictvím německých nepřátel, ale i patriarchální společnosti v domácí Británii. Díky dokonalé znalosti historického prostředí i všedních osudů obyčejných lidí se Mary Chamberlainové povedlo napsat příběh, který fascinuje svou opravdovostí a je prost obvyklých holocaustových klišé.
  • Pro dobrodruhy

    V lavině, Andrea Jarošová
    Autor: archiv firem
    Připadá vám spojení Andrea Jarošová a sníh nějaké povědomé? Není se čemu divit, autorka je dcerou horolezce Radka Jaroše. Příběh o malém pyromanovi Robinovi, který uteče z domácího vězení a vypraví se do hor. Robina baví, když něco hoří nebo exploduje. Protože mu ale maminka zapalování věcí zakazuje, vydá se do hor, kde je jen samý sníh a led a kde to snad nikomu vadit nebude. Plán se zdá bezchybný. Jenže dřív, než se Robinovi podaří najít něco hořlavého, skříží mu cestu něco, co nečekal – lavina. Nikdy by ho nenapadlo, jaký podivný svět se uvnitř laviny nachází, nebo že by se v ní mohla ukrývat továrna na sníh...

    Hravou a drzou poetiku knížky ocení nejen děti, ale každý, kdo byl někdy alespoň trochu fascinovaný plamenem svíčky nebo koho zajímá, jak se doopravdy vyrábí sníh. Kniha vznikla v osvědčené spolupráci Jarošové s ilustrátorkou Zuzanou Bramborovou, jejichž předchozí publikace „Sofistikovaný had Arnold“ byla ohodnocena jako druhá nejkrásnější kniha roku 2014.

Autor: Radka Prchalová, maš
Diskuse ke článku
.