Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Protiklady se přitahují. Ale kdo s tím má pak žít? 5 tipů, jak vyjednat kompromis!

  • Vzal vás do přírody, i když ji nesnášíte. Teď je to romantika, bude i za půl roku?
    30. září 2015 | 06:00

    On chodí vždycky včas, ona dobíhá na schůzky zásadně pozdě. Miluje, když na ni čeká, on se zase nemůže dočkat, až uvidí její hořící tváře a uslyší její zadýchané omluvy. Je to přece tak romantické! Je stydlivý a nemůže se nabažit její bezprostřednosti, ona je trochu chaotička a on ji fascinuje svým smyslem pro detail a pořádek. Protiklady se přitahují, samozřejmě. Mají ale tito dva šanci na dlouhodobý vztah? Co se stane ve chvíli, kdy všechny tyto rozdíly přestanou ti dva vnímat přes závoj zamilovanosti a bude hrozit, že zbude jen bohapustý konflikt? Přinášíme pět tipů pro situace, ve kterých je možné vyjednat kompromis. Jak na to?

  • Na čas, nebo vždycky pozdě?

    Zaspala jste? Nezoufejte, i 10 minutr stačí, abyste vypadala perfektně, když víte, jak na to!
    Autor: shutterstock.com
    Pro nedochvilné: svým pozdním příchodem dáváte partnerovi najevo to, že jeho čas pro vás není důležitý. I když mu budete vehementně tvrdit, že jste měla co nejlepší úmysly přijít včas a že to s tím nesouvisí, on si to vždycky bude brát osobně. Pokud chcete skutečně přijít včas, vytvořte si svůj koeficient: v ideálním případě, když mi všechno pojede, tam budu za dvacet minut – většinou to ale tak nebývá, že? Navíc člověk odchází z domu vždycky trochu později, takže krát jeden a půl? Nebo rovnou krát dvě? A s vaším odhadem času se rozhodně nebojte toho, že tam budete dlouho čekat.

    Pro dochvilné: počítejte s tím, že tady budete vždycky v nevýhodě. Pokud chcete chodit do divadel nebo na návštěvy s partnerem včas, nedejte mu šanci zjistit, kdy schůzka nebo představení opravdu začíná. Vy víte, že on přijde pozdě. Lišácky si dejte rezervu. A nikdy, nikdy mu nevěřte, že když řekne hodinka, bude to hodina. Koeficient jeho špatného časového odhadu se hodí i pro vás, jeho časový údaj si proto vždycky přeložte do reality.

  • Zdravé jídlo, nebo ty hrůzy?

    ...
    Autor: Shutterstock
    Pokud je jeden z vás přísný zastánce zdravého životního stylu a ten druhý je milovník všech "prasárniček", je třeba se zaměřit především na používaný slovník. Neodsuzujte chutě toho druhého slovy "jak tenhle smaženej hnus vůbec můžeš pozřít?". Případně větami typu "co je zdravý, je vždycky hnusný a bez chuti". Zkuste vymyslet pár jídel, která můžete jíst oba, byť například s rozdílnou přílohou nebo omáčkou. Najděte restaurace, kde se najíte oba. A přestaňte vyčítat, že ten druhý to dělá špatně.
  • Chaos, nebo pořádek?

    Co všechno a v jakém stavu nocíte v kabelce? A co to o vás vypovídá?
    Autor: Shutterstock.com
    Kolem vás se kupí hromady věcí, ale vy přesně víte, kde co máte. Zato ten druhý vyžaduje, aby to bylo přehledné i pro náhodného kolemjdoucího. Co s tím? Ve společné domácnosti je nutné tyto věci harmonizovat. Udělejte si zóny. V té první, osobní, jako jsou například pracovní stůl, šuplíky nebo skříň, nechť ať si každý udržuje to, co je mu milé. Na ostatních "zónách" se domluvte – kdo bude za jakou odpovědný a co v ní bude konkrétně dělat. Pokud jeden z vás vyžaduje polštářky srovnané podle velikosti, ať je rovná on. Tomu druhému může vadit pasta zmáčknutá uprostřed, nechť si ji tedy vždy stlačí sám. A v jiných oblastech je zase třeba svému protějšku vyjít vstříc. Důležité nakonec je, aby si oba uvědomovali, že neustupuje vždy jen jeden z nich a že oba mají vždy prostor k vyjednávání.
  • Lenoch vs. sportovec

    Někteří synové se neradi zbavují matčiny péče.
    Autor: profimedia.cz
    Strašně si rozumíte, jste oba vtipní, plánujete budoucnost – jen kdyby to nebyl takový pecivál! Váš ideální víkend znamená jezdit na kole, chodit po výletech nebo minimálně zajít do posilovny, zatímco váš milý by nejraději ležel na kanapi, četl a relaxoval? Můžete zkusit několik variant. "Jednou po tvém, jednou po mém" – tato varianta se nabízí, většinou to ale dopadne tak, že se vždycky jeden z dvojice nudí a na společně strávený čas se netěší. Varianta "najdeme si místo, kde bude dobře oběma" má větší šanci na úspěch. On může rybařit, ona běhat nebo jít na výlet. Oba se mohou projít a pak jít na večeři do restaurace nebo strávit hezký večer doma. Pokud ale dvojice najde dostatek času, který stráví spolu a který bude bavit oba dva, může své oblíbené aktivity dělat každý zvlášť. Rovnice tvrdící, že ti, kteří se mají opravdu rádi, spolu musí být 24 hodin denně, opravdu neplatí.
  • Milovník plánování vs. impulzivní člověk

    žena diář plánování
    Autor: Shutterstock
    Vždycky jste nesnášela řešit o prázdninách, co budete dělat na Silvestra? On chce zamluvit perfektní penzion na horách, vy chcete mít otevřené možnosti. Co když se vám bude chtít jet s kamarády, co když budete toužit po klidu a romantice na horách – a vůbec, co když budete nemocná a budete chtít zůstat doma? Tady se vyplatí domluvit se půl na půl – na událostech, které si budete plánovat dopředu (například dovolené kvůli termínu, zamluvení dobrého ubytování, abyste se mohli domluvit s kamarády a podobně), a na zbylých akcích, pro něž si necháte variantu "jak se nám bude chtít". Tady jde kompromis udělat poměrně snadno ke spokojenosti obou partnerů.

Autor: is
Diskuse ke článku
.