Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Předsevzetí v 21. století: Na co se vykašlat a co si slíbit místo toho?

  • Zkuste si dát letos předsevzetí, která vám udělají radost!
    30. prosince 2015 | 06:00

    Zhubnu, budu chodit včas, konečně vyřídím všechno z toho seznamu a budu hrát méně pasians v pracovní době. To jsou jen některé z mnoha novoročních evergreenů, které se objevují alespoň v našich myslích. Během pár dnů pak rychle vyšumí. Co to ale vzít z opačného konce? Neříkat si to, co bych měla, ale to, co bych CHTĚLA? A když budete spokojená sama se sebou, uvidíte, že jako vedlejší produkt si možná v létě budete kupovat o číslo menší kalhoty a začnete chodit včas. Jaká předsevzetí si dávají moderní lidé, kteří se chtějí mít rádi?

  • Přestanu si brát věci osobně

    žena, mobil, kamarádky, víno, sms
    Autor: Shutterstock
    Pozdravila jste ráno nadřízenou a ona odpověděla chladně? Setkaly se vaše dvě kamarádky včera na kafi a vám to neřekly? A viděla jste prodavačku, jak se baví se známou a dívají se na vás – neřešily náhodou, co jste si domů koupili, a že si tedy musíte žít? Máme pro vás dobrou zprávu: lidi neřeší vás. Lidi řeší hlavně sebe.

    Šéfová odpověděla nasupeně jen proto, že myslí na tchyni, jak přežít její návštěvu. Kamarádky se sešly, možná to bylo narychlo, možná se chtěly bavit jen spolu, možná má jedna těžkou situaci, se kterou se horko těžko svěří jednomu člověku. No tak si nevybrala vás, to ale neznamená, že přátelství končí nebo že se s jinou věcí nesvěří opět vám! Neberte si všechny věci osobně! To, že se vám něco nepovedlo a někdo vás na to upozorní, je v pořádku. Neznamená to, že si vás totálně přestal vážit nebo vás bere jako méněcennou.

  • Budu mít své tělo ráda

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Popravdě řečeno – podle časopisů nejste nikdy dost štíhlá na to, abyste mohla bez bázně a hany projít sebevědomě v plavkách kolem houfu mužů i žen. Na druhou stranu – muže vůbec nezajímá, jestli se vám někde něco boulí nebo klepe. Celulitida je pro ně trochu na úrovni Lochnesské příšery – každý o tom mluví, ale málokdo to pořádně viděl. A stejně je to nezajímá ani při sexu, ani v práci, ani při jiných společných činnostech. Mnohem víc na ně působí, jak své tělo nosíte. Sluší vám to? Smějete se, působíte uvolněně, je jim s vámi fajn?

    Zkuste se letos na sebe dívat v zrcadle nikoliv se záměrem "kde by co mělo ubýt, abych byla dokonalá", ale co mi sluší, co nosím ráda a kdy si připadám dobře. Začněte mít své tělo a svou tvář ráda. Možná pak sama přijdete na to, že když jdete na dlouhou procházku, je vám lépe a možná trochu více pohybu vám udělá lepší náladu. Pak to ale bude přirozené, nikoliv nucené jako minulé roky, kdy jste si v lednu kupovala permanentku do posilovny.

  • Budu říkat častěji ne

    Jednoduché objetí vám zlepší náladu na celý den.
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud míváte ve svých pravidelných novoročních předsevzetích "pokusím se všechno lépe stíhat a víc si plánovat čas", možná jste člověk, který jen neumí říct ostatním NE. A to nejen v práci, když vás žádají o pomoc. Ale také kamarádům, kteří vás zvou na grilovačku, sousedům, kteří chtějí pohlídat psa, a tetičce, která by chtěla vyrazit do Polska na trhy. Máte vše rozplánované minutu po minutě, jenže pak se psovi udělá v autě špatně a váš plán se rázem zhroutí. Výsledek? Nic nestíháte a nic si neužijete.

    I když nás doba tlačí k tomu, abychom stihli a prožili co nejvíc, nikdy nemůžeme mít všechno. Řekněte si DOST a začněte říkat NE. Kamarádkám, které vás vysávají a chtějí s vámi řešit ty samé problémy. Sousedku, která si z vašeho manžela udělala řemeslníka na zavolanou. Dětem, které mají pocit, že jim musíte být k dispozici vždy a všude. Na své ne máte právo a ostatní to moc dobře vědí. Možná budou v první chvíli zaskočeni, protože na to nejsou od vás zvyklí, ale sama uvidíte, že to budou respektovat.

  • Budu častěji nedostupná

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Co uděláte, když v sobotu během oběda zazvoní váš telefon? Necháte to být a v klidu dojíte, nebo se omluvíte a podíváte se jen, kdo volal? Pokud ho zvládnete nebrat, gratulujeme. Většina lidí totiž musí v tu chvíli vědět, kdo to byl a přemýšlí o tom, co asi chtěl. Nejspíš to bylo důležité, myslí si a ono nebylo, matka byla jen v IKEA a chtěla se zeptat, jestli vám má vzít zase ubrousky, protože jsou v akci.

    Zkuste si o víkendu vypínat zvonění, pokud tedy nepotřebujete řešit něco důležitého třeba v rodině. Naučte své známé a zbylé členy rodiny, že vy nejste ti, kteří na sms odpovídají do minuty a volají okamžitě zpátky. Známí si zvyknou a vy budete mít klid.

  • Každý den jednu malou radost

    Jana si naopak užívá klidu, kterého se jí během roku nedostává.
    Autor: Shutterstock.com
    Každý večer usínejte s myšlenkou na to, na co se zítra těšíte. Nemyslete na shon nebo návštěvu zubaře, myslete na to, že cestou zpátky půjdete tím hezkým parkem. Že si po obědě dáte koláček. Že se uvidíte s kamarádkou nebo že jdete synovi na zápas. Každý den určitě najdete drobnost, která vám udělá radost. Soustřeďte se na ni a užijte si ji. Je to vlastně maličkost, ale dokáže divy. Tak šťastný nový rok!

Autor: is
Diskuse ke článku
.