Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Proč muži zůstávají i ve vztazích, které jim nevyhovují? Známe 6 důvodů!

  • Představa, že se rozejde a bude muset řešit všechny ty věci okolo, je pro muže natolik stresující, že to radši ještě vydrží.
    5. června 2015 | 06:00

    Vidí to všichni kolem nich: rodina, přátelé, dokonce i případné nové zájemkyně. Ten muž není se svou partnerkou šťastný. On sám také ví, že to není ideální, možná i chvílemi vidí, že je to průšvih. On však ani na chvíli neuvažuje o tom, že by s tím něco dělal, to už si spíše pořídí paralelní vztah. Co ale muže drží ve vztahu, který nefunguje? Známe šest nejčastějších důvodů.

  • 1. Pohodlnost aneb hlavně klid

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Tady velice často platí přímá úměra: čím déle vztah funguje určitým způsobem, tím hůře se pak mění. Člověk si zvykne na určité rituály, na určitý typ chování a komunikace. Často raději takzvaně vypne a přetrpí to, co zná, než aby se snažil něco měnit. Každá změna vyžaduje jednak odhodlání, jednak také určité utřídění si toho, co vlastně chceme. A upřímně: který muž se rád dloubá ve svém nitru? Většina má jasno: chce hlavně klid.

  • 2. Strach z konfliktu

    Hysterická ženská
    Autor: Shutterstock.com
    Někteří by možná odešli, pokud by to znamenalo zabalit se a o partnerce už nikdy neslyšet. V dnešní době však muže její touha po vysvětlení dožene i na druhém konci světa. Představa, že budou muset sdělovat důvody, ty ještě vysvětlovat, znovu vysvětlovat, dokola vysvětlovat, některé muže doslova paralyzuje. A jak jde čas a soužití trvá měsíce a roky, stávají se najednou aktuální problémy snesitelnější než případný rozchodový konflikt.
  • 3. Proboha, budu se muset znovu seznamovat

    Manžel nás připravil o byt.
    Autor: profimedia.cz
    Nikdo není nadšený z vidiny, že se jeho život ocitne najednou v chaosu a nejistotě. Komunikace s partnerem při rozchodu nebo rozvodu je sama o sobě stresující. K tomu se ovšem přidávají ryze praktické věci, které se musí vyřešit: najít si nové bydlení a přestěhovat se. Vyplnit to moře volného času, který teď najednou člověk má. A ještě u toho myslet na to, jestli udělal správně? Ani náhodou. A navíc, kde je řečeno, že si tím polepší? Že kdyby náhodou poznal nějakou novou ženu, že se z ní za pár měsíců nevyklube to samé? Teď mají alespoň jistotu, že vědí, co čekat.
  • 4. Děsí ho představa nového seznamování

    Rande
    Autor: Shutterstock

    A teď přichází ta nejhorší představa – znovu se seznamovat! Znovu se pustit do toho spletitého kolotoče různých pravidel, nepsaných pravidel, náznaků a čtení mezi řádky. Čím delší byl vztah, tím delší byla i absence ve světě nezadaných a tím větší ho čeká stres při návratu na toto hřiště. A vůbec, má ještě ve svém věku náladu na to, nechat se někým hodnotit a případně odmítat?

  • 5. Strach z toho, že bude sám

    Muž, ramínka, skříň, nákupy, bezradný
    Autor: Shutterstock

    I když se nakonec muž smíří s představou, že se bude seznamovat s někým novým, přicházejí další velká ALE: co když to nové seznámení hned neklapne? Co když ho nikdo nebude chtít? Pro někoho je představa single života přitažlivá, protože konečně najde čas udělat to, co vždycky chtěl. Mnozí ale nejásají nad představou samostatného nakupování, chození do kina nebo osamělých večerů strávených na YouTube. A co když už jsou "všechny dobrý ženský zadaný", a volný tedy zůstal jen neatraktivní zbytek? Pak je samota vyhlídkou na zbytek života a do toho se pochopitelně nechce investovat nikomu.

  • 6. A co když jim to vlastně vyhovuje?

    I muži mají svá tajemství.
    Autor: Shutterstock

    A pak je tu něco, co nemůže vědět nikdo z nás. Většina vztahů se navenek jeví jinak, než jaké ve skutečnosti jsou. To, co se vám jeví jako vztah dominantní semetriky a totálního podpantofláka, může být ve skutečnosti docela funkční spojení ženy, která chce všechno řídit, a muže, který na to je zvyklý z dětství. Rozhodně se s tím ale nebude svěřovat svému okolí. Každopádně rozhodnutí změnit svůj život nemá přijít zvenčí. To si musí každý vyřešit sám v sobě.

Autor: is
Diskuse ke článku
.