Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

6 vět, které spolehlivě vyvolají ranní hádku v prvních dnech školního roku

  • Vyvolávat hádky je zbytečné. Lepší je se v klidu dohodnout.
    6. září 2015 | 06:00

    I když se na to připravujeme na konci prázdnin sebelépe, první dny školního roku jsou prostě hektické. Prostě pár dní trvá, než si rodina zvykne na jiný rytmus. A ještě k tomu musí člověk dítě neustále někam přihlašovat, zapisovat, něco platit a taky ho vyzvedávat z družiny. Každý rok zapomínáme zhruba na to samé a každý rok nás rozčílí kdokoliv, kdo nás do těchto nepříjemností dostane, nebo ten, kdo nám chce radit. A tak jsou na denním pořádku slovní přestřelky a drobné hádky. Jaké věty působí v září spolehlivě jako rozbuška?

  • Kdo neuklidil to lego!

    Lego
    Autor: archiv firmy
    Nic vás neprobudí rychleji než kostka od lega zabořená do paty. V polospánku, kdy jdete probudit své školáky, se z vás pak vydere takový výkřik, že okamžitě znechutí první dny nejen dětem, ale i manželovi. Pokud reaguje slovy "musíš tak řvát?", je na hádku krásně zaděláno. Ano, o prázdninách člověk může ustoupit jejich prosebným obličejům, které říkají: "My to máme rozestavěné a zítra bychom to chtěli dostavit." Během školního roku ne.
  • Kdo snědl večer všechen chleba?

    Držet hladovku nemá smysl. Stejně nakonec sníte, na co přijdete.
    Autor: Shutterstock.com
    Máte to přesně vypočítané: když si každý dá večeři, zbyde přesně pár krajíců na snídani a na svačinu do školy. Jenže ejhle – někoho přepadla noční potřeba prověřit ledničku, a zásoby na svačinu jsou rázem pryč. Pak stačí, aby následovaly dvě vety: "To musíš sníst všechen chleba?" Plus: "To se ani nemůžu doma pořádně najíst?" A ranní dusno je tu. A tak hned druhého září uděláte to, co jste si tento rok zakázala: vtlačíte dítěti do ruky drobné mince se slovy "tak si kup něco v automatu". (A můžeme pokračovat: "To chceš, aby jedl ty nezdravý věci?" "Ty zdravý jsi snědl v noci, tak co mám dělat...")
  • Tys mu včera nepřipravil tašku?

    Autor: profimedia.cz
    No jo. V rámci prázdninové pohody jste neodolala svodům kamarádky a vyrazila s ní na podvečerní posezení. A je přece jasné, že kdo hlídá, tak ten taky kontroluje věci na zítra. Jenže ono je to jasné jen někomu. "To si snad má připravit sám, ne?" reaguje většinou protějšek. Jasně, má pravdu, ale na začátku školy to nezvládají ani učitelé, natožpak školáci. Jediný, kdo to musí zvládnout, jsou matky: většinou v rekordní rychlosti během pěti minut, kdy máte odcházet.
  • Jo, a musíš vzít benzin!

    Autor: Shutterstock.com
    Tohle je podpásovka. Máte to vypočítané na minutu, ještě možná tak s drobným zdržením na semaforu. Rozhodně ale nepočítáte se zajížďkou k pumpě. Prázdná nádrž se v autě nechává jen v krajních situacích, na začátku školního roku ale nikdy.
  • Potřebuju ještě tři stovky na učebnice

    Autor: scom
    Ano, vaše děti umějí přijít se svým požadavkem v pravou chvíli. Možná v peněžence něco vyhrabete. Rozhodně to ale nikdy nebude dost, protože kromě učebnic jsou potřeba další peníze do třídního fondu nebo třeba na vstupné, protože školní projekt přece začíná v divadle. "Můžeš vybrat cestou do školy, ne?" uslyšíte dobrou radu a chcete jejího autora poslat nejlépe před ten bankomat. Přesně ze stejného důvodu tam totiž ráno bude stát nejméně pět dalších rodičů.

  • Dneska jsou třídní schůzky

    Autor: Shutterstock.com
    A pokud náhodou odcházíte včas, se zabalenou taškou, svačinou a správnými přezůvkami, dostanete tuhle poslední ránu. Pochopitelně jste neměli ani jeden z vás možnost přečíst si o této skutečnosti v záznamníku z toho prostého důvodu, že děti záznamníky ještě nenafasovaly. V lepším případě si to napsaly na papír, v tom horším si vzpomenou na poslední chvíli. Otrávený obličej vašeho protějšku začíná vařit vaši krev. Pak už stačí jen větička: "Tak já přijdu dřív, abych ti je pohlídal a tys mohla jít." A hádka je tady: "Jaký TI je pohlídal? Jsou to přece taky tvoje děti, nebo snad ne?"

Autor: is
Klíčová slova:  škola, září, prázdniny, stres, rodina, děti, vztahy, hádka
Diskuse ke článku
.