Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

8 věcí, které ví vaše okolí po rozvodu lépe než vy! Nenechte se tím zmanipulovat!

  • Rozvod je velká emocionální zátěž a jen vy přesně víte, co cítíte.
    24. července 2015 | 06:00

    Během rozvodu se člověk cítí úplně na dně. A okolí mu často moc nepomáhá, naopak: v nejhorší chvíli vám dá najevo, že svou situaci nezvládáte, že nemyslíte na své děti nebo že jste navěky stigmatizováni. Mnohé z těchto věcí ani nemusí naznačovat okolí, ale v člověku se vynoří tak nějak samy. Být rozvedený ale neznamená být malomocný! Jaké další pocity si nenechávejte okolím podsouvat?

  • Rozvod není charakterová vada

    Mnoha lidem se prý rozvodem spíš uleví.
    Autor: Shutterstock
    "Bude se ti líbit, je chytrý, hezký, jen tedy – je..." říkají někteří přátelé, když vám chtějí představit někoho nového. Tři tečky symbolizují dramatickou pauzu, po které následuje ortel: rozvedený. Ve společnosti stále ještě u někoho převládá názor, že být rozvedený znamená něco v životě nezvládnout nebo selhat. Tak to ale není. Rozvod znamená, že jeden vztah nefungoval. Ne to, že nikdy už žádný další fungovat nebude.

  • Můžete si stěžovat, že to máte těžké

    Endometrióza může ženám způsobit úzkosti a deprese.
    Autor: Profimedia.cz
    Rozvodem všechny trable zdaleka nekončí. Člověk si najednou musí zvykat na to, že je na mnoho věcí sám. Že nejspíš hospodaří s menší částkou než před rozvodem. Že je unavený a osamělý. Chce si postěžovat přátelům, ale bojí se odpovědi: Co si stěžuješ? Vždyť máš, cos chtěla! – Ne, nemáte. Ano, nesete důsledky svého rozhodnutí, ale to ještě neznamená, že je všechny musíte mlčky a trpělivě snášet. Jen si pěkně postěžujte, máte na to plné právo!

  • Rozvod nezmizí

    I když ho máte plné zuby, zkuste s ním nějak vyjít
    Autor: profimedia.cz
    Možná často slýcháte: neboj, za rok si na to ani nevzpomeneš. Uděláš tlustou čáru a všechno bude jinak. Jenže – ono to nezmizí. Snaha popírat, že někdy existoval váš bývalý manžel, vám rozhodně nepřinese klid a pohodu. Přijměte to jako součást svého života. Teprve to vám umožní jít dál.
  • Rozvod totálně nezničí životy vašim dětem

    Díky exekuci teď rychlé získáte to, co vám bývalý manžel dluží
    Autor: profimedia.cz
    Ano, bezpochyby je rozvod rodičů pro děti velkým zásahem do života. Ale nemusí to nutně znamenat, že se z nich stanou deprivovaní jedinci neschopní navázat v budoucnu kvalitní a dlouhodobý vztah. Také svádět všechno jejich chování na rozvod není ta správná cesta. Zkuste si najít víc času a trávit ho s nimi, zkuste si víc povídat. Možná se právě díky rozvodu váš vzájemný vztah zlepší.
  • Nový vztah není všelék

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Možná vám přátelé v dobré víře radí: až si někoho najdeš, bude líp. Jenže ono to tak být nemusí! Nový partner může sice rozptýlit vaše obavy nebo vám zvednout sebevědomí, rozhodně ale všechny vaše strasti, pochyby nebo nedořešené věci nezmizí jako mávnutím kouzelného proutku. Ani nový muž je za vás nevyřeší. Tohle budete muset zvládnout sama.
  • Nemáte na přátele náladu? Řekněte jim to!

    .
    Autor: isifa.com
    Možná mají vaši přátelé pocit, že byste neměla být sama. V dobré víře vám plánují program na večery, víkendy i dovolené. A vám je líto je odmítat, i když to jediné, na co máte opravdu náladu, je zůstat doma a celý den brečet. Klidně jim to řekněte a vysvětlete. Oni to pochopí.
  • Máte na přátele náladu? Řekněte jim to!

    Vychutnejte si posezení s přáteli.
    Autor: Carte d´Or
    Problém může být i opačný. Přátelé mají pocit, že by vás akorát stresovali. Hlavně ti, kteří mají fungující rodiny, právě se vrátili z rodinné dovolené, kterou si užili jako druhé líbánky. A vy byste přitom tak ráda vyrazila do kina a zrovna se necítíte na to, být v něm sama! I to jim klidně řekněte. Možná se jim svým způsobem uleví a přestanou mít výčitky z toho, že jim se teď daří lépe než vám.
  • Nenuťte kamarády být na vaší straně

    Pokud chcete na kalorie vyzrát tím, že si pivo smícháte s limonádou, plán vám nevyjde.
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud máte s bývalým manželem společné kamarády, mohou se dostat do nepříjemné situace. Chápou, že vy od bývalého nemůžete ani číst esemesky a na ulici přejdete na druhou stranu. Oni s ním ale klidně půjdou na pivo. Nejspíš nebudou chtít jednoznačně se přiklonit na vaši, či partnerovu stranu, a přijít tak o toho druhého. Nejspíš budou mít pochopení pro oba z vás, ale budou mít potřebu ujišťovat vás o své loajalitě. Nenuťte je do toho. A jestli vám vadí, že se s bývalým manželem stýkají, zkuste si s nimi o tom promluvit. Nebo prostě chvíli počkejte. Dřív nebo později najdete způsob, jak to vyřešit.

Autor: is
Diskuse ke článku
.